7 ötlet, hogy jobban bánj a pénzzel

7 ötlet, hogy jobban bánj a pénzzel

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 ötlet, hogy jobban bánj a pénzzel

Sokan megfogadják az év első hónapjaiban, hogy idén végre gátat szabnak a költekezésnek, és tudatosabb büdzsé-alakításba kezdenek. Némi céltudatosság és önuralom segítségével könnyen „pénzvarázsló” válhat belőled – csak olvasd el a tippjeinket!

Határozd meg a keretet!

Napi, heti vagy akár havi szinten, ahogy számodra a legkényelmesebb. Tegyél a pénztárcádba egy összeget úgy, hogy az adott időszak végéig elégnek kell lennie. Elkülönítheted a kajára, a ruhákra, illetve a kozmetikumokra szánt keretet, de egyben is kezelheted őket.
Amennyiben két-három hónapig így cselekszel, kialakul benned egyfajta pénztudatos gondolkodás. Figyelem: bank- és hitelkártya használata ebben az időszakban tilos!

Legyen vésztartalékod!

Mindenkinek rendelkeznie kell egy bankbetéttel, ami 3-12 hónapnyi megélhetéshez szükséges összeget tartalmaz. Számos megoldás közül választhatsz: léteznek megtakarítási számlák, amelyeket akár havonta is gyarapíthatsz egy összeggel.
Így nem kerülsz padlóra anyagilag, ha beüt a krach – legyen az munkahelyi leépítés, a kocsid lerobbanása vagy valamilyen egyéb kár.

Főzz otthon!

Ha nem figyelsz oda, fizetésed jelentős része az ebédszünetekben csoroghat el. Ám amennyiben otthon készíted el a kaját, nemcsak, hogy egészségesebben étkezhetsz – gondolj bele: közelebb kerülhetsz az álomalakhoz –, hanem sokkal olcsóbban is.
Egy éttermi menü árából több napra való friss alapanyagot vásárolhatsz. Az így megspórolt összegnek pedig jó helye lesz az említett vésztartalék gyűjtésénél.

Könyveld a bevételeket és a kiadásokat!

Oké, hogy a bankszámlakivonatodban nagyjából mindez benne van. De valld be őszintén: mikor böngészted át töviről hegyére azt a nyomtatványt?
Ezzel szemben egy kézzel írott, vagy okostelefon-alkalmazással számon tartott, pontos lista segít benne, hogy átlásd, mire költesz indokolatlanul sokat, illetve milyen apróságokon tudnál spórolni. Ha csak egy hónapig vezeted, máris rengeteg összefüggést tárhatsz fel!

Gondold meg kétszer!

Megtetszett egy piros körömcipő, egyedi táska vagy tökéletesre szabott ruha? Ha nem tartozik a feltétlenül szükséges halmazba – értsd: nem kell meztelenül rohangálnod, amennyiben nem veszed meg –, menj haza, s aludj rá egyet!
Másnap reggel is úgy gondolod, hogy a kiszemelt darab nélkül nem élet az élet? Rajta, vedd meg! De ha már nem érzel iránta akkora lángolást, inkább felejtsd el!

Emlékeztesd magad!

Ha hajlamos vagy az impulzusvásárlásra, vagy valami szuper kuponos akció keretében veted bele magad a shoppingolásba, hagyj a pénztárcádban egy apró emlékeztetőt, hogy mekkora összeg a hiteled havi törlesztőrészlete, a rezsid, vagy éppen azt, hogy mennyit szeretnél félretenni az adott hónapban.
A feljegyzés kijózanító erővel hathat, amikor az akciós címkéktől elködösült tekintettel nyitogatod a bukszádat.

A leértékelés nem kötelez!

Úgy érzed, a szezon végi kiárusítás feljogosít arra, hogy megvegyél egy csomó alig hordható ruhát, de legalább olcsón? Tévedsz, hiszen ha ilyenkor elveszíted a kontrollt, voltaképpen romba döntheted az egész havi spórolási tervet. Segíthet, ha kész listával állítasz az üzletekbe, s persze az elhatározással, hogy semmit sem veszel meg, amire igazából nincs szükséged.
Butaság, hogy vannak, akik eredendően képtelenek bánni a pénzzel. Mivel a hozzá fűződő viszonyunk teljes egészében tanult viselkedés – tehát nem a génjeinkben „lakik” –, akár teljes egészében meg tudjuk változtatni. Ne könyveld el magad költekezős típusnak, mert ilyen gyakorlatilag nem létezik!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!