10+1 nyári betegség és megelőzése

10+1 nyári betegség és megelőzése

Címlap / Életmód / Egészség / 10+1 nyári betegség és megelőzése

A nyári hónapokban a meleggel egyidejűleg számos betegségnek vagyunk kitéve. Ahhoz, hogy biztonságban teljen el a nyarunk, ismerjük meg a legelterjedtebb nyári betegségeket és tanuljunk meg felkészülni ellenük.

1. Leégés

Mindenki szeretne lebarnult lenni, de a nap legalább annyira káros mint egészséges. A leégéssel visszafordíthatatlan kárt tehetünk bőrünkön.
Használjunk mindig 30 faktornál magasabb fényvédő krémeket és a déli órákban lehetőleg ne mozduljunk ki otthonról. Egyéb védő felszerelések: kalap, napernyő, napszemüveg, sokat takaró könnyű lepelruha viselete.

2. Bőrrák

A leégések következménya is lehet, de örökletes is lehet. Évente több mint egymillió embert diagnosztizálnak bőrrákkal. Ha időben felismerjük, jól kezelhető. A bőrrák kialakulásának kockázata megnő, ha:
– sok időt töltünk a napon, és leégünk
– a bőr, szem és haj világos
– a családban már szenvedett valaki bőrrákban
– 50 év felett van az illető
Érdemes évente bőrrák szűrésre járni, főként ha a fenti kondíciók fennállnak.

3. Hőguta

Súlyos betegség, életveszélyes is lehet. Akkor alakul ki, ha a szervezet belső hőmérséklete megnő. Ez a fajta láz maradandó károsodást okozhat. Jelei a következők:
– zavartság
– folytonos izzadás
– gyors pulzus
– kapkodó légzés
Ha valaki ezeket a jeleket tapasztalja, forduljon azonnal orvoshoz. Elkerülhető, ha nem tesszük ki magunkat a tűző napsugaraknak és ha kerüljük a nagy meleget.

4. Ételmérgezés

Gyakori probléma a nyári időszakban, hisz az ételek rekord idő alatt képesek megromlani, az éttermek pedig gyakran nem megfelelő frissességű alapanyagokat használnak.
Otthonunkban mindig vizsgáljuk meg az ételeket elkészítésük előtt, főként a tojást, húst és tejtermékeket, de a romlott gyümölcsök is kellemetlen következményekkel járhatnak. Az éttermekben mindig szagoljunk, mielőtt kóstolnánk!
Ha gyomorémelygést, hányingert tapasztalunk, esetleg lázt is, azonnal forduljunk orvoshoz!

5. Szemkárosodás

Az UV sugárzás ugyanannyira károsítja a szemet, mint a bőrt. Szemünk világa az egyik legnagyobb kincsünk, ezért óvjuk minden alkalommal, amikor nyáron kimegyünk.
Csak megbízható UV-szűrő szemüvegekben járjunk. Vízben is viseljük, ugyanis a víz visszatükrözi a fényt, így fokozottan ki vagyunk téve a sugárzásnak.

6. Kiszáradás

A nyári melegben gyorsan dehidratált állapotba kerülhetsz. Győződj meg róla, hogy mindig legyen kéznél víz.
A gyerekek és idősek hidratálására még inkább oda kell figyelni.

7. Csípések

A szúnyog, méh, hangya, bolha vagy kullancs csípések fájdalmat vagy viszketést okoznak. A bogarak gyakran fertőzéseket is terjeszhetnek.
Ezért ha a szabadban, zöld övezetben tartózkodunk, kenjük be magunkat rovarriasztó krémmel, viseljünk minél hosszabb nadrágot és pólót.

8. Nem védekezés

A nyár magával hozza a romantikát, az új szerelmi kalandokat. Ezekre a kalandokra gyakran váratlanul kerül sor, ez a spontaneitás viszont utat enged a fertőzéseknek, beleértve a HIV betegséget vagy épp a nemi betegségeket.
A gumióvszer mindezektől megvéd, legyünk épp ezért felkészültek.

9. Gombásodás

A gombák leggyakrabban vízben vagy nedves környezetben terjednek. A strandolások alkalmával például kellemetlen láb- vagy körömgombát szedhetünk össze, de a nőkre annyira veszélyes hüvelygomba is gyakori betegség.
A gombás fertőzéseken általában a megfelelő gyógyszerek és kenőcsök néhány nap alatt segítenek, fontos azonban időben felismernünk ezeket.

10. Fülgyulladás

Főként a gyerekek esetében fordul elő. A vízben való hosszú tartózkodás/úszás során alakul ki. Ennek következményében a fül begyullad, a hallójárat elfertőződik.
Ha tehát hosszabb ideig vízben akarunk tartózkodni, szereljünk be füldugókat (figyelem, a jobb és bal füldugókat ne cseréljük össze, mert egyik fülből átadhatjuk a fertőzést a másikba). A fülgyulladás tünetei:
– fülfájás
– halláscsökkenés
– esetleg láz, duzzadt nyirokcsomók
Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz.

10+1. Tompuló reflexek=balesetek

A vezetői balesetek nyáron nagyon gyakoriak, köszönhetően a meleg által kiváltotta tompa reflexeknek. Mielőtt vezetnél, győződj meg róla, hogy:
– Nem vagy ittas, ugyanis az alkohol még jobban gyengíti a reflexeket, nem beszélve arról, hogy törvénytelen
– Vezess biztonságosan, tartsd a többi kocsival a távolságot
– Soha ne vezess éjfél után

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást