Pénz és hivatás

A pályakezdők 7 tipikus hibája

A pályakezdők 7 tipikus hibája

A munkaerőpiac forgatagába frissen csöppenve nem egyszerű helyt állni. Már az álláskeresés is kihívást jelent, de az új munkahelyeden megfelelni a feletteseidnek, a kollégáidnak és persze saját magadnak – mindez némi odafigyelést igényel.

Félsz közölni a véleményed?

Amennyiben fizetésemelésről, szabadnapról, munkamegosztásról vagy csak egyszerű véleményközlésről van szó, némi bátorság kell a megszólaláshoz. Minél több önbizalmad van, annál könnyebben megy majd a dolog.
Ám ha az egód a béka hátsó fele alatt tanyázik, könnyen a ranglétra alján ragadhatsz, és mindennap plusz feszültségnek teszed ki magad. Legyél határozott, ne tartsd bent, ami kikívánkozik!

Ivászat a céges bulin?

Nem számít, mennyire laza az irodai légkör, a vállalati partin tilos a részegség. Előfordulhat, hogy a pia hatására úgy érzed, oldódik a stressz, és végre sikerül közvetlenül beszélgetni a többiekkel, ám ha túlzásba viszed, csúnya vége lehet.
Mindig legyél szavaid és cselekedeteid teljes tudatában, hiszen másnap is a munkatársaid szemébe kell nézned!

Túl sok lazulás?

Talán azt hiszed, senki sem foglalkozik egész álló nap azzal, hogy mit csinálsz? Hiába végzed tökéletesen a munkád, mindig legyen rendezett a testtartásod, és ne tölts túl sok időt privát tartalmak nézegetésével a neten!
Egyes cégek akár írásos szabályzatban tiltják a magánjellegű szörfölést. Amennyiben a szerződésed ilyen záradékot tartalmaz, tanulj meg ellenállni a kísértésnek az üres órákban!

Nem megfelelő öltözködés?

Egy fiatal szakembernek alaphelyzetben nem könnyű elfogadtatni magát a munkahelyi kollektívával – ne nehezítsd meg a saját dolgod túl kihívó, esetleg oda nem illő ruházattal! Figyeld meg, milyen stílusban öltözködnek a többiek, mennyit mutatnak a testükből a nyári napokon, és próbálj meg alkalmazkodni hozzájuk!
Természetesen nem a saját egyéniséged feladására biztatunk, csupán a kereteket kell ellesned.

Semmi kapcsolatépítés?

Nyilvánvaló, hogy az első néhány munkanapodon a feladatok tengerében nem sok idő jut a többiek megismerésére, ám szépen lassan kezdj el kommunikálni velük a kávé-, illetve ebédszünetben!
A szakmai kapcsolatok ugyanis nemcsak egy bizonyos iroda falain belül jöhetnek jól, hanem akár pályád későbbi szakaszában is kamatoztathatod őket.

Irodai pletykaparti?

A kötetlen beszélgetés jó módszer a kapcsolatépítésre, a pletyka viszont már kevésbé. Igaz, hogy látszólag majdnem baráti légkört teremt egy-egy szaftosabb információ elsuttogása, ez azonban csak a felszín.
Valójában mindenki óvakodik azoktól, akik szemmel láthatóan élvezik mások kibeszélését. Persze, akaratlanul is belecsöppenhetsz ilyen beszélgetésbe. Olyankor próbálj diplomatikus és semleges maradni!

Folyton elkésel?

Akármilyen keményen is dolgozol, ha rendszeresen elkésel, hanyag ember benyomását kelted. Előfordulhat, hogy látszólag senki sem veszi észre a kis pontatlanságot, ám biztos lehetsz benne: az első adandó alkalommal szóba fog kerülni a dolog – például, amikor előléptetésért vagy fizetésemelésért folyamodsz. Inkább állítsd tíz perccel korábbra az ébresztőt, mintsem hogy a karriered bánja a hosszas reggeli készülődést!
Napjaink gazdasági helyzetében sajnos előfordulhat, hogy az első munkád nem éppen olyan, amilyenre számítottál. Akármilyen alantasnak tűnő feladattal bíznak meg, próbálj valami következtetést levonni belőle, ami a későbbiekben a hasznodra lehet! Hazaérve, persze, rámoccanhatsz az álláskereső portálokra ezerrel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást