Most akkor ehetünk este 6 után, vagy nem?

Most akkor ehetünk este 6 után, vagy nem?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Most akkor ehetünk este 6 után, vagy nem?

Mindenkinek megvan a saját véleménye erről a dologról, és mindenki ismer legalább egy ismerőst, akinek az ismerőse így vagy úgy fogyott le – nem egyszerű igazságot tenni. A kulcs az, hogy megértsük, hogyan működik az emberi szervezet, és hogyan használja fel a kalóriát – ha ez megvan, jön minden magától.

Így működik a szervezeted

Először is azt fontos megérteni, hogy azért eszel, hogy ellásd energiával a tested.

A szervezeted nem tudja, hány óra van, nem érzékeli, hogy elmúlt este hat. Egy valami az, ami számít neki, az pedig a lefekvési időd – ami nem mindegy, hogy este 8, vagy hajnali 2.

Itt csúszik félre a legtöbb elmélet az este 6 utáni evésről: feltételezi, hogy mindenki egyforma időben bújik ágyba.

Az életmódodon múlik

A legfontosabb dolog tehát az este 6 utáni evéssel kapcsolatban az, hogy mikor fekszel le. Nem mindegy, hogy két órával a vacsora után, vagy még 5 órán keresztül talpon vagy, mert általában csak este 11-kor kerülsz ágyba.

Ezért sem lehet megállapítani egy általános időpontot – nem vagyunk egyformák, és mindenki bioritmusa másképp működik. Ha te nem az a típus vagy, aki korán fekszik, akkor nagyon sokat szenvedhetsz, ha a fejedbe veszed ezt az este hatos időpontot – próbálj meg arra koncentrálni, hogy lefekvés előtt egy-másfél órával már ne fogyassz semmi nehezet.

Persze egy-két könnyű nasi belefér, de igazából a lefekvés előtti időpont számít igazán.

Értsd meg a kalóriákat!

A szervezeted gyakorlatilag nem tesz különbséget kalória és kalória között olyan szinten, hogy mindet ugyanúgy építi be, és ugyanúgy használja fel. A testednek egy kalória cukorból és egy kalória zabból ugyanaz.

Az egyetlen különbség a kettő között az, hogy hogyan érzed magad utána, és mennyire leszel éhes – na meg persze az, hogy cukorból lényegesen kevesebbet ehetsz meg ugyanannyi kalóriáért.

A szervezeted azt sem tudja, hogy este hat óra van, és onnantól már el kell kezdenie raktározni. Ő csak azt tudja, hogy fel kell dolgoznia a kalóriákat azért, hogy legyen energiája – ugyanúgy teszi ezt este 6 után, mint előtte.

Mit szabad és mit nem?

A hangsúly azon van, mit eszel, és nem azon, mikor – ha rossz ételekkel tömöd a szervezetedet, nem fogja meghálálni akkor sem, ha csak délelőtt eszel, és ez fordítva is működik: ha jó ételeket adsz neki, meg fogja köszönni.

Ha szoktál este enni, és úgy érzed, hogy hízol, az igazi ok valószínűleg az lehet, hogy a nehéz ételek miatt nem alszod ki magad, ez pedig nagyban befolyásolhatja a súlyodat – a szervezeted ugyanis több stresszhormont termel, aminek hatására raktározni kezdi a zsírt.

Az igazi megoldás az, ha eszel ugyan 6 után, de csak könnyű ételeket, így ki is tudod aludni magad, és a súlyoddal sem lesz problémád.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást