Párkapcsolat / Szerelem / Szex

Így mondd meg a partnerednek, ha nincs kedved szexelni

Így mondd meg a partnerednek, ha nincs kedved szexelni

Bárkivel előfordul: egész nap dolgoztál, fáradt vagy, túlhajtottad magad edzésen, vagy éppen érzelmileg nem vagy ott, hogy át tudd magad adni a szexnek a pároddal. Van, aki ezt minden probléma nélkül megérti, de akad, aki a szívére veszi a dolgot – ha olyan emberrel élsz együtt, aki az utóbbi kategóriába tartozik, fogadd meg az alábbi tippeket, és ezek szerint kommunikáld, hogy nincs kedved az esti hancúrhoz.

Először is érdemes tisztázni: azzal, hogy a pároddal más a szexuális ritmusotok, alapvetően nincs semmi baj – ha néha megkívánja a szexet, te pedig olyankor nem igazán szeretnél ágyba bújni, nem azt jelenti, hogy nem illetek egymáshoz, csak azt, hogy két különálló ember vagytok, más preferenciákkal. Még ennek tudatában is tudja azonban bántani az ember egóját a visszautasítás, ez is teljesen természetes jelenség. Szexuálpszichológusok szerint az egyik leggyakoribb konfliktust egy párkapcsolatban a különböző szexuális étvágyból adódó problémák okozzák.

A helyzet azért is lehet kifejezetten kényes, és részben ez az oka annak, hogy érdemes beszélni róla, hiszen egy párkapcsolatban általában azt várjuk el a másiktól, hogy legyen monogám, vagyis ne feküdjön le senki mással, csak a párjával.

De ha a szexuális közeledését a párja gyakran elutasítja, és a kapcsolaton kívül nem kereshet kielégülést, az frusztrációt okozhat, amitől megromolhat a kapcsolat.

Szakértők szerint a szexuális visszautasítást négy különböző oldalról szokták megközelíteni, egyértelműen nem mindegyik jelent jó hozzáállást.

  1. A támogató elutasítás: ugyan visszautasítod a párodat, és jelzed, hogy aznap este nem szeretnél lefeküdni vele, de ezzel együtt biztosítod is arról, hogy legközelebb bepótoljátok – így érzi a másik, hogy törődsz az érzéseivel, és nem agresszívan utasítod el. Még jobb, ha ajánlasz alternatívát: összebújhattok, vagy megmasszírozhatod a hátát, ha nem feltétlenül csak szexre, de gyengédségre is vágyik.
  2. Az ellenséges elutasítás: frusztrált vagy, és ezt a partnered is érzi, ezért nem is a legkedvesebben utasítod el. Kritizálsz, a kapcsolat többi aspektusát is előveszed, és negatívan beszélsz róla, vagy azt nehezményezed, ahogy a partnered kezdeményezett. Ez semmiképpen nem jó megoldás, és csak agressziót, feszültséget szül.
  3. Az asszertív elutasítás: tárgyiasan, nyugodtan elmagyarázod a partnerednek, éppen miért nincs kedved a szexhez. Bár ez egy korrekt hozzáállás, lehet, hogy még így is megbántod a másik érzéseit.
  4. Az eltérítő elutasítás: úgy teszel, mintha nem érzékelnéd, mit szeretne a másik – elfordulsz, nekiállsz valami mást csinálni, és szavak nélkül tudatod a partnereddel, hogy nem fog megtörténni, amiben reménykedik.

Egy kutatás 98 páron keresztül megvizsgálta, hogy melyik módszer a leghatásosabb. Az eredmény nem volt túl meglepő: a támogató elutasítás után a partner, akit visszautasítottak, még jobban is érezte magát a kapcsolatban, mint előző nap, méghozzá azért, mert ugyan nem elégítették ki a vágyait, az érzelmeire mégis figyeltek. Érdekes, hogy sem az asszertív, sem az eltérítő elutasítás nem volt hatással a párok kapcsolatára, és az elutasított érzelmeire, viszont az ellenséges elutasítás konfliktust és feszültséget szült.

Innen is látszik, hogy a legfontosabb a pozitív megerősítés, még egy ilyen helyzetben is: ha nem szeretnéd, hogy a párod frusztrált legyen, akkor biztosítsd afelől, hogy nem vele van bajod, és hogy máskor mindenképpen bepótoljátok, ami most elmarad.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást