Az ősz reggeli slágere: így készíts sütőtökös sült zabpelyhet

Az ősz reggeli slágere: így készíts sütőtökös sült zabpelyhet

Címlap / Életmód / Receptek / Az ősz reggeli slágere: így készíts sütőtökös sült zabpelyhet

Miért olyan egészséges a sütőtök?

Akárcsak a narancssárga rokonai, a sárgarépa és az édesburgonya, a sütőtök is gazdag béta-karotinban. A szervezetünk ezt az antioxidánst A-vitaminná változtatja, ami az egészséges látáshoz és a baktériumok elűzéséhez is nélkülözhetetlen. Ezenkívül segít a szív, a tüdő, a vese és más szervek egészségének megőrzésében. A béta-karotinon kívül pedig a sütőtök C-vitamint, E-vitamint, vasat és folsavat is tartalmaz – ezek mind erősítik az immunrendszert. 

A narancssárga húsa mellett pedig a magjait is érdemes felhasználnunk, ugyanis a tökmag triptofánt tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely segít a szerotonin nevű vegyi anyag előállításában, amelyet sokan csak boldogsághormonként ismerünk. Való igaz, hogy jobban érezhetjük tőle magunkat, de a szerotonin a jó alvás elősegítésében is kulcsfontosságú szerepet tölt be.

Dar1930/istockphoto.com

Ezért jó, ha zabpehellyel együtt fogyasztod

A zabpehely az egyik legkedveltebb reggeli opció, hiszen kényelmesen, pillanatok alatt finom ételek varázsolhatóak belőle. Amellett pedig, hogy remek íze van, az egészségügyi előnyei is nagyon sokoldalúak. A zabpehely ugyanis számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a vasat, a magnéziumot, a cinket, a szelént, a B-vitaminokat, a kalciumot és a káliumot. Ez egy lenyűgöző vitamin- és ásványianyag-csomag, főleg, hogy egy viszonylag alacsony kalóriatartalmú élelmiszerről van szó.

Így készíthetsz sütőtökös sült zabpelyhet

A sütőtökös sült zabpehely egy meleg és finom opció a hűvösebb reggelekre, de tulajdonképpen a nap bármely részében bátran fogyaszthatod, hiszen egy tápanyagban gazdag, ízletes finomság. Ha pekándióval fűszerezed, még különlegesebb lesz az íze. A krémesség biztosítása érdekében joghurttal érdemes tálalnod, az édességét pedig mézzel, datolyasziruppal, vagy más, tetszés szerinti édesítővel is fokozhatod.

Hozzávalók:

  • 2 ½ csésze zabpehely
  • 1 ½ csésze tej (növényi tej is lehet)
  •  1 sütőtök megsütve, pürésítve (nagyjából 425 gramm)
  • 2 nagy tojás
  • ¼ csésze tiszta juharszirup (igény szerint még több a tálaláshoz)
  •  2 evőkanál olvasztott kókuszolaj 
  •  2 teáskanál sütőtökös fűszerkeverék
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  •  1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • ¼ teáskanál só
  • ½ csésze apróra vágott pekándió
  • Görög joghurt a tálaláshoz (növényi joghurt is lehet)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra, majd vegyél elő egy tepsit, és béleld ki sütőpapírral.
  2. Vegyél elő egy nagy tálat, majd keverd össze benne a zabpelyhet, a tejet, a sütőtökpürét, a tojásokat, a juharszirupot, a kókuszolajat, a sütőtökös fűszerkeveréket, a fahéjat, a sütőport, a vaníliát és a sót. 
  3. Öntsd a keveréket az előkészített tepsibe, és szórd meg pekándióval.
  4. Süsd a sütőtökös zabpelyhet addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz – ez nagyjából 40 percet vesz igénybe.
  5. Ízlés szerint joghurttal és/vagy juharsziruppal, esetleg más édesítővel tálald.

Ha az elkészült adag nem fogy el egyszerre, pár napig tárolhatod a maradékot. Csak várd meg, amíg a tepsi tartalma teljesen kihűl, és rakd egy légmentesen záródó edénybe (vagy takard le a tepsiben egy műanyag fóliával). Ha újra ennél belőle, melegítsd fel a mikróban vagy a sütőben, és pont olyan melegen és ropogósan tálald, mint ahogyan eredetileg kikerült a sütőből.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást