Párkapcsolat / Szerelem

Minden kapcsolatnak négy fázisa van – Ti melyikben vagytok?

Minden kapcsolatnak négy fázisa van – Ti melyikben vagytok?

Eufória

Más néven a rózsaszín köd, ugye mindenkinek ismerős? Ebben a kezdeti, csodálatos fázisban szerelmünk hibáit nem látjuk, ő életünk középpontja, mindent elnézünk és megbocsátunk neki.

A másikat látjuk a legszebb, legjobb embernek a világon és semmi negatívum nem hatol át ezen a rózsaszín szemüvegen. Ilyenkor – számunkra legalábbis – csiripelnek a madarak, kék az ég és mindenkivel kedvesebbek vagyunk, mivel a föld felett lebegünk a boldogságtól.

Azt kívánjuk, bárcsak örökké tartana ez az állapot, de sajnos a tudósok szerint – mivel ez nem más, mint a hormonok tombolása az agyban – mindössze hat hónapig, vagy szerencsés esetben maximum két évig élvezhetjük az idillt.

A korai kötődés fázisa

A kezdeti eufória után még mindig egy kis biokémia következik, hiszen továbbra is a hormonjaink dolgoznak, csak nem a dopamin, hanem a vasopressin és az oxytocin, amelyek az összetartozás érzését erősítik. Utóbbit ezért nevezik sokan boldogsághormonnak. Ebben a fázisban már tudunk rendesen aludni, nem gondolunk a nap minden percében kedvesünkre és kezdjük visszavenni életünk felett az irányítást.

Jobban megismerjük egymást, visszatérünk a hétköznapokba, szerelmünk gazdagabbá válik. Már vannak közös élményeink, és érzelmeink kezdenek egyre jobban elmélyülni.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Krízis

Ebben a fázisban nagyon sokan szakítanak, a közös jövőre nézve itt rengeteg minden eldől. Ez az a bizonyos sorsdöntő hetedik (vagy sokszor ötödik) év időszaka.

Minden kapcsolatnak van egy szakasza, amikor a felek elkezdenek kicsit távolodni egymástól. Ahogy öregszünk, változunk, és előfordul, hogy bizony más irányba, így útjaink elválnak.

Sok párnak a gyerekvállalás jelent válaszutat, ami vagy megerősíti, vagy szétrombolja kapcsolatukat. Mindenesetre a krízishelyzetet meg kell tudnunk beszélni választottunkkal, és itt eldől, hogy együtt vagy külön megyünk tovább.

A mély összetartozás fázisa

Itt már a felek jól ismerik egymást, túl vannak boldog és nehezebb időszakokon egyaránt. Mindketten elköteleződtek a közös jövő mellett, biztonságban érzik magukat egymással. Ez a nyugodt, megállapodott boldogság időszaka. Ez a fázis nagyon sokáig tarthat – ha szerencsések vagyunk, akkor örökké. De erre sajnos nincsen garancia, ahogy biztos recept sem.

A kutatók abban egyetértenek, hogy nem szabad hagyni, hogy a kapcsolat ellaposodjon. A hosszú, boldog kapcsolatban élő párok közül is szinte mindenki azt mondja, az a titkuk, hogy aktívak, sok közös programot szerveznek és igyekeznek mindig újítani egy kicsit. Egy izgalmas új sport, vagy egy közös egzotikus utazás, tehát a közös új élmények és kihívások azok, amikkel elkerülhetjük a hétköznapokba való beleszürkülést. Egy jó kapcsolatban egymást emeljük, és ha ez folyamatosan sikerül – ahogy a mesében mondják –, boldogan élhetünk, amíg meg nem halunk.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást