Életmód / Egészség

Az okai, amiért hirtelen fogyni kezdesz

Teljesen természetes, hogy a súlyod az év folyamán változik – általában télen, a hidegben felszedünk egy kis felesleget, mert tartalmasabb ételekre vágyunk, és kevesebbet mozgunk, nyáron pedig leadunk pár kilót, mert nem kívánjuk a nehezebb kajákat. Az viszont már biztosan utal valamire, ha hirtelen sok felesleg tűnik el rólad, és általában nem is túl jóra. Ha úgy érzed, mostanában lesoványodtál, pedig nem ez a célod, gondold át az alábbi lehetőségeket.

Túl aktív pajzsmirigyed van

A hirtelen súlyvesztés egy tipikus tünete annak, ha pajzsmirigy-túlműködésed van.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, a nyakadban található, és segít szabályozni az anyagcserédet és a növekedési hormonjaidat.

A pajzsmirigy-túlműködésre utalhat még a fokozott étvágy, a heves szívverés, alvási problémák és az is, ha folyton meleged van, és izzadsz.

Nem eszel eleget

Persze, ha diétázol, és ez a cél, akkor így tovább – de ha nem akarsz fogyni, vagy úgy gondolod, hogy egészségtelenül keveset eszel, akkor ez is lehet a súlyvesztés mögött.

Egyértelműnek tűnhet, de ez nem jár mindig éhezéssel és lemondásokkal. Ahogy öregszünk ugyanis, a gyomortartalom egyre lassabban ürül ki, tovább érezzük, hogy tele vagyunk, akkor is, ha nem eszünk sokat.

Olvastad már?  5 hasznos tipp, hogy elveszítsd a felesleget a hasadról

Ennek az lehet az eredménye, hogy ha valaki nem érzelmi evő, nem játszik nagy szerepet az életében a táplálkozás, akkor elfelejthet eleget enni, és nem visz be elegendő tápanyagot ahhoz, hogy tudja tartani a súlyát.

Gluténérzékeny vagy

Ma nagyon divatos azt mondani, hogy gluténérzékeny az ember, de valójában ez nem olyan gyakori betegség, mint amilyennek tűnik.

Nem is ritka azonban, és járhat gyors súlyvesztéssel, mivel a szervezetet irritálja a glutén. A további tünetekhez tartozik a gyomortáji diszkomfortérzés, a puffadás és a hasmenés is.

Ez azért jelentkezik, mert a gluténre a szervezeted különösen érzékenyen reagál, a saját immunrendszered kezd el túlpörögni, és ezért nem képes megemészteni a tápanyagokat megfelelő módon.

Az eredmény pedig alultápláltság és hirtelen fogyás lehet.

Depresszióval küzdesz

A lelki problémák mindenkire másképp hatnak: van, aki ételbe fojtja a bánatát, és van, aki képtelen enni, ha valami nincs rendben.

Sőt, ha a szervezetedet akkora stressz éri, még az is előfordulhat, hogy hiába eszel, nem marad benned semmi, és ugyanúgy fogyni fogsz, mintha nem vinnél be elegendő táplálékot.

Olvastad már?  Ha így időzíted a főétkezéseidet, csökkentheted a testzsír-százalékodat

Ha úgy sejted, hogy hasonló lehet a problémát gyökere, kérj segítséget pszichológustól, és vedd észre a többi tünetet: ingerlékenység, fáradékonyság, a kilátástalanság érzése, alvás- és hangulatzavarok is kínozhatnak.

Hasnyálmirigy-gyulladásod van

A hasnyálmirigyed olyan enzimeket termel, amelyek segítenek az emésztésben, ezért természetes, hogy ha valami baj van vele, az a súlyodon és az anyagcseréden is meglátszik.

Ha valakinek krónikus hasnyálmirigy-gyulladása van, az általában drasztikus súlyvesztéssel jár, hiszen a test egyszerűen nem termel elég emésztőenzimet ahhoz, hogy minden tápanyag megfelelően felszívódjon.

A gyomorfájdalom, a furcsa színű vagy állagú széklet, a hasmenés és a zsíros ételek utáni hányinger is lehet a hasnyálmirigy-gyulladás tünete.

Cukorbeteg lettél

A korai cukorbetegség nagyon gyakran okoz drasztikus fogyást, emellett pedig szinte folyamatos, olthatatlan szomjúságot.

Ez azt eredményezi, hogy gyakran jársz pisilni, ilyenkor pedig szó szerint kipisiled a glükózt, mert nem tudod hasznosítani.

A cukorbetegség azt is okozhatja, hogy a tested nem ad elegendő tápanyagot az izmaidnak, amitől csökkenni kezd a méretük, ez pedig súlyvesztéssel jár.