Hozzávalók:
– 2 db. tojás
– 2 db. kis uborka
– 2 db. burgonya (főzve, hámozva)
– 150 g újhagyma
– 4-5 db. piros retek
– 1 kiskanál édes mustár
– 1 evőkanál cukor
– 1 csokor kapor
– 100 ml tejföl
– 1,5 l kvasz gabonaital
– só és torma (ízlés szerint)
Elkészítése:
1. Főzzük meg és hámozzuk meg a tojásokat, vágjuk ketté és vegyük külön a fehérjét a sárgájától. Egy kis tálban keverjük össze a főtt tojás sárgáját a mustárral, cukorral és 120 ml kvasszal, sóval és tormával. Keverjük simára.
2. Vágjuk apróra a zöldhagymát és sózzuk meg. Vágjuk kis kockákra a tojásfehérjét, retket, főtt burgonyát és uborkát. Keverjük össze egy tálban és adjunk hozzá 500 ml kvaszt, fedjük le és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
3. Tálalás előtt keverjünk hozzá tejfölt és szórjuk meg friss zöld kaporral. Hűs, könnyű leves.
Megjegyzés: A kvasz erjedéssel előállított szláv eredetű gabonaital.
Házi készítésű orosz kvasz recept:
Hozzávalók: rozsliszt, rozskenyér, mentalevél, cukor, víz.
A rozslisztet leforrázzuk, majd 3-4 órán át kelesztjük. Felforraljuk a vizet, és beleteszünk sütőbe pirított rozskenyér darabokat, mentalevelet, és ízlés szerint cukrot. Szobahőmérsékletre lehűtjük, és hozzáadjuk a rozslisztből készített kovászt. 24 órán keresztül erjesztjük.