A globalizált élelmiszerpiac természetes velejárója, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget importálnak a világ minden tájáról, és egész évben megvásárolhatók az élelmiszerboltokban. Abszolút kiváltságnak hangzik, de sok alapos okunk van arra, hogy olyan termékeket keressünk, amelyeknek éppen szezonjuk van, és idehaza is megteremnek – beleértve a friss, érett, természetesen zamatos ízüket.
Nem mindegy, milyen állapotban szedik le a terményeket
A szezonálisan, helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket általában csúcsérettségi állapotban szüretelik, ami egyúttal azt is jelenti, hogy sokkal ízletesebbek. Gondolj csak arra, amikor megveszel egy még zöldes banánt – bár később is beérik, de mégsem lesz ugyanolyan az íze, mintha végig a termőhelyén élt volna. Túl az ízlelőbimbóidon pedig a bolygónk is hálás lesz azért, ha helyi, szezonális termékeket vásárolsz. Ilyen módon a szállítással járó környezetterhelés is csökken.
De ha ezek még nem lennének elég nyomós okok, akkor ott van az is, hogy a szezonális gyümölcsök és zöldségek azáltal, hogy csúcsérettségi állapotban kerülnek leszedésre, magasabb tápanyagtartalommal is rendelkeznek, mint a korábban leszedett import áruk.
Ezzel szemben a nagy távolságra szállítandó terményeket egyáltalán nem biztos, hogy csúcsérettségi állapotban takarítják be. Ez pedig az ízt és a tápanyagtartalmat is befolyásolja. Az idő, amíg a gyümölcsök és a zöldségek a gazdaságból a tányérra jutnak, szintén fontos a termékek tápanyagértéke szempontjából. A vitaminok és az ásványi anyagok is veszítenek idővel az erejükből.
Mi a helyzet a csak bizonyos éghajlaton megtermő gyümölcsökkel és zöldségekkel?
Természetesen vannak bizonyos gyümölcsök és zöldségek, amelyek sajátos éghajlati feltételt igényelnek, és annak hiányában tömegesen aligha termeszthetőek. Amikor viszont arra kerül a sor, hogy ezeket elszállítják, gyakran nem a csúcsérettségi állapotukban kerülnek leszedésre, mert szállítás közben lehet, hogy már túlérnének.
Persze nem arról van szó, hogy emiatt jobb lenne, ha többet nem is ennénk banánt vagy narancsot. Viszont amikor csak lehet, érdemesebb a hangsúlyt a helyi, szezonális termékekre helyezni. Ráadásul ha szeretsz kertészkedni, és mélyebben belemerülsz egy-egy zöldség vagy gyümölcs termesztési lehetőségeibe, magadnak akár még főként import élelmiszereket is megtermelhetsz.
Mire érdemes összpontosítanod a szezonális nyári kínálatból?
A kaliforniai paprika, különösen a piros változata hajlamos a nyár későbbi szakaszában beérni, és igazán nagyszerű C-vitamin forrás. Az áfonya, a málna, a szeder és az eper szintén szezonális nyáron, csakúgy, mint az őszibarack, a nektarin és a szilva. Tehát ezek most kitűnő választások, amelyekből a termelői piacokon, a zöldségeseknél és az élelmiszerboltokban is szinte biztos, hogy találsz hazai termékeket.
A szezonon kívüli terményekről sem kell lemondanod
Ennek ellenére természetesen a szezonon kívüli gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalma is értékes, így ezekből is nyugodtan vásárolj friss termékeket. Közülük is sok rostban és antioxidánsokban gazdag, az ilyen jótékony tulajdonságok miatt pedig akkor is ajánlott a fogyasztásuk, ha nincs szezonjuk. A különféle gyümölcsök és zöldségek egész évben történő fogyasztása nagyon fontos. Ha éppen egy szezonon kívüli terméket kívánsz meg akár nyáron, akkor természetesen az is abszolút belefér.