Normális, ha…? A terhesség furcsa tünetei

Normális, ha…? A terhesség furcsa tünetei

Címlap / Életmód / Család / Normális, ha…? A terhesség furcsa tünetei

A terhességnek gyakran a szokásostól eltérő tünetei vannak, azonban legtöbb esetben nincs ok aggodalomra.

A kezdeti hónapok

Az első 3 hónapban nagyon eltérő tüneteket mutathatnak a terhes nők: érzékeny mellek, hányinger, szag-érzékenység. Mások azonban finomabb jeleket tapasztalnak, mint a lassúbb emésztés, nagy alvásigény, fokozott érzékenység.
Az egyetlen terhességi tünet, amelyet minden anyuka meg kell tapasztaljon, az a mellek nagyobbodása. Tehát ha a mell mérete nem változik, keresd fel orvosodat, mert ez akár egy vetélés jele is lehet.

Néha vérzésem van, mintha csak menstruálnék

Ez normális. Akár még öt hónaposan is veszíthetsz vért, amikor egyébként már nincs menstruációd. Ez a vérzés a megváltozott ösztrogénszint miatt alakul ki. Ezek a vérzések azonban sokkal könnyebbek és rövidebb ideig tartanak (1-2 nap). Az egészséges terhes nők 20%-a tapasztal vérzést a terhesség első hónapjaiban.
Ha azonban a vérzés a terhesség kezdetén kezdődik és nem akkor jelentkezik, amikor normál esetben megjönne a menstruációd, akkor ez lehet a méhen kívüli terhesség vagy akár a vetélés jele is. Ilyenkor azonnal keresd fel kezelőorvosodat.

Székrekedésem van egész terhesség alatt

A terhesség alatti székrekedés bizony normális, mivel a hormonális változások csökkentik a bélösszehúzódásokat. Aztán a hónapok múlásával a méh mérete akadályozza majd a normális emésztést.
Tippek: igyál egy nagy üveg vizet minden nap, sétálj fél órát és sok rostos ételt fogyassz (aszalt szilva, füge, zöld zöldségek). A székrekedés néha igen fájdalmas aranyér kialakulásához vezethet. A duzzanat általában 5-6 nap alatt elmúlik. Krémekkel vagy kúpokkal kezelni lehet.

Gyakran vérzik a fogínyem

Néha a terhes nők a fogíny folyamatos vérzéséről panaszkodnak. Ez teljesen normális. A fogínygyulladás a terhes nők 25%-át érinti. Ennek oka a hormonszint emelkedése, amelytől a fogíny megduzzad és kivérezhet.
Moss fogat naponta háromszor, mert a felhalmozódott fogkő súlyosbítja a fogínyvérzést. Vigyázat a súlyos ínygyulladás akár koraszüléshez is vezethet. Légy éber, és a szájfertőzéseket, fogszuvasodásokat azonnal kezeltesd, hogy a fertőzés ne kerülhessen a vérbe, hisz ez kockázatot jelent a magzatra.

Pattanásos lettem

A bőr pattanásossága normális a terhes nők esetében. A hormonális egyensúlyzavar miatt alakulnak ki. Csak ritka az a szerencsés terhes nő, akinek a bőre makulátlan marad. A pattanások okozója a fokozott progeszteron szint. Ne ess pánikba, szülés után ezek elmúlnak.
Tippek: homeopátiás kezelésekkel elmulaszthatod a pattanásokat, azonban erről beszélj orvosoddal. De ezekkel a kezelésekkel várnod kell a második trimeszterig.

Nem érzem, hogy a gyerek mozog

Normális dolog, ha egyes terhes nők nem érzik babájukat mozogni az első 4,5 hónapban. A második gyermeknél azonban már 3 hónap felett érezni kell a baba mozgását. Ne feledd, a baba kevesebbet mozog a 9. hónapban, mert akkor kevesebb helye van az anyaméhben.
Ha a babád rendszeresen mozogni szokott és nem érzel semmit 8-10 órán keresztül, ez intő jel. Feküdj le vízszintesen, lélegezz mélyeket, lazulj el, majd végezz enyhe nyomást a gyomorra, ezzel ösztönözve a babát. Ha nem érzel mozgást, azonnal fordulj orvoshoz.

Van egy barna vonal a hasamon

Ez egy normális tünet, általában a köldöktől a szeméremcsontig halad végig ez a barna vonal (ú.n. linea nigra). Szülés után el fog tűnni. A bőr elszineződése az arcon is előfordulhat (chloasma), amely a terhesség 4. és 6. hónapja közt jelenik meg. Ez az elszíneződés a bőr pigmentációs zavara, amelyet a hormonváltozás okoz, a bőr mélyebb rétegeiben növő sejtek közelebb jönnek a bőr felszínéhez.
Ezért, ha lehet kerüld az erős napsugarakat és védelmezd bőrödet naptejjel, keresd mindig az árnyékot. Az arcon megjelenő elszíneződések nem tűnnek el teljesen, ellentétben a hason levő vonallal. Speciális bőrgyógyász által felírt krémekkel azonban elhalványíthatók.

Nem tudok aludni

Az alvászavar teljesen normális tünete a terhességnek. A terhes nők a nap folyamán inkább tudnak aludni, mint éjszaka. Ez leginkább hormonális és pszichológiai okok miatt vannak így. Gyakoriak a rémálmok, különösen az első terhesség alatt.
Alvás közben a terhes nők megálmodják legmélyebb félelmeiket és aggodalmaikat. Ha rendszeres álmatlanságban szenvedsz, keresd fel orvosodat, mert sok energiára van szükséged a baba kihordásához, ehhez pedig jó alvás szükséges.

A súlyom nem gyarapodott eleget

Az első 3 hónapban nem is normális súlyban gyarapodni. Sőt, egyes nők fogynak ez idő alatt, „köszönhetően” a hányingernek és szagérzékenységnek. Ez nem probléma a baba szempontjából, aki az anya tartalékaiból növekszik. A természet jól megszervezett: a babát eteti először, aztán az anyát.
Rövid útmutató a terhesség alatti súlygyarapodást illetően:
– A terhesség ideje alatt 9-12 kg a normális súlygyarapodás. De ez egy átlag szám, nem veszi figyelembe a testmagasságot, kort stb.
– Ha magas és vékony vagy 14 kg-t is hízhatsz, de ha alacsony, normál testalkatú vagy lehet, hogy csak 8 kg-t „hízol”.
– Ne feledd, a baba az első, nem szabad sem fogyókúráznod, sem túltömnöd magad terhesség alatt, maradj a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás híve. Ha kevés súlyt szedtél fel, ne ijedj meg, az 5. hónap után ez sem marad el.

Mindenen sírok

A túlzott érzékenység normális, főként a terhesség kezdetén. Csakúgy, mint a nevetés, a könnyek is spontán jönnek. Az ingadozó kedv a hormonális és lelki változásoknak köszönhető.
Az egész életed és jövőd megváltozik, ettől pedig vegyes érzelmeid lesznek. A terhesség nem könnyű élmény, nem kell szégyellned, ha nem tudsz megbírkózni az érzelmeiddel, főként ha első szülésről van szó. Orvosoddal beszélj panaszaidról.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást