Pattanások mindig a legrosszabbkor? Nézd meg, mi állhat a háttérben!

Pattanások mindig a legrosszabbkor? Nézd meg, mi állhat a háttérben!

Címlap / Stílus / Arc / Pattanások mindig a legrosszabbkor? Nézd meg, mi állhat a háttérben!

Bármilyen legyen is a bőrtípusod, biztosan feltűnt már, hogy vannak olyan időszakok, amikor sokkal érzékenyebb a bőröd, és szinte mindentől kipattog. Ennek hátterében sok minden állhat, és ha tudod, hogy nálad pontosan mi is ez a kiváltó ok, akkor gyorsabban és hatékonyabban tudsz majd küzdeni ellene.

Szépségápolási termékek

Nincs általános recept arra, hogy mit használj az arcbőrödre, milyen tonikkal, melyik krémmel vagy alapozóval kend be minden nap, de egy biztos: ha természetes összetevőkből készül, akkor már félig nyert ügyed van.

Ha ugyanis nem a bőrtípusodnak megfelelő termékeket használsz, vagy olyan kemikáliákat kensz magadra, amik csak eltömítik a pórusaidat, azzal sajnos többet ártasz a bőrödnek, mint használsz.

Tejtermékek és olajos magvak

Ha túl sok tejet vagy joghurtot fogyasztottál a közelmúltban, vagy esetleg egészséges rágcsaként olajos magvakat választottál, akkor lehet, hogy ez áll az újonnan megjelent pattanásaid hátterében. Egyes tejtermékek ugyanis ösztrogént tartalmaznak, amiből ha sok kerül a szervezetedbe, akkor felborulhat a hormonháztartásod. Az olajos magvak pedig sok hasznos omega-6 zsírsavat tartalmaznak, így fokozott fogyasztásuk megzavarja a szervezetedben található omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlyát, ami bőrproblémákhoz vezet.

Tipp: Válassz alacsony zsírtartalmú tejet vagy szója-, esetleg mandulatejet, az olajos magvakból pedig ne fogyassz egy maréknál többet naponta!

Étrendváltás

Ha azt tapasztalod, hogy a bőröd hirtelen megváltozik, kipattog, olajosabb vagy szárazabb lesz, akkor érdemes megvizsgálni, min változtattál az elmúlt időszakban. Egy tisztítókúra vagy egy szigorú diéta is hamar meglátszik a bőrödön, ha nincs elég ideje hozzászokni az új „rendszerhez”.

Az is lehet, hogy új vitaminokat kezdtél szedni, amire szükséged is van, csak túl hirtelen jött a változás.

Tipp: Mindig fokozatosan változtass mind étrendben, mind étrendkiegészítőkben!

Időjárás

Mostanában sajnos egyre nehezebb alkalmazkodni az időjáráshoz, amit a bőrödön érezhetsz leginkább. Egyszer meleg és száraz a levegő, majd párás, utána pedig hirtelen hűl le. Ez a legrosszabb, ami a bőröddel történhet, hiszen alapesetben a hűvösebb időben csökken a faggyútermelés, melegebb időben pedig nő, de ha ez néhány naponta változik, akkor teljesen felborul az egyensúly.

Tipp: Próbáld a megfelelő kozmetikumokkal hozzászoktatni a bőröd a változó időjáráshoz, azaz a hűvösebb időben használj többször tápláló maszkot vagy bőrpuhító hidratáló termékeket!

Túl sok buli

Bár az ünneplések, az éjszakai mulatozások és a féktelen bulik a lelkednek jót tehetnek, a bőröd egy idő után biztosan nem fogja meghálálni a nagy mennyiségű bevitt alkoholt és cukrot.

Ennek ugyanis dehidratáló hatása van a teljes szervezetre, kiemelten a bőrre, így nem csoda, ha egy nagy buli után az arcod is kipattog.

Arról nem is beszélve, hogy a szervezeted éjszaka regenerálódik igazán, de ha te több estén át végigbulizod ezeket a hasznos órákat, akkor a bőröd sem tud megfelelően pihenni.

Hormonok

Az életviteled, az étrended és az időjárás sok esetben okozhat bőrproblémákat, de ha huzamosabb ideig áll fenn ez a helyzet, akkor valószínűleg valamilyen hormonális dolog állhat a háttérben. Lehet, hogy már észrevetted, hogy a menstruációd alatt mindig több pattanás jön elő vagy megváltozik a bőröd, melynek oka a hormonok egyensúlyának felborulása lehet.

Tipp: Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen az sem mindegy, milyen jellegű pattanásaid jönnek elő időről-időre (sok kis apró, vagy egy-egy nagyobb), illetve azt is érdemes figyelni, hogy mely területeken gyakoribbak a bőrproblémák!

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!