Háztartás / Otthon

8 otthoni módszer a vízkő ellen

8 otthoni módszer a vízkő ellen

A vízkő nem csak csúnya, mivel elveszi a csapok, mosdók, kádak, csempék csillogást, de árt is az anyagnak. Szerencsére a vegyi anyagok mellett több házi szer is van, amelyeknek köszönhetően fürdőszobánk ugyanúgy ragyoghat, mint új korában.

1. Ecet

Az ecet nagyon sokoldalú szer, általában minden háztartásban megtalálható, és egyáltalán nem csak a főzés során vehetjük hasznát. Ha a csapok környékén látunk vízkövet lerakódni, akkor nem kell mást tennünk mint odaönteni egy kis hígítatlan, 20%-os ecetet, majd várni 20-30 percet, amíg az ecet hatni kezd.
Egy használt fogkefét is befoghatunk erre a célra, a 20-30 perc elteltével dörzsöljük át az ecetes felületet a fogkefével, és nagyon gyorsan el fog tűnni a vízkő. 
Ha úgy látjuk, hogy nem lehet még eltávolítani, akkor a dörzsölés után még hagyjuk rajta hatni az ecetet, és újabb 20 perc után próbáljuk újra. Igaz, az ecet szagát még rövid ideig lehet majd érezni a csaptelepek körül, de egy alaposabb szellőztetéssel ez megoldható. Ha az ecetes kezelést havonta elvégezzük, akkor csapjaink garantáltan vízkő mentesek lesznek.  

2. Só

Készíts egy elegyet víz, ecet és só felhasználásával. A víz legyen tízszerese az ecetnek, majd forrald ezt fel, és egy kanál sót oldj fel benne. Ugyanúgy használhatod, mint a sima ecetes oldatot, de sóval általában még hatékonyabb. Ha a só még kristályos állagú, akkor vigyázz a dörzsöléssel, mert nyomot hagyhat.
A legjobb, ha egyszerűen ráöntöd ezt a folyadékot a csapokra, vagy a kád és mosdó falára, majd 20-30 perc elteltével leöblíted. Használhatod arra is, hogy időnként ecetes-sós vizet főzöl át a kávé- vagy teafőződön, így nem rakódik le annak belsejébe a vízkő.

3. Citrom

A csapok aljára cseppents sima citromot, és hagyd rajta 10 percig. Fogkefe segítségével próbáld meg megdörzsölni a csapot és figyeld meg, hogy el tudod e távolítani a vízkövet.
Ha nem, akkor még hagyd rajta újabb 10 percre. Ha nem segít, mert túl sok a vízkő, akkor öblítsd le a citromot és próbálkozz a kellemetlenebb szagú, ám sokszor hatékonyabb ecettel.

4. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna felhasználása szinte végtelen a háztartásokban, így nem csoda, ha vízkő ellen is ajánlhatjuk. Keverjünk össze szódabikarbónát vízzel, hogy felolvadjon, majd melegítsük meg az oldatot. Vigyük fel egy szivaccsal a csempére vagy bármilyen felületre, majd kicsit dörzsöljük meg. Hagyjuk rajta 10-20 percre, majd egy nedves törlővel töröljük le.
A szódabikarbóna segíthet abban is, hogy a lefolyókból eltávolítsuk a vízkövet. Ezért érdemes szódabikarbónás forralt vizet önteni a lefolyókba akkor is, ha még nem tapasztaljuk a dugulást, pedig már a vízkő elkezdte szűkíteni és roncsolni a csövek belsejét.

5. Ammónia

Érdemes tartani otthon egy kis ammóniát, mert nagyon hatékony segítségünk lehet a vízkő-eltávolításban és az ablaktisztításban is. Minimum tízszeresére hígítsuk fel az ammóniát sima vízben, majd töröljük át a folyadékkal a problémás felületet. Hagyjuk rajta minimum 10 percig, majd alaposan öblítsük le. Természetesen védjük kezünket gumikesztyűvel.
Ha nagyon vízköves helyen alkalmazzuk, akkor hagyjuk rajta kicsivel tovább, és ha eltávolítás után még látunk hibákat, akkor ismételjük meg a műveletet. Ha a csapunk belső alkatrészeire, főleg a szűrőkre rakódott le a vízkő, akkor ezeket az elemeket áztassuk addig az ammóniás oldatban, amíg a vízkő el nem tűnik. Igaz, nincs kellemes szaga, de ennek ellenére az ammónia nagyon hatékony fegyver lehet a csempék, csapok, kádak vagy bármi más vízköves felületek kezelésére, ráadásul cseppmentes száradást is biztosít a megtisztított felületen.

6. Protézistisztító tabletta

Elsőre talán furcsának tűnik, hogy a csapokat protézistisztítóval kezeljük. Ha belegondolunk azonban abba, hogy a protézisekre ugyanúgy hat a vízkő, és ugyanúgy megjelenhet azon is, akkor egyértelművé válik, miért is lehet ez egy jó eszköz a vízkő eltávolítására. 
Ha a csapok belső elemei is vízkövesednek, akkor szereljük le ezeket a részeket és áztassuk be vízbe, amibe protézistisztító szert tettünk. Az egyik leghatékonyabb módszer vízkő ellen, ami gyors és látványos eredményt hoz. Kisebb repedésekben lerakódott vízkövet is kiválóan eltávolít, ráadásul nem csak tisztítja a felületeket, de a baktériumokat is elpusztítja.

7. Desztillált víz

Hogy a vasalódba ne rakódjon le a vízkő, hasznos, ha nem csak sima csapvízzel töltöd fel vasaláskor, hanem 1:1 arányban alkalmazol desztillált és csapvizet. Így a vízkő nem tömíti el a vasaló kivezetéseit és nem kell idő előtt újat venned.
Fontos, hogy az ioncserélt víz viszont nem alkalmas ugyanerre, az ugyanis roncsolja a vasaló belsejét.

8. Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxidot nem csak hajfestésnél használhatjuk, de nagy segítség lehet a vízkő eltávolításában is. Ha például a WC csészéből vagy a lefolyó víz alatti rétegéből szeretnénk eltávolítani a vízkövet, akkor öntsünk a WC-be 2-3 dl 35%-os hidrogén-peroxidot.
Hagyjuk hatni minimum 1 óráig, majd öblítsük le. Makacs vízkő esetén akár éjszakára is hagyhatjuk, az öblítéssel az elvezető cső faláról egyszerűen leválik a vízkő.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást