Hírek

Nagyon jól kijössz egy munkatársaddal? Emiatt nem baj, ha van munkaférjed

Nagyon jól kijössz egy munkatársaddal? Emiatt nem baj, ha van munkaférjed

A mindennapjaink egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, nem csoda, ha kialakítunk néhány különösen erős barátságot a kollégákkal. De mi van akkor, ha az egyik kolléga történetesen férfi, és ugyan plátóian, de nagyon jól megértitek egymást? Ez elég gyakori jelenség, úgy hívják, hogy munkaférj – és egyáltalán nem baj, ha neked is van ilyened.

A Simply Hired kutatásában a válaszadók 50 százaléka nyilatkozta azt, hogy van olyan kollégája, akihez annyira közel áll, hogy a munkabeli házastársának tekinti. A munkaférj általában egy olyan férfit takar, akihez nagyon közel állsz, megbízol benne, és sokat kommunikáltok a munkahelyen (sőt, néha azon kívül is). A kapcsolat mégis a legtöbb esetben plátói, nincs romantikus szál, csak egy nagyon jó barátság valakivel, aki éppen ellenkező nemű.

Szakértők azt mondják, hogy egy ilyen közeli baráti kapcsolat a munkahelyen nagyon jó dolog – ha találsz egy embert, akivel meg tudod beszélni a munkahelyi dolgokat, akiről tudod, hogy nem fog beárulni, ha szidod a főnököt, az sokat segít a munkahelyi és magánéleted egyensúlyának fenntartásában, meg abban is, hogy csökkentsd a stresszt a munkahelyeden.

A rendes pasiddal ellentétben a munkaférjed már tudja, hogyan működik az a munkakörnyezet, amiben dolgoztok, tud tanácsot adni, és ismer mindenkit, akiről beszéltek.

Nem kell neki semmit elmagyarázni, tényleg tud hatékony segítséget nyújtani, ha olyan helyzetbe kerülsz.

Ráadásul a Harvard Business Review (HBR) kutatása kimutatta: ha van egy nagyon jó, lehetőség szerint legjobb barátod a munkahelyeden, az a teljesítményedre is kihat. Azok, akiknek ilyen támogatás áll mögöttük a munkahelyen is, jobban dolgoznak, és hamarabb léptetik őket elő.

Mikor van baj a munkaférjjel?

Két eset lehetséges: az egyik, hogy túl sokat beszélgettek, nem hagy dolgozni, folyton olyanokról beszél negatívan, akiket te kedvelsz – ez nem fog jó irányba hatni a munkádra.

A másik az, ha a munkaférj szeretné levetkőzni a neve elől a „munka” szócskát – ha nem csak plátói a kapcsolat, hanem valami komolyabba csap át, azt nagyon óvatosan kell kezelni. Ha te nem szeretnél semmit, mondd meg neki őszintén, de kedvesen, ha pedig te is benne lennél valami többen, először böngészd át a munkahelyi szabályzatot, nehogy valamelyikőtök elveszítse az állását a kapcsolat miatt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást