5 nyomós érv, amiért neked is minimálisra kell csökkentened a húsfogyasztásodat

5 nyomós érv, amiért neked is minimálisra kell csökkentened a húsfogyasztásodat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 nyomós érv, amiért neked is minimálisra kell csökkentened a húsfogyasztásodat

Tudományos körökben egyre inkább elfogadott tény, hogy a legegészségesebb étrendek közé a vegetáriánus, illetve a minden állati eredetű alapanyagot nélkülöző, vegán életmód tartozik. Más kérdés persze, hogy a szokás nagy úr, és az információhiány messze nem csak az átlagemberekre vonatkozik. Sok szakértő és orvos is azt állítja, hogy húst enni igenis kell. De vajon milyen ellenérvek szólnak ezen állítás ellen?

Az ember nem húsevő

A leggyakoribb kifogás a vegán életmód ellen, hogy a fogazatunk alkalmas arra, hogy húst együnk. Egyesek egészen odáig mennek, hogy ragadozó fogazatunk van, de ez egyértelműen téves megállapítás, hiszen sem hatalmas szemfogaink, sem tarajos fogaink nincsenek.

Ugyanakkor az is igaz, hogy nem a kérődző állatokra emlékeztet a fogazatunk, tehát nem arra lettünk kitalálva, hogy füvet legeljünk. Az ember fogazata leginkább a gyümölcsevő majmokéra hasonlít – ezen nem igazán van okunk meglepődni, hiszen genetikailag is az emberszabású majmokhoz hasonlítunk a leginkább.

Ők azonban csak igen kivételes esetben esznek húst, sokan leélik életüket úgy, hogy egyáltalán nem ettek, és mégis egészségesek, erősek. Tehát az, hogy fogazatunk alapján meg tudunk enni valamit, nem jelenti azt, hogy jót is tesz nekünk…

Mert nem tesz jót az emésztésednek

Abból eredően, hogy nem ragadozó a fogazatunk, nem ilyen a bélrendszerünk sem. Míg egy ragadozó állatnak nagyon rövid a bélrendszere annak érdekében, hogy az elfogyasztott hús ne induljon rothadásnak, az emberről ez nem mondható el. Az igaz persze, hogy nem is olyan összetett és hosszú az emésztőrendszerünk, mint egy kérődző állatnak.

Ebben is a kettő között helyezkedünk el, ami azt jelenti, hogy kismértékben meg tudjuk emészteni a húst, de tökéletesen elvagyunk nélküle is. Mi erre a bizonyíték? Gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, tehát rostok nélkül az ember nem tudna élni, egyszerűen leállna az emésztésünk, és számtalan betegséggel kellene számolnunk.

Azonban tökéletesen egészséges életmódot tudunk folytatni akkor, ha a húsokat, állati eredetű termékeket elhagyjuk, és helyüket változatos, növényi alapanyagokkal pótoljuk. Pusztán azért, mert ezekben rengeteg rost található, amire az emberi emésztésnek, bélrendszernek alapvetően szüksége van.

Mert nem ennéd meg nyersen sem

Tény és való, akadnak olyan élelmiszerek, amiket csak főve fogyasztunk, és nem lenne igazságos, ha csak a húsokat sorolnánk ide. De míg egy sárgarépát, egy adag káposztát gond nélkül megeszel nyersen is, addig a húsokat illetően ezt egyáltalán nem javasolnánk.

Akadnak olyan gabonák, amik szintén nem finomak nyersen, azonban nem kerülsz kórházba attól, ha főzés nélkül elropogtatsz egy kis rizst, vagy frissen eszel pár szem babot. De gondolj csak arra, mennyire figyelni kell rá, hogy még véletlenül se szeletelj ugyanazon a vágódeszkán nyers húst, és olyan élelmiszert, amit utána hőkezelés nélkül fogsz elfogyasztani…

Mit mond mindez számunkra? Azt, hogy a hús nem olyan alapanyag, ami természetes módon az étrendünkhöz tartozik. Egyszerűen azért, mert úgy, ahogy van, nem tudnánk megenni. Sőt, undorodnánk tőle, a szagától, és meg is betegednénk, ha mégis elfogyasztanánk.

Bezzeg egy ragadozó!

Környezetvédelmi, állatvédelmi, és etikai okok

A legnagyobb környezetszennyező hatása nem a közlekedésnek, de nem is a fűtésnek, hanem az állatiparnak van. Sőt, rengeteg esőerdőt nem azért vágnak ki, hogy a túlnépesedett bolygót etessék, hanem azért, hogy a húsiparban élő állatokat táplálják. Ám 1 kg húsért kb. 7-8 kg gabonát áldozunk – utóbbi sokkal több embernek elegendő és tápláló élelmiszer lenne! Nem is beszélve az állatipar jelentette vízpazarlásról

Sokan azért hagynak fel a húsfogyasztással, az állati eredetű termékek fogyasztásával, mert megismerik a tényt, hogyan tartják a nagyiparban az állatokat. Tudtad pl., hogy a tehéntől ellés után azonnal elválasztják a bocit? Ezután a tehén hetekig sír a kicsinye után, de időközben véresre fejik a tőgyét… Igen, ez az a tej, ami a boltok polcaira kerül, és ebből készülnek a tejtermékek.

Tulajdonképpen nem más, mint anyatej, amit a tehén saját kicsinyének termelne, természetes körülmények között pontosan annyit, amennyire neki szüksége lenne (éppen, mint az ember). És akkor még szót sem ejtettünk a vágóhídról… Gondoltál már rá, miért nem látni sosem ott készült videókat, képeket pl. a híradóban, újságokban?

Kevésbé ismert tények

Azt bizonyára tudod, hogy a nagyobb hozam, a gyorsabb növekedés érdekében teletömik az állatokat hozamfokozókkal, antibiotikumokkal, hormonokkal. Óhatatlan, hogy ezek a szerek bekerüljenek a tejbe, a húsba, ezáltal a szervezetedbe.

Mivel (a ragadozókkal szemben) a mi emésztőrendszerünk hosszú, bőven van is idejük, hogy a rothadás közben felszívódjanak, negatív hatást fejtsenek ki az egészségünkre. Többek között megemelik a húgysavszintet, de a húsból rengeteg többletfehérje is felszabadul, ami erősen megterheli a kiválasztó rendszerünket (nem beszélve a rengeteg zsírról).

De azt tudtad, hogy szállítás, illetve a vágóhídra kerülés során az állatok halálfélelmet éreznek, és az így termelt méreganyagok bizonyítottan bekerülnek a húsukba? Ha ez nem lenne elegendő, több új kutatás is azt bizonyítja, hogy azok a népcsoportok, akik a legtöbb húst eszik, a leggyakrabban szenvednek rákos, és egyéb degenerációs betegségektől, és a legrövidebb élettartammal bírnak – szemben a növényevő csoportokkal, akik hosszabb és minőségibb életet tudnak élni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást