Milyen veszélyeket rejt a pandémia alatt várandósnak lenni?

Milyen veszélyeket rejt a pandémia alatt várandósnak lenni?

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen veszélyeket rejt a pandémia alatt várandósnak lenni? / 2. oldal

Lehet oltatni szoptatás alatt?

Igen, az UNICEF szerint ez is teljesen biztonságos és nem jelent veszélyt sem az anyára, sem a babára. A forgalomban levő COVID-19 vakcinákban nincsen élő vírus, így nem áll fenn annak az eshetősége, hogy az anyatejjel nemkívánatos vírusok jutnának a gyermekbe. Ellenben az antitestek, amik az anya szervezetében termelődnek, és amik megvédhetik a babákat, kimutathatóak az anyatejből.

Befolyásolja a védőoltás a termékenységet?

Az UNICEF szerint hamisak azok az információk, amik a termékenység elvesztésével riogatják az embereket. Nincs bizonyíték arra, hogy bármely vakcina, beleértve a COVID-19 elleni oltásokat is, befolyásolná a nők vagy férfiak termékenységét – nem úgy a fertőzés, aminek lehetnek ilyen jellegű következményei. 

Átadható a COVID-19 fertőzés a babának?

A szakértők számára még mindig nem világos, hogy a vírus átvihető-e az anyáról a születendő, vagy az újszülött gyermekre. A mai napig nem sikerült ugyanis aktív COVID-19-et találni sem a magzatvízben, sem az anyatejben. Szerencsére!

vlada_maestro/istockphoto.com

Fertőzött vagyok, biztonságosan elláthatom így a babámat?

Igen, a szoptatás a korábbiakban említettek fényében is biztonságot, semmi ok nincs az anyatejes táplálás felfüggesztésére. Ugyanakkor fertőzés esetén szükségesek a fokozott óvintézkedések, akár az otthoni maszk viselése, a felületek fokozott tisztítása, gyakoribb szellőztetés, kézmosás mellett. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást