Egészség / Életmód

Az okai, amiért hirtelen fogyni kezdesz

Az okai, amiért hirtelen fogyni kezdesz

Teljesen természetes, hogy a súlyod az év folyamán változik – általában télen, a hidegben felszedünk egy kis felesleget, mert tartalmasabb ételekre vágyunk, és kevesebbet mozgunk, nyáron pedig leadunk pár kilót, mert nem kívánjuk a nehezebb kajákat. Az viszont már biztosan utal valamire, ha hirtelen sok felesleg tűnik el rólad, és általában nem is túl jóra. Ha úgy érzed, mostanában lesoványodtál, pedig nem ez a célod, gondold át az alábbi lehetőségeket.

Túl aktív pajzsmirigyed van

A hirtelen súlyvesztés egy tipikus tünete annak, ha pajzsmirigy-túlműködésed van.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, a nyakadban található, és segít szabályozni az anyagcserédet és a növekedési hormonjaidat.

A pajzsmirigy-túlműködésre utalhat még a fokozott étvágy, a heves szívverés, alvási problémák és az is, ha folyton meleged van, és izzadsz.

Nem eszel eleget

Persze, ha diétázol, és ez a cél, akkor így tovább – de ha nem akarsz fogyni, vagy úgy gondolod, hogy egészségtelenül keveset eszel, akkor ez is lehet a súlyvesztés mögött.

Egyértelműnek tűnhet, de ez nem jár mindig éhezéssel és lemondásokkal. Ahogy öregszünk ugyanis, a gyomortartalom egyre lassabban ürül ki, tovább érezzük, hogy tele vagyunk, akkor is, ha nem eszünk sokat.

Ennek az lehet az eredménye, hogy ha valaki nem érzelmi evő, nem játszik nagy szerepet az életében a táplálkozás, akkor elfelejthet eleget enni, és nem visz be elegendő tápanyagot ahhoz, hogy tudja tartani a súlyát.

Gluténérzékeny vagy

Ma nagyon divatos azt mondani, hogy gluténérzékeny az ember, de valójában ez nem olyan gyakori betegség, mint amilyennek tűnik.

Nem is ritka azonban, és járhat gyors súlyvesztéssel, mivel a szervezetet irritálja a glutén. A további tünetekhez tartozik a gyomortáji diszkomfortérzés, a puffadás és a hasmenés is.

Ez azért jelentkezik, mert a gluténre a szervezeted különösen érzékenyen reagál, a saját immunrendszered kezd el túlpörögni, és ezért nem képes megemészteni a tápanyagokat megfelelő módon.

Az eredmény pedig alultápláltság és hirtelen fogyás lehet.

Depresszióval küzdesz

A lelki problémák mindenkire másképp hatnak: van, aki ételbe fojtja a bánatát, és van, aki képtelen enni, ha valami nincs rendben.

Sőt, ha a szervezetedet akkora stressz éri, még az is előfordulhat, hogy hiába eszel, nem marad benned semmi, és ugyanúgy fogyni fogsz, mintha nem vinnél be elegendő táplálékot.

Ha úgy sejted, hogy hasonló lehet a problémát gyökere, kérj segítséget pszichológustól, és vedd észre a többi tünetet: ingerlékenység, fáradékonyság, a kilátástalanság érzése, alvás- és hangulatzavarok is kínozhatnak.

Hasnyálmirigy-gyulladásod van

A hasnyálmirigyed olyan enzimeket termel, amelyek segítenek az emésztésben, ezért természetes, hogy ha valami baj van vele, az a súlyodon és az anyagcseréden is meglátszik.

Ha valakinek krónikus hasnyálmirigy-gyulladása van, az általában drasztikus súlyvesztéssel jár, hiszen a test egyszerűen nem termel elég emésztőenzimet ahhoz, hogy minden tápanyag megfelelően felszívódjon.

A gyomorfájdalom, a furcsa színű vagy állagú széklet, a hasmenés és a zsíros ételek utáni hányinger is lehet a hasnyálmirigy-gyulladás tünete.

Cukorbeteg lettél

A korai cukorbetegség nagyon gyakran okoz drasztikus fogyást, emellett pedig szinte folyamatos, olthatatlan szomjúságot.

Ez azt eredményezi, hogy gyakran jársz pisilni, ilyenkor pedig szó szerint kipisiled a glükózt, mert nem tudod hasznosítani.

A cukorbetegség azt is okozhatja, hogy a tested nem ad elegendő tápanyagot az izmaidnak, amitől csökkenni kezd a méretük, ez pedig súlyvesztéssel jár.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást