Életmód / Lélek

3 különböző naplót tartok – Ezért kéne neked is

3 különböző naplót tartok – Ezért kéne neked is

Még sok-sok évvel ezelőtt kezdtem el naplót írni, már arra sem emlékszem, hogy miért. Életem során voltak időszakok, amikor évekig eszembe se jutott elővenni, és olyan is, amikor minden nap írtam bele, attól függően, hogy milyen szakaszban jártam. Utólag azt gondolom, hogy jó döntés volt belekezdeni. Nem csak szórakoztató visszaolvasni az akkori történteket, de azt is mindig látom, hogy milyen sokat változtam, és mennyivel érettebb lett a gondolkodásom.

Egy ideje már három különböző naplóm van. Mielőtt azt mondanád, hogy „ugyan, hiszen még egyre se lenne időm”, hozzátenném, hogy valójában egyáltalán nem telik sok időbe. És sem is írok minden nap mindegyikbe. Esténként, amikor mások még a telefonjukon elolvassák a híreket, vagy megnéznek még egy részt a kedvenc sorozatukból, én leülök, és leírom a gondolataimat. Tökéletes levezetése a napnak, és sokkal nyugodtabban alszom, hiszen amikor leteszem a fejem, nem kavarognak a gondolatok tovább a fejemben.

Napló a napi történések leírására

Az első naplóm egy klasszikus „mi történt ma?” napló, amibe azt írom le, hogy az elmúlt 18 órában mit csináltam, merre jártam, milyen izgalmas dolgok történtek velem. Ide szoktam leírni azt is, hogy mit tervezek majd megcsinálni az elkövetkező időszakban, vagy hogy mi az, amit észben kell tartanom, így kicsit határidőnapló is. Van, hogy egy otthonülős hétvégén pár sorban végzek, de ez sosem baj, hiszen az életem nem áll mindig emlékezetes pillanatokból. Ráadásul nem egyszer hasznosnak bizonyult, amikor próbáltam felidézni, fél éve valamelyik nap mit csináltam, és csak elő kellett keresnem a füzetemet. 

Kostikova/istockphoto.com

Napló a stressz ellen

A második naplóm egy „kiírom magamból” napló, ami a legtöbbet segít a lelkemnek regenerálódni. Valójában korábban minden naplóm ebbe a kategóriába tartozott leginkább, hiszen az írás az egyik legcsodásabb terápia, ahogy azt említettem is a cikkem elején. Amikor valamin idegeskedek, szomorú vagyok, vagy túlestem egy nagy vitán, ide írom le, hogy mit érzek.

Nem finomkodom, nem is írok szép betűkkel, egész egyszerűen papírra vetem azt, ami bennem van.

Leírom a félelmeimet, aggodalmaimat, és még azt is, ha rosszul esett, hogy a férjem reggel türelmetlen volt velem. Miután ugyanis kiírom magamból a negatív érzéseket, kicsit olyan, mintha azok a lelkemből átkerülnének a füzetbe. Onnantól pedig többé nem az én problémám. Mint amikor ideges vagy, és a legjobb barátnődet hívod fel, hogy elmeséld neki, mi történt, mire pedig a beszélgetés végéhez értek, már meg is nyugszol. Ilyen az írás is, de ennél sosem kell attól félned, hogy valaki visszaél a bizalmaddal. (Persze ehhez kell, hogy találj neki egy nagyon biztonságos helyet, véletlenül se olvasson bele egy vendég se). Ráadásul attól sem, hogy idegesítesz a panaszkodással valakit, vagy épp nem ér rá veled beszélgetni.

Hálanapló

A harmadik napló egy „hálanapló”, aminek a neve lényegében mindent elárul. Az életben van sok dolog, amiért hálásak vagyunk, ez természetes (családom, egészség, otthonom, munkám), de a hétköznapi apróságokat még csak észre sem vesszük. Persze, hiszen nem keressük őket, mert egy idő után természetesnek vesszük a jelenlétüket. Ezért kezdtem bele a harmadik naplóba, amibe minden este leírok pár olyan dolgot, amiért aznap hálát adok. Ilyen az, amikor nagyon finom ebédet sikerült vennem a menzán, vagy amikor megláttam a világ legédesebb kutyáját, és még meg is simogathattam.

Pillanatok, amik mosolyt csalnak az arcomra, és 5 perc múlva már elfelejteném őket.

Így biztosra vehetem, hogy ez sosem történik meg. Néha, amikor belelapozok az egy évvel ezelőtti történetekbe, tisztán látom magam előtt azokat a pillanatokat, pedig amúgy magamtól sosem gondolok már rájuk.

Ha te is szeretnél megoldást találni a stressz levezetésére, az emlékek tárolására és a boldog pillanatok megőrzésére, a naplóírás lesz a legjobb dolog, amit csak választhatsz ebből a célból!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást