Párkapcsolat / Szerelem

5 dolog, amitől a férfiak vonzóbbnak tűnnek – tudományos bizonyítékok alapján

5 dolog, amitől a férfiak vonzóbbnak tűnnek – tudományos bizonyítékok alapján

Nem félnek idősebbnek tűnni!

A pszichológusok „George Clooney-effektusnak” hívják. Egy 2010-ben 3770 heteroszexuális felnőtt bevonásával végzett tanulmány azt sugallta, hogy a nők gyakran az idősebb férfiakat preferálják. A vizsgálat szerint minél függetlenebb egy nő anyagilag, annál inkább kedveli az idősebb(nek tűnő) férfiakat. „Úgy gondoljuk, hogy a nagyobb pénzügyi függetlenség nagyobb bizalmat ad a nőknek a partneri döntésekben, és az erős, idősebb férfiak vonzóbbnan tűnnek a számukra” – nyilatkozta Fhionna Moore, a Dundee Egyetem vezető szerzője.

A borosta vagy a szolid szakáll

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatóinak 2013-as tanulmányában a kutatók 177 heteroszexuális férfit és 351 heteroszexuális nőt kértek meg, hogy nézze meg egy férfi fotóját négy különböző állapotban: simára borotvált, könnyű borosta, erős borosta vagy teljes szakáll. A résztvevők a képen látható férfiakat több vonás alapján értékelték, ideértve a vonzerőt is. A nők szerint a legvonzóbb szakállhossz az erős borosta volt. „Az arcszőrzet az érettséggel és a férfiassággal korrelál” – írják a szerzők, Barnaby J. Dixson és Robert C. Brooks.

FG Trade/istockphoto.com

Kedvesek

A halo-effektus a pszichológia egyik legjobban dokumentált jelensége. Arra vonatkozik, amikor egy személy egyetlen vonása alapján öntudatlanul is az egész személyiségére következtetünk, például azt gondoljuk, hogy a szép emberek jobban végzik a munkájukat. A dolog azonban fordítva is működik, állítja  Scott Barry Kaufman pszichológus és író: mint elmondja, egy 2014-es kínai tanulmányban 100 fiatalnak mutatták meg férfiak és nők arcképét, és azt kérték, értékeljék, mennyire vonzónak találják őket. Az arcképek mellé azonban egy-egy szót is írtak a személyiségre vonatkozóan, például „kedves” vagy éppen „gonosz”. Az eredmények azt mutatták, hogy azokat, akik pozitív jelzőt kaptak, és emiatt kedvesebb személyiségnek gondolták őket, fizikailag is vonzóbbnak értékelték a megkérdezettek.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást