Mit mondanak a fogaid az egészségedről?

Mit mondanak a fogaid az egészségedről?

Címlap / Életmód / Egészség / Mit mondanak a fogaid az egészségedről?

Tudtad, hogy a fogszuvasodás vagy ínybetegség szívrohamot is okozhat? Tudj meg többet a fog-, íny- és szájbetegségekről, amelyek mindenkit érintenek.

A baktériumok ínybetegséget okoznak, sőt…

A kutatások még mindig folynak, de tény, hogy a piros, duzzadt, vérző íny számos egészségügyi problémához vezethet, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség.
Néha a szájban levő baktériumok a véráramba kerülnek, és elindul egy gyulladásos reakció valahol a szervezetben. Ha nem kezelik ki az ínybetegségeket, a gyulladásos betegségek kockázata megnő.

A szív és a száj-baktériumok

Egyes tanulmányok szerint az ínybetegségek növelik a szívbetegségek kockázatát.
A szájon át a baktériumok a véráramba kerülhetnek, ahol az artériák zsíros plakkjaiban telepednek meg, gyulladást okozva és előkészítve a terepet egy szívrohamra.

Cukorbetegség

A cukorbetegeknek csökkentett ellenállásuk van a fertőzésekkel szemben. Az emelkedett vércukorszint elősegíti a fejlődő ínybetegségeket, mi több, a fogíny betegség megnehezíti a vércukor szintentartását is.
Tehát védd az ínyedet, hogy vércukorszinted ne bánja meg – minden étkezés után moss fogat és használj napi rendszerességgel fogselymet.

A száraz száj és nyelv fogszuvasodáshoz vezet

Egyes betegségek vagy gyógyszerek a légutak száradását okozzák. A Sjögern-szindrómában szenvedőknek (az immunrendszer hibás működése) például krónikusan szárad a szemük és a szájuk (ú.n. xerostomia).
A nyál segít megvédeni a fogakat és ínyt a baktériumoktól és fogínygyulladástól. Tehát egy állandóan száraz száj érzékenyebb a fogszuvasodásra és ínybetegségekre.

Stressz és fogcsikorgatás

Ha szorongó, stresszes vagy, akkor nagyobb eséllyel lehetnek orális egészségügyi problémáid. Hogy miért? Mert a stresszes emberekben magas a kortizol-szint, amely káros a testnek és a fogínynek is.
A stressz ráadásul rossz szájápolási szokásokhoz vezet (több, mint 50%-a az embereknek nem mos fogat vagy fogselymezik, ha stresszes). Nem beszélünk a stresszhez kapcsolodó rossz szokásokról, mint az alkoholfogyasztás, fogcsikorgatás, dohányzás.

Sápadt íny és vérszegénység

A szájüreg lehet világos és érzékeny, ha vérszegény (a nyelv ilyenkor lehet duzzadt és sima). Ha vérszegény vagy, a szervezeted nem rendelkezik elegendő vörösvértesttel (vagy nem tartalmaznak elég hemoglobint).
Ennek eredményeként a szervezet nem kap elég oxigént. Különböző vérszegénység típusok léteznek, ettől függően a kezelés is változó. Beszélj orvosoddal, hogy ki tudjátok kezelni, és ezáltal egészséges fogínyed is lehessen.

Csontritkulás és fogveszteség

A csontritkulás a test összes csontját érinti – beleértve az állkapocs csontot is, amely sérülése a fogak elvesztéséhez vezethet.
Egyes baktériumok is ínybetegséget válthatnak ki, amelyek lebonthatják az állkapocs csontot.  

Az ínybetegség és a reuma

A rheumatoid arthritisben (reuma) szenvedők nyolcszor nagyobb valószínűséggel ínybetegek, mint mások. A gyulladás a két betegség közös nevezője.
Nemcsak az ízületeink vannak gyulladásban, hanem az ínyünk is könnyen begyulladhat, ha reumában szenvedünk. A jó hír az, ha a meglévő ínygyulladásunkat kezeljük, az ízületi fájdalom és gyulladás is csökkenni fog.

Vesebetegség és fogveszteség

Azok a felnőttek, akik fogveszteséggel küzdenek, nagy eséllyel szenvednek krónikus vesebetegségben is.
A vesebetegség és fogágybetegség közti kapcsolat még a kutatók számára sem 100%-ig ismert, de a krónikus gyulladás, amely az ínybetegséggel jár, az kivetítődhet a vesékre is. Tehát egyszerűen az íny kezelésével egészsgesebbé tehetjük veséinket is.

Az ínybetegségek és a koraszülés

Ha terhes vagy és ínybetegségben szenvedsz, nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek. E mögött a gyulladás és a fertőzés lehet, ráadásul a terhességhez számos hormonális változás társul, ami úgy tűnik az ínyre is kihat.
Beszélj szülészeddel vagy fogorvosoddal, hogy megtudd mit tehetsz azért, hogy a babád és te minél egészségesebbek legyetek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást