VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Világjárvány idején nem mindig jutunk hozzá olyan könnyen alap élelmiszerekhez, mint azt megszoktuk. Vagy a pánikvásárlók kapkodták el – ahogy az élesztőt a legtöbb boltból – vagy a fertőzésveszélytől tartva nem megyünk le vásárolni a zsúfolt üzletekbe. Szerencsére léteznek alternatívák, hiszen számos élelmiszer helyettesíthető valami mással. Íme tíz remek helyettesítő, ha kifogytál valamilyen fontos alapanyagból.
Élesztő
Kezdjük az élesztővel, hiszen a boltokban jelentkező élesztő-hiány okozta a legnagyobb „pánikot”, amire semmi okunk, hiszen pofonegyszerűen pótolhatjuk.
A legegyszerűbb módszer az, ha egyenlő arányban keversz össze szódabikarbónát és citromlevet.
A tésztát ilyenkor még keleszteni sem kell, ahogy akkor sem, ha sütőport használsz élesztő helyett, ugyanis azzal is helyettesítheted.
Liszt
A sütéshez valóban csak a liszt jó, azonban ha például levest szeretnénk besűríteni, akkor pár azt szelet krumplival is elérjük, de a ledarált rizs is remekül működik.
A kenyérmorzsa a mártások sűrítésére is remekül használható, de akár kekszet is darálhatunk bele.
Tészta
Ha tésztára vágysz, de nincs otthon, készítsd el magadnak, mindössze liszt és víz kell hozzá, esetleg só.
Liszthez keverj langyos vizet, amit apránként adsz hozzá – 4 bögre liszthez kb. másfél bögre víz kell – és kezdd el dagasztani.
Egy órán át hagyd pihenni, majd formázd kedvedre, a legkönnyebb, ha cavatellit csinálsz belőle.
Tojás
Ha tortát, vagy süteményt sütsz és a recept szerint kellene bele egy tojás, azt 70 gramm joghurttal, vagy 50 ml tejjel is pótolhatod.
Attól függően, hogy mihez kell, helyettesítheted a tojást szódabikarbóna és ecet kombinációjával (1 teáskanál szódabikarbónát keverj el egy evőkanál ecettel, ez felel meg 1 tojásnak) vagy összetört banánnal is.
Vaj
A legtöbb zsír helyettesíthető valami más zsírral.
Sütésnél pótolhatod a vajat bármilyen étkezési olajjal, minél olcsóbb, annál jobb.
Só
Ha nincs otthon só, használj vegetát, vagy morzsolj az ételbe egy darab húsleveskockát.
Ha van szójaszószod, szintén remek választás, ha az sincs, tegyél a főztödbe sok-sok fűszert és gondolj arra, hogy ennyivel egészségesebb így, só nélkül.
Tej
Ha a kávédba kell a tej, akkor sajnos kénytelen leszel feketén inni, viszont sütésnél könnyen kiváltható a tej natúr, vagy görög joghurttal, csak arra figyelj hogy utóbbit kicsit higítsd fel vízzel, mielőtt a keverékbe teszed.
Ha főzéshez van szükséged tejre, pótold tejföllel, ami még egy kis extra pikáns ízt is ad majd az ételnek.
Majonéz
Ha majonézre vágyunk, jusson eszünkbe, hogy a szójatej nemcsak a fiatalok lattéjába való, hanem remek majonéz-helyettesítő is.
Botmixerrel keverj hozzá egy kis ecetet és napraforgó olajat és kész is!
125 ml szójatejhez két teáskanál ecet és 250 ml olaj kerüljön, plusz a fűszerek, például fehérbors, só és a cukrot se hagyd ki.
Ecet
Az ecetet is egyszerűen pótolhatjuk, hiszen nem kell mást tennünk, mint az ecetes uborka levéből vennünk egy kicsit.
A magas savtartalmú almalé szintén jól muzsikál, sőt, ha türelmesek vagyunk, egy kis maradék borból is varázsolhatunk ecetet.
Ha salátát szeretnéd feldobni egy kis ecettel, de nincs otthon, pár csepp citromlével is eléred a kellően pikáns, savas ízt.
Cukor
A cukor helyettesítésére még egészségesebb alternatíva a méz, vagy a gyümölcsbefőtt szirupos leve, de a fahéj is édes zamatot ad az ételnek.