A kenyér és a kifli recept, ami mindig sikerül

A kenyér és a kifli recept, ami mindig sikerül

Címlap / Életmód / A kenyér és a kifli recept, ami mindig sikerül / 3. oldal

A kifli, ami mindig sikerül

Van olyan, hogy nem kívánjuk a kenyeret, inkább jól esne egy jó kis kifli, vagy zsemle. A zsemle nehezebb szerintem, nekem mindig túl tömörre sikerül. A kiflik viszont nagyon jók, főleg ez a recept. Limara wimpy kiflijét gondoltam kicsit át, a hozzávalók aránya más, mint az eredeti receptben.

  • 500 g finomliszt (teljes kiőrlésű lisztből is elkészíthető, de a teljes lisztmennyiségnek kb. 20%-a legyen csak teljes kiőrlésű, mert, ha több, akkor túl kemény és tömör lesz a tészta)
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő

Minden hozzávalót egy nagy tálba teszek (vagy a dagasztógépbe). Lágy tésztát kell kapnod, amit 30 percig kelessz. Ennyi idő alatt még nem kel a duplájára, de ennél a kiflinél pont így kell lennie. A tésztát 8 darabba oszd, és egyenként formázz egy gombócot belőlük, pihentesd őket 15 percig, majd egyenként nyújtsd ki a gombócokat lapokká. Tekerd fel őket jó szorosan, és fektesd egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól nagyobb távolságra. Keleszd 35 percig a kifliket, permetezd le őket alaposan hideg vízzel, majd told a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe. 20-25 perc alatt süsd meg őket.

A kelesztési és a sütési idők változhatnak a kenyér és a kifli esetében is. Minden attól függ, milyen a konyhád hőmérséklete, milyen lisztet és milyen élesztőt használsz. Figyeld, hogy a kis tésztádból milyen csodás házi péksütemények születnek majd. A dicséret pedig a családodtól sem marad el, ebben biztos lehetsz!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást