Ezt kell tudnod, ha már nem érzel szexuális vonzalmat a partnered iránt

Ezt kell tudnod, ha már nem érzel szexuális vonzalmat a partnered iránt

Címlap / Szerelem / Szex / Ezt kell tudnod, ha már nem érzel szexuális vonzalmat a partnered iránt

Dr. Elizabeth Perri chicagói szexterapeuta szerint egyes férfiak „vagy/vagy” nézeteket tesznek magukévá a nőkről. Vagyis azt gondolják, hogy vannak nők, akikből nagyszerű feleségek és anyák lesznek, és vannak, akik szexuálisan kalandvágyók.

„Megfigyeltem ezt azoknál a férfi betegeknél, akik éppen randevúzási szakaszban vannak, és nyomást éreznek arra, hogy olyasvalakit válasszanak, akit „feleség alapanyagnak” tartanak, de nem éreznek iránta szexuális vonzalmat, ahelyett, hogy arra várnának, hogy olyan partnert találnak, akihez érzelmileg és szexuálisan is passzolnak”

– mondja Perri.

A szexuális vonzalmon múlhat, hogy túlél-e egy kapcsolat?

A jó szex segíthet megvédeni a pszichés szorongástól, és segít a pároknak mélyebb kapcsolat kialakításában.

„Ha egy kapcsolat egy étkezés lenne, akkor a szexuális részt annak szerves részének kell tekinteni, mint mondjuk a fehérjét, ahelyett, hogy olyan elhanyagolható résznek tekintjük, mint a desszert”

– mondja Eva Dillon, New York-i szexterapeuta.

Tapasztalataim szerint lehetséges, hogy a nők jelentős erőfeszítéssel felkelthetik a párjuk iránti vágyat, de ha egy férfi nem vágyik a párja után a kapcsolat elején, akkor soha nem fog vágyni rá” – mondta Dillon.

PixelsEffect/istockphoto.com

Életre kelteni a lángot

Mit tehetsz, ha a pertnereddel kifogyott belőletek a tűz? Vagy ha egy olyan kapcsolatot szeretnél felpörgetni, ahol eleve nem volt erős a szexuális vonzalom?

Dr. Yvonne Fulbright szexológus óva intett attól, hogy valamiféle mindenkinek működő tanácsot keress. „Csak a partnerek képesek rájönni, hogyan kezeljék a legjobban ezt a kihívást a kapcsolatukban” – mondta.

A nem-monogámia egyeseknél működhet, másoknál nem. A pároknak el kell dönteniük, hogy mennyire őszinték egymáshoz, mennyire fontos ez az ügy az együttmaradásban, vagy nem, és mekkora súlyt kell tulajdonítani ennek a kérdésnek, figyelembe véve az egyéb jó dolgokat, amik miatt még mindig jól érzik magukat a kapcsolatban” – tette hozzá.

A tévhitet azonban, hogy a párok szexuális élete a házassággal megszűnik, semmi esetre sem szabad elfogadni. A szexuálpszichológusok egybehangzóan állítják: vannak párok, akik még az 50-es éveikben is aktívan fedezik fel saját és a másik szexualitását, és javítanak a szexuális életükön.

Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy a szexuális vágy néhány esetben az általános egészség fokmérője lehet. Vagyis, ha hirtelen és látszólag minden ok nélkül teljesen megszűnik a libidód, érdemes lehet egy orvossal is konzultálni. A háttérben ugyanis akár valamilyen hormonális probléma is állhat.

Bármi legyen is azonban az ok, fontos, hogy a partnereddel őszintén beszélj az érzéseidről. Már csak azért is, mert a szexuálterapeuták szerint az őszinteség – ha nem is azonnal, és nem is mindig könnyedén, de végül – a szexuális vágy felkeltéséhez vezet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást