Párkapcsolatban mindenki hízik? Ezt csinálják másként azok, akik megőrzik az alakjukat

Párkapcsolatban mindenki hízik? Ezt csinálják másként azok, akik megőrzik az alakjukat

Címlap / Életmód / Egészség / Párkapcsolatban mindenki hízik? Ezt csinálják másként azok, akik megőrzik az alakjukat

A közösségi oldalak tökéletesek arra, hogy figyelemmel kövessük szeretteink életét akkor is, ha ők távol vannak tőlünk. Ugyanakkor arra is lehetőséget kínálnak, hogy dokumentálva végignézhessük, miként változik évről évre a személyiségük, felfogásuk, és persze a külsejük is. Nem, ezúttal nem a teljesen természetes öregedés jött velem szembe a portálon, hanem annak a felismerése, hogy az emberek – ki merem jelenteni, többsége – még mindig nem foglalkozik a megjelenésével az esküvőt, családalapítást követően. De miért van ez így? Miért válik egyre kevésbé fontossá, hogy jól nézzünk ki, és a párunk továbbra is Adoniszként, vagy éppen istennőként tekintsen ránk? És miért hízik együtt a komplett család? Genetika lenne, vagy valami egészen más?

1. Ugyanazokat a rutinokat követjük

Én vagyok az utolsó, aki követ vethet a frissen szült anyukákra, ugyanis csaknem 14 kilós felesleggel zártam a várandósságomat, tehát szó sincs arról, hogy ne lettem volna a „mérleg másik oldalán”. Átérzem azt is, milyen, amikor az embernek sem ideje, sem kedve nincsen főzni, vagy úgy általában enni, az edzés pedig hónapokig eszébe sem jut. Azonban ahogy lemegy a gyermekágyi időszak, vagy éppen véget ér a szoptatás, a többségben éledezik az igény és a kedv, hogy ismét visszanyerje eredeti alakját. Sokaknak elég egy kis odafigyelés, vagy némi extra mozgás, és már olvadnak is le a kilók, és bizony rengetegen lesznek még csinosabbak is, mint a várandósság előtt. Azonban vannak olyanok, akik egyre lejjebb csúsznak a lejtőn, és bizony nem hormonális problémák miatt (bár ez sem ritka).

De mi okozza ezt a hatalmas különbséget, és főleg miért hízik együtt a komplett család? A leggyakoribb ok, hogy egyszerűen közösek a rossz szokások: a mozgásszegény életmód, a késő esti vacsora, a tévé előtti nassolás általában nem magányos program, hanem családi rutin, ami mindenkin meglátszik majd.

Az újdonsült anyukák képesek két véglet között mozogni, és vagy egyszerűen nem jut idejük az evésre, csak bekapnak pár falatot, vagy többet és többet esznek: vacsoráznak egyet a hazaérkező férjjel, végigkóstolgatják a főzést és persze eltüntetik azt is, amit a totyogó meghagyott.

Hab a tortán, hogy családon belül óhatatlanul alkalmazkodunk egymás szokásaihoz, és ezt kutatással is alátámasztották. Jó hír, hogy ez igaz a pozitív változtatásokra, de rossz, hogy a helytelen rutinokra is áll: ha valaki – mindegy, milyen okból, de – elhagyja magát, az bizony a család többi tagját is szinte felhatalmazza a hízásra, a lazsálásra.

Kép: nerudol/depositphotos.com

Mi a megoldás?

A kutatás alapján elég, ha te mutatsz jó példát, a család többi tagja alkalmazkodni fog hozzád – ha előbb nem, hát akkor, amikor bezsebeled az elismerő bókokat és ők is látják rajtad a pozitív változásokat. Ez nem egy könnyű út, de a járhatóságát csak megerősíteni tudom: én az étrendemet és a rendszeres edzéseket is úgy egy-másfél év alatt ráragasztottam a családomra.

2. Változik az énidő

Egy hároméves kislány mellett most kezd egyre több szabadidőm lenni, de az ősszel kezdődő óvodáig alighanem még kész logisztika marad az életünk. Amit viszont biztosra tudok, az énidőm nagyjából a nullával egyenlő. Ugyanez igaz azokra az újdonsült párokra, akik fülig szerelmesek, bár ők más okból nem foglalkoznak saját magukkal: számukra megszűnik az „én” és csak a „mi” létezik.

Állandó összebújások, közös falatozások, nyaralások, programok… Nem csoda, hogy ilyenkor inkább a mozi mellett döntünk az izzasztó edzés helyett, és feladjuk a reggeli kocogást, csak hogy még egy kicsit együtt lehessünk a munka előtt.

Bár a lelkieket tekintve szomorú, ez az időszak nem tart sokáig, és a többség visszatér a régi kerékvágásba, amint kicsit halványul a rózsaszín köd. Ismét több az énidő, a tenni akarás és sokan újra jobban odafigyelnek magukra – különösen akkor, ha negatív változásokat fedeznek fel a külsejükön. Azonban sokan inkább belesüppednek a kényelembe, esetleg elvesztik a visszatérés lehetőségét, mert belevágnak a családalapításba, amikor is felbukkan a korábban említett dilemma, és nagyon nehézzé válik a saját magunkra szánt idő rendszeresítése. 

Kép: arastorguev/depositphotos.com

Mi a megoldás?

Fel kell ismerni a saját igényeinket, és nem kell mártír anyukává, vagy apukává válni. Egy szülő sem attól jó szülő, hogy sosem hagyja másokra a gyermekét, egyszerűen nem ez a mérce. Mindenkinek kell megoldást találnia arra, hogy levezesse a feszültségét és tiszta fejjel térhessen haza – nos, erre az egyik legjobb mód az edzés, ami nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is kifejezetten jót tesz.

Sokat segíthet egy olyan rutin is, amit együtt alakítotok ki, akár párként, akár családként. A közös túrázás, a páros edzések tökéletesek, és bizony babakocsival is lehet futni, kisgyermekkel is el lehet menni tornázni.

Nem ugyanaz, mint amikor egyedül vagy, de átmenetileg tökéletes, idővel pedig minden könnyebb lesz. És bizony sokkal egyszerűbb visszatérni a sport világába úgy, hogy nem zártad ki évekre az életedből…

3. Háttérbe szorulnak az igények

Míg a fiatal kapcsolatokban a rózsaszín köd, addig később éppen annak hiánya vet árnyékot az alakunkra. Egyszerűen már nem akarunk annyira megfelelni, mint régen, mert természetesnek vesszük a másik jelenlétét, közelségét és a vonzalmát. Más kérdés, hogy nem kell és nem is szabad állandóan a tökéletességet hajszolni és nyilvánvaló, hogy a természetes testi változásokat saját magunkon és a szerelmünkön is el kell fogadnunk. Azonban egészen mást képvisel néhány stria, a kevésbé feszes bőr és a fokozatosan megjelenő ráncok, az ősz hajszálak, mint 10-20 kg, vagy akár még több plusz.

Mindenki életében vannak olyan időszakok, változások, amikor nem várható el, hogy a legjobb formánkat hozzuk, és ez egy épkézláb kapcsolatban nem is okozhat problémát, éppen ellenkezőleg. Azonban hosszútávon egyáltalán nem jövedelmező, ha túlságosan megváltoznak a külsőségek iránt támasztott igényeitek, mert (ahogy azt a cikk elején is említettem), idővel sokkal inkább lehúzzátok, semmint felemelitek majd egymást.

Ki kell emelni azt is, hogy egészséges testsúly megőrzése nem csak esztétikum és vonzalom kérdése, hiszen mindenkinek más tetszik. Ott van még egy nagyon fontos szempont, az egészség, amivel minden bizonnyal ti sem szeretnének játszani.

Főleg nem akkor, ha már nem csak magatokért vagytok felelősek!

Mi a megoldás?

A legkönnyebb az, ha sosem hagyod, hogy teljesen háttérbe szoruljanak az igényeitek, tehát nem az egyszerűbb utat választod, és veszel inkább két számmal nagyobb farmert, csakhogy ne kelljen szembenézned a felkúszó kilókkal. Az életmódban az a jó, hogy választható, és az időhiány nem kifogás: a testünket 70-80%-ban az étkezés és csak 20-30%-ban a mozgás határozza meg.

A pozitív testkép az életetek minden részére is ugyanilyen hatást gyakorol, hiszen aki jól érzi magát a bőrében, az szívesen jár programokra, nagyobb a szexuális étvágya, energikusabb, egészségesebb és sokkal könnyebben fenntartja az érdeklődést a párkapcsolatában. Ezek már olyan motivációk, amikért igazán érdemes megtenni az erőfeszítéseket!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást