Milyen gyakran kell VALÓJÁBAN kimosni az edzős cuccodat?

Milyen gyakran kell VALÓJÁBAN kimosni az edzős cuccodat?

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen gyakran kell VALÓJÁBAN kimosni az edzős cuccodat?

Ha te egy igazi, precíz és minden porszemet megtaláló házi tündér vagy, akinek természetes, hogy minden edzés után kimossa a ruháját – ne is olvass tovább, jól teszed! De ha előfordult már veled, hogy egy edzés előtt a szennyesből szedted ki a futós cuccodat, és „jól van az még” alapon felvetted, akkor most megválaszoljuk a kérdést, amit hangosan talán ki sem mertél még mondani.

Nincs aranyszabály, csak ajánlások vannak

„Az, hogy milyen gyakran kell mosni a sportruházatot, teljes mértékben az egyéntől függ: hogy mik az igényei, milyen mozgást végez és mennyit izzad közben” – mondja a Smartwool nevű sportruházati márka kereskedelmi igazgatója, Maggie Oakley.

Hiszed vagy sem, de a mosás gyakoriságát az otthonod levegője is meghatározza: ha a lakásod levegője száraz, akkor elég lehet csak kiteríteni a ruháidat, ha viszont párás, nehezen száradnak meg benne a ruhák, akkor nem fogod megúszni, hogy minden edzés után a gépbe tedd a ruháidat.

A mosást ugyanis nem is annyira maga az izzadtság, hanem az izzadtságban lévő baktériumok teszik indokolttá – ezek felelősek egyébként a kellemetlen szagokért is. Mivel a baktériumok nedves környezetben szaporodnak a legvidámabban, ezért érdemes kiteríteni a ruhádat száradni, amilyen gyorsan csak lehet, még akkor is, ha nem fogod kimosni, illetve akkor is, ha úgyis ki fogod mosni. Ha a ruha anyaga ezt lehetővé teszi, akkor érdemes a napon szárítani az edzős cuccaidat, mert az UV sugárzás elpusztítja a baktériumokat, ezért a sportcuccaid sokkal illatosabbak, frissebbek lesznek, sőt még a makacs izzadtságfoltok is halványodhatnak.

Van, aminek a mosását nem lehet megúszni

Míg a pólódat vagy a melegítőfelsődet nem feltétlenül kell rögtön a szennyesbe dobnod, és esetleg kibekkelhetsz velük még egy edzést, vannak ruhadarabok, amikkel nem éri meg kockáztatni. Igen, kitaláltad, a fehérneműkről van szó: a zoknit, alsóruhát mindenképpen érdemes betenni a gépbe, akkor is, ha csak egy gyors edzésed volt, de nem ajánlott újra felvenni a leggingset sem, mert ez szorosan hozzásimul az intim területeidhez, így az izzadás és a baktériumok egy jó kis nőgyógyászati fertőzés melegágyai lehetnek, amikor újra felveszed a nadrágodat.

Ugyanez vonatkozik a sportmelltartókra, illetve minden olyan felsőre is, amiben beépített sportmelltartó van: a mell alatti bőr fokozottabban izzad és kevésbé szellőzik, ezért itt nagyobb eséllyel telepednek meg a gombák, amik aztán szintén kellemetlen bőrpanaszokhoz vezethetnek, ha egy következő viselés nyomán elszaporodnak.

Syda_Productions/depositphotos.com

Mivel mosd?

Sokan találkoznak a problémával, hogy hiába mossák ki, az edzős holmijuknak egy idő után akkor is kellemetlen szaga marad. Ez azért van, mert a legtöbb edzőcucc speciális, vízelvezető anyagból készül. Ez segít, hogy amikor izzadsz, ne maradj teljesen csatakos. A mosást viszont csaknem lehetetlenné teszi ez a tulajdonság, hiszen a mosóvíz is egyszerűen keresztülfolyik az anyagon, anélkül, hogy ki tudná fejteni a tisztító hatását.

A magasabb hőfok kézenfekvőnek tűnhet, de nem megoldás, ráadásul károsítani is fogja a ruha anyagát. A sportcuccaidat hidegebb programon, és speciális, sportruhákhoz kifejlesztett mosószerekkel érdemes mosni, a szárítógépet pedig felejtsd el – ellenben ne hagyd állni a ruhákat a gépben, amilyen gyorsan csak lehet, teregesd ki őket!

Speciális mosószer híján az is segíthet, ha mosás előtt fél órára hideg vízbe áztatod a ruhákat, a vízhez pedig egy csésze ecetet is öntesz, ami elpusztítja a baktériumokat.

Szintén remek szagtalanító, frissítő hatása lehet a már említett napon száradásnak is, de megkönnyíted a saját dolgodat azzal is, ha nem a tornazsákban, vagy a szennyes kosárba gyűrve tárolod a cuccaidat mosásig, hanem kiteríted valahová, ahol meg tudnak száradni. Így kevésbé lesznek szagosak, és neked is kevesebb baktériummal kell majd leszámolnod.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!