Otthoni fűszernövényes kert

Otthoni fűszernövényes kert

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Otthoni fűszernövényes kert

Otthonodban is kiélvezheted a kertészkedés örömeit. Az alábbiakban 6 alapvető fűszernövény termesztésében nyújtunk segítséget: bazsalikom, snidling, kapor, majoránna, kakukkfű és rozmaring.

Ültetés

Talán a házi fűszernövény termesztés sikere a napfényen múlik, főként, mivel beltérről van szó, figyelnünk kell, hogy naponta legalább 6 óra napfény érje a növényeket. A fűszernövényeket kertészeti táptalajban magok vagy palánták segítségével ültethetjük el.

Bazsalikom

Az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény, mert gyorsan nő és nem érzékeny. A bazsalikom éves növény, tehát elég évente egyszer újraültetni. Életciklusát megnövelheted, ha az elhalt leveleket lecsíped.A bazsalikomot használhatod paradicsomos ételekhez, salátákhoz, de ízesített olajokat, eceteket vagy pesztót is készíthetsz.

Metélőhagyma (snidling)

A snidling nagyon finom salátákba, szendvicsekbe és salátaöntetekhez is. A metélőhagyma gumós növény. Télen pihen, de minden tavasszal új hajtásokat ad.
Használatkor a snidling leveleit lehetőleg tövestől vágjuk le, így jobb eséllyel regenerálódnak a levelei. A metélőhagyma ritkán kis lila virágokat bont, ezek is ehetők.

Kapor

A kaprot a legkönnyebben magból ültethetjük. Szerencsére gyorsan nő, ezért termesztése rendkívül egyszerű. Minél mélyebb edénybe vetjük el a magokat, annál hosszabbra tud nőni a kapor. Mivel magas növényről van szó, a földes edényét tartsuk a földön.A kapor néhány hetente újabb magokat szór, ebből pedig új „vetőmag” lesz. A régi, vastag kaprokat húzzuk ki gyökerestől és vessünk el újabb magokat. Használatkor tépjünk le kaporleveleket a főszár mentén.

Majoránna

Megbízható fűszernövény, könnyű termeszteni. A legegyszerűbb, ha magból termesztjük. Mivel nem tűri a hideg időjárást, mindig legyen szobahőmérsékleten tartva. Lehetőleg helyezzük ki az ablakba, hogy minél több nap érhesse.
„Betakarításkor” egyszerűen csipkedjük le úgy a leveleit, hogy közben formás maradjon a növény. Szószokhoz levesekhez, salátákhoz, pácokhoz finom fűszernövény a majoránna.

Kakukkfű

Frissen, de szárítottan is nagyon finom fűszernövény. Pikáns íze jól megy a halakhoz, zöldségekhez, húsokhoz, gombákhoz, paradicsomos ételekhez.Évelő növény, télen lehetséges, hogy elszárad, de mindig újrazöldül tavasszal. A száraz részeket mindig vágjuk le, hogy új, zöld hajtásai lehessenek. Használatkor csipkedjünk le a leveleiből.

Rozmaring

Nagy különbség friss vagy szárított rozmaringgal főzni. Szerencsére könnyű termeszteni, szívós, hideget bíró növényről lévén szó. A rozmaring növekedése hosszadalmas folyamat, így a legjobb dugványozással ültetni.
Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, de a túl kevés öntözés is a levelek száradásához vezethet. Ha a szára elég vastag, használhatjuk a sült húsok mellé téve, de a lerben sült burgányához adva is nagyon finom.

Általános szabályok

A legtöbb fűszernövény jól megél a lakásban. Azonban gondoskodnunk kell a tárolóedények jó vízelvezetéséről, ezért ezeknek az aljuknál lyukasaknak kell lenniük.
A fűszernövényeket ritkán támadják meg a kártevők és betegségek, de nem árt szemmel tartani ezeket, és ha szükséges kártevő elleni szerrel befújni.
Évente egyszer érdemes átültetnünk egy új, gazdag virágföldbe a növényeket. Kéthetente locsolhatjuk  a talajt alga alapú műtrágyával.
A metszés és a levelek csipegetése ösztönzi a növényeket a növekedésre, ettől bozontosabb, bujább hajtásokat adnak majd.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!