Vannak olyan ételek, ízek, amiket vagy rögtön megszeretsz, vagy örökké csak fintorogva tűrsz el – határozottan ilyen a keserű ízvilág is. A rukkola, a grapefruit, az étcsokoládé vagy éppen egy csésze erős, fekete kávé … valakinek maga a mennyország, másnak viszont egy kerülendő fogás. De vajon miért van ez? Egyszerű ízlésbeli különbség, vagy többet árul el rólad, mint gondolnád?
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Nálunk a családban mindenki fintorogva tolja félre a keserű fogásokat és én is csak néha kapok rá – akkor is megmagyarázhatatlanul. Azonban nemrég szembejött velem egy tanulmány (What is the link between personality and food behavior?), ami mélyebb összefüggéseket tárt fel az ételpreferenciák és a személyiségjegyek között. Egyből eszembe jutott a keserű íz! Érdekes lesz legközelebb az alábbiak tudatában megvizsgálni, hogy miért pont akkor és ott kívánom meg…
A keményebb lelkületű emberek kívánják csak a keserűt?
A csaknem 1000 amerikai felnőtt bevonásával végzett tanulmány meglepő eredményeket hozott az ételpreferenciák világában. Kiderült ugyanis, hogy azok, akik kifejezetten kedvelik a keserű ízeket, hajlamosabbak lehetnek az antiszociális tulajdonságokra – például pszichopátiára, agresszióra és a szadizmus enyhébb formáira. Bizarrul hangzik?
Lehet, de a tudósok szerint van benne logika: a keserű íz biológiailag gyakran a mérgező dolgokkal áll összefüggésben, így aki mégis vonzódik hozzá, valószínűleg másképp dolgozza fel a kellemetlenséget, sőt: akár élvezheti is azt.
Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenki, aki szereti a kávét cukor nélkül inni vagy frissítőnek találja a tonikot, az rejtett, sötét személyiségjegyekkel él! Ezek a megállapítások nem éles, egyértelmű skatulyák, sokkal inkább tendenciák a kutatók szerint is. Én például csak bizonyos napokon kívánom meg a rukkola markáns ízét, máskor viszont rá se tudok nézni – ezek az ingadozások lehetnek hangulati, hormonális, de akár tudattalan pszichés okok következményei is.
