Mi mindenre jó a fogkrém?

Mi mindenre jó a fogkrém?

Címlap / Otthon / Háztartás / Mi mindenre jó a fogkrém?

Tudjuk jól, hogy a fogkrém mennyire fontos a szájápolás szempontjából. Ezen kívül azonban még sok terület van a lakáson belül, ahol felhasználhatjuk ezt, nem is akármilyen hatékonysággal!

Üveglap

Ha megkarcolódik valahol az üveglap, azt általában csak cserével tudjuk láthatatlanná tenni. Ha azonban egy kis fogkrémet kenünk rá, majd ezt ujjainkkal alaposan belesimítjuk a karcolásba, majd száradás után letöröljük, újra csillogó felületet kapunk.
Töréseknél, mély repedéseknél természetesen ez nem tud hatékony lenni, de apróbb balesetek eredményét, a kisebb karcolásokat eltüntethetjük vele. 

Csatok, láncok

Közismert, hogy a fogkrémmel hatékonyan lehet tisztítani az evőeszközöket, főleg az ezüstöt, de ugyanezt megtehetjük a táskák csatjaival, vállpántjaival, láncaival is. Egy vizes fogkefére nyomjunk egy mogyorónyi fogrémet, és alaposan keféljük át a táska láncait, csatjait, illetve a többi fémes részt.
Néhány perc után öblítsük le, majd egy puha ronggyal töröljük át, és az eredmény magáért fog beszélni: a csatok és láncok csillogni-villogni fognak!

Táska

Nem csak a táska csatjait és láncait tisztíthatjuk fogkrémmel, de magát a bőrt is. Főleg világos színű táskáknál jellemző probléma, hogy a színük helyenként elváltozik, vagy véletlenül tintafoltos lesz a leglátványosabb helyen.
Ezekre mind megoldás lehet a fogkrém: egy puha sörtéjű, nedves fogkefére nyomott fogkrémmel keféljük át a problémás területet, majd alaposan öblítsük le, vagy töröljük át egy nedves ronggyal. 

Hajfesték nyomok

Sokaknak ismerős, hogy mennyi nyomot képes hagyni a hajfestés a homlokunkon, fülünkön, vagy akár a nyakunkon. Ezek eltávolítására is nagyon hatékony eszközünk lehet a fogkrém: egyszerűen csak nyomjunk a pasztából egy kicsit az ujjunkra, majd dörzsöljük be vele a bőrt.
 
Ismételjük addig, amíg a foltok teljesen eltűnnek. Gyors és látványos eredményt érünk el vele, és a festéknyomoknak csak hűlt helye marad!

Herpesz

Sokan esküsznek rá, hogy a herpeszre is a legjobb házi módszer nem más, mint egy mogyorónyi fogkrém. Érdemes akkor elkezdeni bekenni ezzel, amikor már érezzük, hogy ki fog jönni a szánkon, így sokat rövidíthetünk a herpesz élettartamán.
Naponta többször tegyünk rá belőle egy kicsit, egészen a száradásig. A fogkrém szárító hatása nagyon sokat segít és gyorsít, nem utolsó sorban pedig elzárja a nedvességtől a sebet.

Pattanás

Ugyanez a szárító hatás jól jöhet egy nagyobb pattanás esetén is. Érdemes csak nagyon keveset használni a pasztából, és csak a megtisztított bőrre felkenni, egyébként akár negatív hatást is elérhetünk.
A legjobb, ha este fürdés vagy arcmosás után teszünk egy keveset a pattanásra, és hagyjuk, hogy éjszaka leszárítsa a mentolos fogkrém. Az egész arc bekenése természetesen nem jó ötlet, de egy-egy nagyobb pattanást hamar eltüntethetünk így.

Autóillatosító

Az autóban elfogyasztott ételek, kiömlött italok maradványai idővel kellemetlen szagot áraszthatnak.
Ez ellen hatékonyan védekezhetünk, ha egy szalvétába vagy konyhai papírtörlőbe belenyomunk egy jó adag mentolos fogkrémet, majd ezt összehajtogatjuk úgy, hogy ne tudjon a fogkrém kijönni, de a csomag minél kisebb helyet foglaljon. Tegyük be az autóba, és hagyjuk, hogy a fűtés elindulásával felfrissítse a levegőt.

Fűfolt

Közismert tény, hogy a kisgyermekek a legelképesztőbb helyeken és a legmegdöbbentőbb gyorsasággal képesek fűfoltokat „varázsolni” magukra. Ezek kitisztításával sokszor meggyűlik az anyukák gondja – nem véletlen, hogy a mosószergyártók is a fűfolttal szemléltetik a legmakacsabb szennyeződéseket.
Tegyünk egy próbát a fogkrémmel, mosás előtt dörzsöljük a problémás területre, és így tegyük a mosógépbe. Ha a cipő lett zöld foltos, akkor tegyünk fogkrémet egy körömkefére és alaposan mossuk át vele a bőrt.

Papírragasztó

A gyerekek rajzait mindenki szívesen teszi ki bárhova, de a falat próbáljuk megvédeni a szurkálásoktól, szöget okozta lyukaktól. Ha egy kis kétoldalú ragasztóra van szükségünk, amely elbír egy rajzlapot, akkor tegyünk egy kis fogkrémet a lap sarkaiba, és ezekkel rögzítsük a mesterműveket a falra.
Nem csak a felhelyezés, de az eltávolítás is ugyanilyen gyors és egyszerű lesz, és nem utolsó sorban nyom nélküli marad!

Úszószemüveg

Talán kevesen tudják, hogy a fogkrémet arra is használhatjuk, hogy megakadályozzuk vele az úszószemüveg bepárásodását. Kenjük be mindenhol fogkrémmel az úszószemüveg belső részét, majd öblítsük le langyos vízzel.
A fogkrémben található fluorid megakadályozza, hogy a szemüveg bepárásodjon, így sok kellemetlenségtől kíméli meg az úszókat. Fontos, hogy alaposan öblítsük ki, ellenkező esetben csípheti a szemet!

Méhcsípés

A méhcsípés nagy fájdalommal és lassan gyógyuló sebbel jár, ezért ha tehetjük, próbáljunk meg ezen is könnyíteni egy kicsit. A csípés után lehetőleg azonnal kenjük be a csípést mentolos fogkrémmel, amely nem csak hűsíti a gyulladt felületet, de a fogkrém hatóanyagai hatására a fájdalom is lényegesen gyorsabban fog enyhülni.
Hagyjuk rászáradni a pasztát, mivel ez elzárja a sebet a külvilágtól, és ezzel megrövidíti a gyógyulási időt.

Univerzális fogkrém

A fogkrém tehát lényegesen több annál, mint amit először gondolnánk róla. Tegyünk egy próbát, hiszen sok olyan helyzet van, amikor kéznél lenne, de nem is tudunk róla, hogy megoldhatjuk vele a problémánkat.
Ráadásul mindezt kevesebb vegyi anyaggal, mint egyéb tisztításnál, mindössze néhány perc ráfordítással, és gyakorlat ingyen tehetjük meg. És persze ne felejtsük el az alapfunkcióját sem: fogaink szépségét és egészségét is rendszeresen biztosítani vele!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást