Méz erjesztésével készült italkülönlegességek: a Pannon Mézbor Manufaktúra

Méz erjesztésével készült italkülönlegességek: a Pannon Mézbor Manufaktúra

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Méz erjesztésével készült italkülönlegességek: a Pannon Mézbor Manufaktúra

Sokszor hallhatjuk, hogy a kitartás és a szorgos munka bizony meghozza a gyümölcsét, erre pedig szerencsére idehaza is jó néhány csodálatos példát láthatunk. Éppen ilyen a Pannon Mézbor Manufaktúra története is.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Megálmodója, Kozma Zsolt eleinte egy házi meggyborral kezdett kísérletezni, mostanra pedig egy nagyszerű vállalkozás, a Pannon Mézbor Manufaktúra tulajdonosa, amelynek kínálatában valóban minőségi és különleges mézborokra lelhetünk.

Hogyan kezdődött a családi manufaktúrátok története?

Nagyjából 12 évvel ezelőtt kezdtem hobbiként gyümölcsborokkal foglalkozni. Még gyerekkoromban édesanyám készített házilag meggybort, melyből természetesen elcsentem 1-2 decit, talán többet is. De ki emlékszik már arra 😊. Nagyon édes volt, mégis ízlett. Később, fiatal felnőtt koromban megörököltem egy 15 literes üvegballont, majd a következő nyáron a páromék meggyfája tele volt nagy szemű, ropogós meggyel. 

Mivel a boltokban akkoriban nem láttam sehol meggybort (valójában nem is kerestem), gondoltam, miért ne csinálhatnék. Igen kezdetleges módon álltam neki, de szerencsére a család segített. Kézzel magozni és összenyomkodni, zsákban préselni maga volt az álom… Pár hónappal később, amikor elkészült és megkóstoltuk, annyira tetszett mindenkinek, hogy úgy döntöttünk, megérte azt a kemény munkát.

Következő évben születésnapomra kaptam egy hagyományos szőlőprést, amit a párom gondosan felújított. A nagyapja öröksége volt, majd nekem adták. Nagyon örültem neki, de az eszmei értékét tekintve alig akartam elfogadni. Végül azért meggyőztek, és azon a nyáron újra készült meggybor. Milyen jó volt végre azzal préselni! Persze a magozást nem lehetett megúszni.

Sosem szerettem az előre elkészített recepteket, így ekkor már kísérleteztem. Készült rumos, borpárlatos és sima meggybor. Majd az elkövetkezendő években mindenféle gyümölcsből készültek italok, de használtam gyömbért és virágokat, sőt rizst is. Levendulás bodzás akácmézborunk koncepciója ekkortájt született meg. Egyik nap elképzeltem a levendulavirágot a bodzavirággal karöltve, szinte éreztem az orromban a virágok kellemes elegyét. A család reakciója már nem volt ilyen pozitív, azt mondták butaság, nem is illenek össze. Amikor elkészült, mégis elnyerte mindenki tetszését, s végül így nyilatkoztak: „ugye, megmondtuk, hogy ez nagyon jó párosítás” 😃. Ekkor kezdtem felfedezni magamon, hogy a különböző illatokat és ízeket milyen jól össze tudom párosítani fejben.

Na és a mézbor. Mézből készült itallal nem találkoztam még előtte, de szerettem kísérletezni. Találtam receptet az interneten, s ahogy ott leírták, kipróbáltam. A mézet a vízzel felhígítottam és adtam hozzá fajélesztőt, majd vártam. Jó sokat vártam. Talán 1 év is eltelt, mire újra hozzányúltam. Sosem tisztult le rendesen, ellenben igen érdekes íze volt. Úgy gondoltam, a mézborkészítésben szabadon engedhetném a fantáziámat, így elkezdtem komolyabban beleásni magam a saját recept tökéletesítésébe.

Fotó: Pannon Mézbor Manufaktúra 

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/7
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!