Március 20, a boldogság világnapja

Március 20, a boldogság világnapja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Március 20, a boldogság világnapja

A boldogság érzése az egyetlen olyan narkotikum, ami egészséges. A boldogság keresése a legfontosabb motiváció az ember életében. Hajszoljuk, kutatjuk, megoldásokat keresünk, ideológiákat gyártunk arra, hogy miért vagyunk boldogok, vagy boldogtalanok. Nélküle félembernek, gépnek érezzük magunkat. Képesek vagyunk belehalni hiányába. De a boldogságba, annak ész nélküli hajszolásába is…


Irányított boldogság, éppen időben

Úgy látszik a világméreteket öltő boldogtalanság annyira szembetűnő lett az ENSZ-nek, hogy szükségét érezte, legyen egy a 365 napból, amikor boldognak illik lenni. Lett hát egy olyan napunk, amikor biztosan meglátjuk életünkben a boldogságot.

Fontos, és igen nagy feladata életünket, napjainkat valóban boldoggá tenni, vagy észrevenni az apró örömöket. Ám ami ennél is fontosabb és nehezebb, tegyünk boldoggá másokat. Családunkat, ismerőseinket, ismeretleneket.

A boldogságról

Érzelmekkel jellemezhető mentális állapot. Számos biológiai, pszichológiai, vallási, filozófiai magyarázata van. A boldogságot mindenki másképp akarja elérni, mindenkinek más jelent boldogságot – ez leginkább a neveltetéstől függ, a belénk plántált emberi értékektől.

Azt mondják, boldogság, boldog ember nem létezik a cél és annak elérésére irányuló küzdelem nélkül. Ez így nem teljesen igaz. Szép nap ez a mai a boldogságra: ülj ki a kertbe, parkba, és csak legyél. Hallgass, láss, érezd a nap melegét, ne gondolkozz, csak élvezd az élet csodáját, ami te magad vagy – legyél boldog csak úgy, magadért.

Új értékmérő a pénz helyett: GNH

Bruttó nemzeti boldogság (Gross National Happiness) – nem jobban hangzik, mint bármely más közgazdaságtanra épülő fogalom? Bhután királya találta ki pár évtizede ezt a fogalmat, ami azóta nagy népszerűségnek örvend. Minden mérhető, akár egy nemzet boldogsága is, csak meg kell találni hozzá a megfelelő módszert. Vajon mi lehet a boldogság a mértékegysége? Mosoly/óra = egy óra alatt hány percet töltünk mosolyogva? Várom az ötleteket 

A boldogság mennyiségének ,kiszámolása’

Kilenc tényező alapján számolják ki a nemzeti bruttó boldogságot.

1. az ország mentálhigiéniás állapota;
2. oktatás;
3. időgazdálkodás;
4. ökológiai folyamatok;
5. kulturális folyamatok;
6. közösségi élet;
7. egészségügy;
8. általános életszínvonal;
9. kormányzat.

Talán ez a legtöbb tényezős számítás, mely olyan témát feszeget, ami valóban nagyon fontos hatással bír az emberekre. Érdemes lenne ezt komolyan venni ezt a világ vezetőinek.

PERMA modell

A pénz, az iskolázottság, stb. nem hatnak oly mértékben a boldogság érzetére, mint gondolnánk. Martin Seligman pszichológus megalkotta a PERMA betűszót, mely a boldogság alkotóelemeit gyűjti össze: pleasure – élvezetek, engagement vagy flow – elmélyülés, relationships – szociális kapcsolatok, meaning (of love) – élte értelme, accomplishments – eredmények.

A kutatások bebizonyították, hogy képesek vagyunk saját boldogságunkat önerőből fokozni. A vallás a PERMA modell számos elemét magában hordozza, így a vallás sikeres út a boldogságérzet eléréséhez.

Flow elmélet

Csíkszentmihályi Mihály kutatásai az intenzív boldogságérzés jelenségére irányulnak. Az elmélet azt a jelenséget írja le, amikor az ember tér és időérzékét elveszítve olyan tevékenységet folytat, amibe teljesen belefeledkezik. Úgy vélem, mindenkinek meg kellene találnia életében azt a tevékenységet, mely ilyen hatással van rá. Boldogságra, alkotásra teremtettünk, higgyük el végre… és éljünk eszerint.

Az embereknek két bajuk van az életben: ha nem kapnak meg valamit, és ha megkapják, amit akarnak. Ebből adódik, hogy a boldogság saját magunkban, a boldogságra való hajlamunkban rejtőzik, amit fejleszteni lehet, és kell.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!