Így árt az otthonod a szépségednek

Így árt az otthonod a szépségednek

Címlap / Stílus / Test / Így árt az otthonod a szépségednek

Száraz bőr, pattanások az arcon, fénytelen hajkorona. Előfordulhat, hogy az említett problémák okát az otthonodban kell keresned! A lakásod számtalan olyan nem várt csapdát rejthet, mely szépségednek és egészségednek egyaránt árthat. Ismerd meg őket!

Száraz a levegő

Párásító nélkül a téli időszak komolyan megviselheti a bőrödet. A beltéri fűtésnek köszönhetően a lakások többségében a levegő télen rendkívül száraz, mely így nem csak a bőrödből vonja el a nedvességet, de az orrjáratokat is irritálhatja.

Egy párásítónak jó hasznát veheted a hálószobában, ezzel ugyanis helyreállítható a lakásban a páratartalom.

Mostanra már számtalan olyan eszköz létezik, mely a meghatározott páratartalom elérése esetén kikapcsol. Fontos azonban, hogy akármilyen készüléket választasz is, ügyelj a rendszeres karbantartására!

Persze minden termék más, van néhány általános szabály. Naponta ürítsd ki, majd szárítsd ki a párásítót, mielőtt újratöltenéd, és háromnaponta végezz rajta egy alapos tisztítást, hogy megakadályozd a baktériumok és gombák elszaporodását!

A légkondicionáló készülék

A légkondicionáló készülék rendszeres tisztításával megakadályozhatod, hogy penész, illetve más mikroorganizmusok jelenjenek meg benne.

A penész belélegzése könnyen allergiához, vagy más betegségekhez vezethet, amely előbb-utóbb a bőrödre is negatív hatással lesz.

Emellett a készülék túlzott használata ugyancsak kiszáríthatja a bőrödet.

A belső térben előforduló allergének elkerülése érdekében pedig ne feledkezz meg a megfelelő szellőztetésről sem!  

Mérgező anyagok a falakon

Jó ötlet új színt vinni a lakásodba, nem árt azonban, ha a festés során odafigyelsz néhány dologra. Bizonyos festékanyagok hatására csúnya mellékhatások jelentkezhetnek hosszú távon a bőrödön és a szervezetedben is. A hagyományos festékek formaldehidet, nehézfémeket, illetve illékony szerves vegyületeket (VOC) tartalmazhatnak.

Ezek az egészségtelen összetevők gyakran akkor kerülnek a levegőbe, amikor kifestjük a falat, illetve miután a festék megszáradt. Lehetőleg használj alacsony VOC tartalmú festékeket, így elkerülheted a kellemetlen mellékhatásokat.

Az is jó megoldás lehet, ha megtöltöd mutatós légtisztító növényekkel a lakásodat! A NASA jelentése szerint a zöld növények természetes módon tisztítják meg a levegőt a légszennyező anyagoktól, és miközben oxigént termelnek, megkötik a káros gázokat. 

Tévé a hálószobában

A kellő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy bőrünk üde és egészséges maradjon. A különböző elektronikai készülékek – mint a tévé, a mobiltelefon, vagy a számítógép – azonban megzavarhatják a pihenést, ezáltal másnap fáradtan, ingerülten ébredünk.

Éppen ezért lehetőleg távolítsd el a hálószobádból ezeket a készülékeket. Ha mégis elengedhetetlen, hogy az említett eszközök alvás közben is a közeledben legyenek, állítsd a telefonodat repülési üzemmódba,  így nem tud zavarni senki az éjszaka folyamán üzenettel vagy hívással, de a reggeli ébresztés működni fog.

Helyezz egy darab szodalit kristályt az ágyad mellé, mely egyesek szerint elnyeli az elektromágneses szennyezést.  

A zuhanyzó

Ha nem iszol csapvizet, az akkor is érintkezik a bőröddel és a hajaddal zuhanyzás közben, így a benne lévő klór és fluor miatt könnyedén bőrszárazságot, viszketést, illetve irritációt okozhat.

Egy hosszú fürdés vagy zuhanyzás alatt ezek az anyagok felszívódhatnak a bőrön át. Ennek elkerülése érdekében érdemes beszerezned egy zuhanyszűrőt, így megóvhatod bőrödet a káros hatásoktól.

A klóros víz rendszeres fogyasztása elősegíti a szabad gyökök képződését is, melyek köztudottan hozzájárulnak az idő előtti öregedéshez, valamint különböző betegségek kialakulásához.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást