Méz erjesztésével készült italkülönlegességek: a Pannon Mézbor Manufaktúra

Méz erjesztésével készült italkülönlegességek: a Pannon Mézbor Manufaktúra

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Méz erjesztésével készült italkülönlegességek: a Pannon Mézbor Manufaktúra

Sokszor hallhatjuk, hogy a kitartás és a szorgos munka bizony meghozza a gyümölcsét, erre pedig szerencsére idehaza is jó néhány csodálatos példát láthatunk. Éppen ilyen a Pannon Mézbor Manufaktúra története is.

Megálmodója, Kozma Zsolt eleinte egy házi meggyborral kezdett kísérletezni, mostanra pedig egy nagyszerű vállalkozás, a Pannon Mézbor Manufaktúra tulajdonosa, amelynek kínálatában valóban minőségi és különleges mézborokra lelhetünk.

Hogyan kezdődött a családi manufaktúrátok története?

Nagyjából 12 évvel ezelőtt kezdtem hobbiként gyümölcsborokkal foglalkozni. Még gyerekkoromban édesanyám készített házilag meggybort, melyből természetesen elcsentem 1-2 decit, talán többet is. De ki emlékszik már arra 😊. Nagyon édes volt, mégis ízlett. Később, fiatal felnőtt koromban megörököltem egy 15 literes üvegballont, majd a következő nyáron a páromék meggyfája tele volt nagy szemű, ropogós meggyel. 

Mivel a boltokban akkoriban nem láttam sehol meggybort (valójában nem is kerestem), gondoltam, miért ne csinálhatnék. Igen kezdetleges módon álltam neki, de szerencsére a család segített. Kézzel magozni és összenyomkodni, zsákban préselni maga volt az álom… Pár hónappal később, amikor elkészült és megkóstoltuk, annyira tetszett mindenkinek, hogy úgy döntöttünk, megérte azt a kemény munkát.

Következő évben születésnapomra kaptam egy hagyományos szőlőprést, amit a párom gondosan felújított. A nagyapja öröksége volt, majd nekem adták. Nagyon örültem neki, de az eszmei értékét tekintve alig akartam elfogadni. Végül azért meggyőztek, és azon a nyáron újra készült meggybor. Milyen jó volt végre azzal préselni! Persze a magozást nem lehetett megúszni.

Sosem szerettem az előre elkészített recepteket, így ekkor már kísérleteztem. Készült rumos, borpárlatos és sima meggybor. Majd az elkövetkezendő években mindenféle gyümölcsből készültek italok, de használtam gyömbért és virágokat, sőt rizst is. Levendulás bodzás akácmézborunk koncepciója ekkortájt született meg. Egyik nap elképzeltem a levendulavirágot a bodzavirággal karöltve, szinte éreztem az orromban a virágok kellemes elegyét. A család reakciója már nem volt ilyen pozitív, azt mondták butaság, nem is illenek össze. Amikor elkészült, mégis elnyerte mindenki tetszését, s végül így nyilatkoztak: „ugye, megmondtuk, hogy ez nagyon jó párosítás” 😃. Ekkor kezdtem felfedezni magamon, hogy a különböző illatokat és ízeket milyen jól össze tudom párosítani fejben.

Na és a mézbor. Mézből készült itallal nem találkoztam még előtte, de szerettem kísérletezni. Találtam receptet az interneten, s ahogy ott leírták, kipróbáltam. A mézet a vízzel felhígítottam és adtam hozzá fajélesztőt, majd vártam. Jó sokat vártam. Talán 1 év is eltelt, mire újra hozzányúltam. Sosem tisztult le rendesen, ellenben igen érdekes íze volt. Úgy gondoltam, a mézborkészítésben szabadon engedhetném a fantáziámat, így elkezdtem komolyabban beleásni magam a saját recept tökéletesítésébe.

Fotó: Pannon Mézbor Manufaktúra 

Milyen ital pontosan a mézbor?

Valójában egy önálló italkategória. Nevezhetjük mézbornak, mézsörnek, angol nyelvterületen egyszerűen csak meadnek. Boros jellegű lesz, ha annak megfelelő az élesztőválasztás, és a savait kiemeljük. Ellenben a sörös irányba is el lehet vinni sörélesztő és komló használatával.

A fő alkotóeleme, a méz adja az alap cukorfokot, melyből az alkohol képződik. Hagyományos mézborok esetén a méz van főszerepben, annak ízanyagait emeljük ki. 

Nem feltétlen kell gejl édes italra gondolni. A maradék cukor mennyiségének szabályozásával lehet édes, de akár száraz is. Ugyancsak sokat befolyásol a savak mennyisége, erőssége, összetétele. Számos stílus létezik, melyek során gyümölcsöket, fűszereket, tölgyfát és egyéb összetevőket lehet használni. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Kifejezetten szeretjük a különleges alapanyagokat, mint a homoki szarvasgomba, illetve az egyedi ízkombinációkat, mint a vörös áfonya és szecsuáni bors együtt. 

Fotó: Pannon Mézbor Manufaktúra 

Hogyan, milyen alapelvek szerint zajlik nálatok az alapanyagok beszerzése?

Nagyon fontos, hogy finom, kivételes minőségű italt csakis kiváló minőségű alapanyagokból lehet készíteni. Ez ugyanúgy működik, mint a szőlőborok, sörök esetén. Ennek megfelelően állandó, megbízható minőséget nyújtani képes forrásokból szerezzük be alapanyagainkat. A mézet helyi termelőktől, elsősorban a Pulai Méhészettől. Fűszereink egy része hazai, gyógynövény minőségű. Például a levendulát és a bodzát a Herbáriától szerezzük be.

Minden alapanyagunknál törekszünk a legjobb minőségre, fontos számunkra, hogy mentesek legyenek a felesleges adalékanyagoktól.

Italainkat hozzáadott cukrok, mesterséges aromák, színezékek nélkül készítjük. Úgy, ahogy mi magunk is jó szívvel elfogyasztanánk! Egyedül az epres-fehér csokoládés mézborunkban használunk konkrétan fehér csokoládét, ami erőteljesen feldolgozott forma, ám az ízhatás miatt eddig nem tudtuk leváltani.

Fotó: Pannon Mézbor Manufaktúra 

Milyen technikákkal készítitek az italokat?

A gyártástechnológiája egyedi. Bizonyos elemeket átveszünk a borászati, sörfőzési technológiákból, viszont vannak benne olyan elemek, amelyek nem jellemzőek az előbb említettekre. Receptjeink különböznek egymástól. A gyümölcsök, fűszerek, csokoládé, homoki szarvasgomba, stb. felhasználásának módját, idejét az határozza meg, hogy mit is szeretnénk a végére elérni. Itt ismét kiemelném, hogy a lehetőségek tárháza közel végtelen! 

Ami további előnyt jelent, és egyben hátrányt is, hogy két egyforma batch nincs. Nagyon hasonlót lehet készíteni, de ha csak a mézet nézzük, évjáratonként ugyanúgy változatos, mint a szőlő. A fajtamézeknél az alapjegyek fixek, viszont a vegyes virágméznél óriási az összetétel változása. 

Mi kisüzemi, de inkább kézműves módszerekkel készítjük italainkat. Rengeteg odafigyelést igényel a gyártás folyamata, ugyanis minimalizáljuk az adalékanyagok használatát. Csak kálium-metabiszulfitot, másnéven borként alkalmazunk az erjesztés leállítására és pont. Nincs szorbát, vagy egyéb, amivel az édes borokat szokták tartósítani! Gyors és tiszta munka szükséges.

Fotó: Pannon Mézbor Manufaktúra

Hányféle mézbor található jelenleg a kínálatotokban, és melyek a legkedveltebbek?

Ebben a pillanatban saját márkánk alatt nyolcféle mézbor elérhető, melyek jelenleg a core kínálatot adják. Ezen felül bérgyártást is vállalunk eltérő feltételekkel. Tihanyi partnerünknek például egy lila színű levendulás-bodzás mézbort készítünk, amely hibrid címkedesignt kapott. Vagyis a mi brandünk design elemei vannak vegyítve partnerünkéivel. E termékünknél is természetes alapanyagot használunk. 

A rendkívül csábító lila színt egy egzotikus virágnak köszönhetjük. Rengeteg munka volt kifejleszteni ezt a terméket, hiába volt már meg az alap „Levendula és Bodza” koncepció. Egy másik partnerünknek hasonló elven készítettünk egy, a saját piacukra szabott italt. Távol-keleti ételkínálatuk mellé kiválóan illik legújabb fejlesztésünk, a Gyömbér és Fekete rizs mézborunk.

Mindegyik tételünk nagyon kedvelt, mert úgy alkottuk meg őket, hogy mindenki megtalálja az ízléséhez leginkább passzolót. De a hagyományos italainkhoz képest – ha pl. egy vásárban az asztalra kitennénk őket –, különlegességük miatt a gyümölcsös-fűszeres italok fogynának el először.

Fotó: Pannon Mézbor Manufaktúra 

Mi az, ami miatt szerintetek a hagyományos borok kedvelőinek a mézborokat is megéri megkóstolniuk?

A hagyományos szőlőborok, illetve gyümölcsborok mellett új, és rendkívül izgalmas ízélményt tudnak nyújtani mézboraink. Kiváltképp azoknak ajánljuk, akik nyitottak az újdonságokra, esetleg úgy érzik, nem találták meg a kedvencüket a borok, sörök világában.

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Azt hiszem, leginkább a személyes értékesítések során begyűjtött visszajelzések voltak azok, hiszen a kóstoltatások alkalmával lehetőségünk nyílt azonnali reakciókat megfigyelni. Szerepeltek köztük nagyon viccesek és igazán szívhez szólók is. De olyan is előfordult, hogy üzenetben keresett meg minket valaki, mert szerette volna elmondani, mennyire tetszettek neki az italok, amiket kóstolt. Ezek az alkalmak mindig sokat tudtak lendíteni a motivációnkon, ilyenkor igazán azt érezhettük, megéri csinálni.

Aztán például olyan is akadt, amikor partnerünknek szállítottunk több száz palack mézbort, és két nap múlva jelezte, hogy szüksége lenne újabb kanyarra, mert elfogyott minden. Egyszerre jó és rossz érzés is volt. Rossz, mert az a rengeteg munka csak eddig tartott ki. Viszont jó, mert az a rengeteg munka ezáltal értékelve is lett.

Fotó: Pannon Mézbor Manufaktúra 

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Rengeteg tervünk, ötletünk van további ízek/ízkombinációk fejlesztésére, illetve üzem- és piacfejlesztésre. Egyelőre egyiket sem szeretnénk elkiabálni, de az biztos, hogy jelentős potenciál van kisvállalkozásunkban.

Nyitófotó: Pannon Mézbor Manufaktúra

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!