Ez az egy dolog közös a boldog kapcsolatban élő nőkben – Egy kutatás szerint

Ez az egy dolog közös a boldog kapcsolatban élő nőkben – Egy kutatás szerint

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ez az egy dolog közös a boldog kapcsolatban élő nőkben – Egy kutatás szerint

Természetesen egy ideális kapcsolathoz van pár dolog, ami elengedhetetlen. Nyilván a hűség, a bizalom, a közös célok kellenek egy közös jövőhöz, de van még valami, ami összefügg a saját boldogságod mértékével. 2013-ban a Brit Pszichológiai Közösség találkozóján mutatták be Sabina Vatter felmérését, aki 256 kapcsolatban élő nőt kérdezett meg különböző témákban. Ezek a témák érintették a diétázás, önkép, önbizalom, kapcsolati elégedettség és szexuális intimitás kérdéskörét, a válaszokban pedig felfedezte, mi az az egy dolog, ami elválasztotta egymástól a boldog és a kissé boldogtalan nőket.

Az eredménye szerint azok, akik nagyon kritikusak voltak megjelenésükkel kapcsolatban, elégedetlenek voltak a súlyukkal és külsejükkel, kevésbé érezték magukat boldognak a kapcsolatukban.

Az alacsony önbizalmuk pedig rátette bélyegét a szexuális életre is. Emiatt ugyanis ritkábban volt kedvük szeretkezni a párjukkal, és nem szívesen mutatkoztak a másik előtt ruha nélkül. Míg ezzel szemben azok a nők, akik megtanulták elfogadni és megszeretni magukat, elégedettek voltak a külsejükkel, sokkal boldogabbak voltak a partnerükkel, és kielégítőnek találták a szexuális együttlétek számát is. 

Biztosan te is hallottad már azt, hogy amíg nem tudod megszeretni magad, mással sem tudsz boldog lenni. Ez a kutatás lényegében alátámasztotta ezt a népszerű tanácsot. A kisugárzásodon azonnal észrevehetővé válik az, hogy jól érzed magad a bőrödben, ami az ismerkedést is megkönnyíti, és általánosan boldogabbá teszi a kapcsolatodat is. A tény, hogy magabiztosabb vagy, egyúttal a hangulatodat is befolyásolja. Azaz kevesebbet idegeskedsz, ritkábban stresszelsz, és ettől a kapcsolatod is sokkal önfeledtebbé válik. 

Az önszeretetet fel lehet építeni a nulláról is

Most, hogy tudod, mi az egyik lényegi elem a boldog kapcsolatokban, nem árt egy kicsit jobban odafigyelni az önbizalmad erősítésére, és a külsőd elfogadására. Szakértők szerint ez a néhány tipp segíthet ebben, akár már rövid időn belül is!

istockphoto

El kell hinned, de tényleg!

Ismersz olyan személyt, aki valójában szerinted nem is olyan csinos, de mivel rendkívül magabiztos, mégis elkezded annak látni? Na, ez a személy a legjobb példa arra, hogy ha valamiben hiszel, és tényleg elhatározod magadban (ez jelen esetben az, hogy igenis szép vagy), úgy mások is ezt fogják gondolni. Márpedig biztosak vagyunk abban, hogy rengeteg szuper dolgot találhatsz a külsődben, ha egy kicsit közelebbről is megnéznéd magad a tükörben. A magabiztosság óriási előny, nem csak a szerelemben, de az élet minden más terén is. Némi gyakorlással és önmagadba vetett hittel pedig sikerülni fog, hogy mindenki más is észrevegye rajtad!

Találd meg a stílusod

És itt jön a második lépés. Biztosan van olyan testrészed, amire nagyon büszke vagy, esetleg gyönyörűek a szemeid, az ajkaid, az arcod, a hajad. Meg kell találnod magadban azokat a dolgokat, amik tetszenek, és ezeket kiemelni. Akár sminkkel, új frizurával, csinos ruhákkal!

Valószínűleg te is láttál már példát arra, hogy valaki egészen átlagos kinézettel rendelkezett, majd egy nagy átalakulás után bombanőként tért vissza. És ehhez sokszor csak annyi kell, hogy új hajszínt válassz, megfelelően fesd a szemeidet, és megtaláld az alakodhoz passzoló ruhákat. Ha jól érzed magad egy csinos szoknyában, és imádod az új rúzsodat, máris tettél egyet a boldogabb életért!

istockphoto

Engedd el a kritikus embereket

Ami az egyik legfontosabb dolog, hogy ne hallgass a negatív kritikára. Azokat az építő megjegyzéseket, amiket a közeli barátaid, szeretteid mondanak, természetesen megfogadhatod. Vannak viszont olyan emberek, akiket nem a jó szándék vezérel. Ők azok, akik minden dicséret mellé mondanak egy burkolt beszólást is („szuper a hajad, bár szerintem jobb volt a hosszú”), csak hogy ne érezd magad túl jól.

Nem könnyű őket felismerni, de ha van olyan személy a környezetedben, aki gyakran kritizálja a külsődet, akár egyenesen, akár burkoltan, annak ideje búcsút mondanod. Az ilyen emberek nem osztoznak az örömödben, akkor miért hagynád, hogy az önbizalmadat rombolják?

Muszáj mozogni egy kicsit

Teljesen mindegy, hogy szeretnél-e fogyni vagy sem, a mozgást a hétköznapok részévé kell tenned. Egyrészt formálod vele az alakodat, másrészt már egyetlen edzés után magabiztosabbnak érzed magad. Még ha csak hosszú idő után is lesz látszata a fél órás tornának, a végén elégedetten állsz fel, és a sok-sok endorfinnak köszönhetően boldogabb leszel. Ez utóbbit a Finnországban található Turkui Egyetem 2015-ös kutatása is alátámasztotta. Nem baj, ha csak egy kisebb futás fér bele, de már ennyitől elégedettebbé válsz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • Szombat Tiborné
  2020.10.01., 07:24

  Köszönöm, nagyon hasznos, és építő jellegű tanácsok voltak. Szívesen olvasom, máskor is !

  Válasz
  • Szirák Viki
   2020.10.01., 09:58

   Örülök, ha tetszett az írásom és hasznos információkat adhattam át 🙂 További szép napot!

   Válasz

Írj egy hozzászólást