Mindent értünk: emiatt hiszik magukat okosnak a buta emberek

Mindent értünk: emiatt hiszik magukat okosnak a buta emberek

Címlap / Életmód / Lélek / Mindent értünk: emiatt hiszik magukat okosnak a buta emberek

Minél kevesebbet tud valaki, annál magabiztosabb

A Dunning-Kruger-effektus egy kifejezés, amelyet 1999-ben a Cornell Egyetem szociálpszichológusa, dr. David Dunning, és Justin Kruger posztgraduális hallgató hozott létre. Eredeti tanulmányukban négy vizsgálat sorozatát hajtották végre. Ennek eredményeként azt találták, hogy azok az emberek, akik a nyelvtan, a humor és a logika tesztjein a legalacsonyabb pontszámokat érték el, tipikusan drámai módon túlbecsülik a teljesítményüket.

A Dunning-Kruger-effektus azt írja le, hogy az emberek hogyan gondolják, hogy sokkal hozzáértőbbek, alkalmasabbak és okosabbak, mint amilyenek valójában.

„Az inkompetens emberek nem ismerik fel a saját inkompetenciájukat.” – mondja Dunning, aki most az University of Michigan pszichológus professzora.

Meg vannak győződve arról, hogy kiválóak valamiben, amikor nem, túlbecsülik saját képességeiket. Hiányzik az a képességük és öntudatuk, hogy felismerjék, hogy valamiben nem jók; valójában inkompetensek. De azt hiszik, hogy kompetensek – sőt talán még a legjobbak is, néha egyenesen narcisztikussá válnak.

„Azok, akikek a Dunning-Kruger-effektus jellemzői megmutatkoznak, a mentális egészség területén dolgozók nyelvével érve rossz intuícióik vannak” – mondja dr. Paul Hokemeyer, klinikai és tanácsadó pszichoterapeuta.

Jellemzően törékeny egójuk van, és úgy érzik, hogy nagy önbizalommal és látványosan kell a világ elé lépniük, hogy biztonságban érezzék magukat.

A rossz sofőrök jó sofőröknek hiszik magukat. A rossz szakácsok úgy gondolják, nekik kellene készíteniük a karácsonyi vacsorát. A rossz menedzser azt gondolja, hogy született vezető. A botfülű énekes azt gondolja, olyan tehetséges, hogy Grammy-díjat érdemelne. Ezek mind a Dunning-Kruger-effektus példái a mindennapokban.

Oldalak: 1 2

»

4 hozzászólás

 • antibond
  2020.11.06., 17:40

  Nekem is van olyan ismerősöm, akinél ostobábbat még nem alkotott a természet, s mindig mondom neki – persze, eredménytelenül -, hogy veled nem az a baj, hogy ostoba vagy, hanem, hogy nincsen annyi eszed, hogy ezt felfogjad. A cikkben írt megállapítások tökéletesen illenek rá, megingathatatlan magabiztossággal állít, elképesztő hülyeségeket, folyvást.

  Válasz
 • Hegyi Anna
  2020.11.06., 17:40

  Mindenkinek tudni kell hogy nem tudok semmit!?

  Válasz
  • antibond
   2020.11.06., 19:57

   Szó sincsen róla, hogy mindenkinek, csak azoknak, akik ismernek…

   Válasz
 • Netudky
  2020.11.06., 18:09

  Talán elhinném, ha nem volna ennyire biztos a kutatás eredményében.
  … de lehet, hogy akkor sem.

  Válasz

Írj egy hozzászólást