Az utóbbi időszakban egyre több egészséges életmóddal foglalkozó Instagram- és Facebook-profilon tűnnek fel apró, többségében zöldes levelű, csíraszerű elemek, amik igazi ékei egy-egy fogásnak. Nem másról, mint a mikrozöldekről van szó, amik amellett, hogy jól mutatnak a tányéron, az egészségünkért is sokat tehetnek.
A mikrozöldek igazi szuperélelmiszerek, vagyis gazdagok természetes tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, és az egészségünkre is jótékonyak. Személy szerint elsőként a kétgyermekes dietetikus anyukánál, Vásoly-Dékei Zóránál találkoztam velük, és hamar megragadt bennem, milyen fontos részei lehetnek ezek az apró növények a táplálkozásunknak.
Az otthoni termesztésük nemcsak az étrendünk változatosabbá tétele miatt lehet hasznos, de az ültetésük és a gondozásuk családi programnak is kiváló. Hogy mi mindent érdemes még tudni róluk, és hogyan termeszthetőek otthon, arról szakértői szemmel Zóra mesélt.
Mik is pontosan a mikrozöldek?
A mikrozöldeket nem véletlenül tartják szuperélelmiszereknek. Olyan fiatal növényi hajtások, melyek koncentráltan tartalmazzák az adott “felnőtt” növényre jellemző ízt és tápanyagtartalmat. Otthoni körülmények között is termeszthetőek, ráadásul az egész év folyamán. A mutatós végeredmény pedig nem csak a konyhaablaknak áll jól, hanem az egész testünknek kedvez.
Miért érdemes beilleszteni ezeket a növényeket az étrendünkbe?
A mikrozöldekben megvan minden olyan mikrotápanyag (vitamin és ásványi anyag) és enzim ami az érett zöldségben, fűszernövényben található, azonban annál nagyobb mennyiségben, koncentráltan. Jó forrásaik különösképpen a C-vitaminnak. Rendszeres és változatos fogyasztásukkal könnyedén fedezhető a szervezet mikrotápanyag szükséglete.
Bárki számára fogyaszthatóak?
Igen, a megbízható forrásból származó mikrozöldek egészséges kicsik és nagyok étrendjébe egyaránt beilleszthetőek. A csírákkal ellentétben élelmiszerhigiéniai szempontból is biztonságosnak tekinthetőek.
A mikrozöldeket gyakran tévesen a csírákkal azonosítják. Mi a különbség köztük?
A különbség az ültetési módban, annak idejében, ízben és tápanyagtartalomban van. Míg a csírák sötét, vizes közegben fejlődnek magas páratartalom mellett, a mikrozöldek növesztéséhez valamilyen ültető közegre (általában kókuszrost) van szükség, kevés vízre és szabad levegőre, fényre. A csíráknál a magot és a szárat, a mikrozöldeknél pedig a szárat és a leveleket fogyasztjuk.
Hogyan termeszthetjük otthon a mikrozöldeket?
A mikrozöldek növesztése és gondozása igen egyszerű, akár a pici családtagok is bevonhatóak. Az elültetés utáni pár napban sötét helyre kell tenni őket, majd 3-4 nappal később áttehetőek az ablakpárkányra, hogy fényt kapjanak. A magok elültetése után 10-14 nappal már levághatóak a szárak, levelek.
Milyen ételekhez használhatjuk fel?
A felhasználásnak csak a képzelet szabhat határt. Egy biztos, nehezen képzelhető el olyan főétel vagy szendvics, aminek a tetején ne mutatna jól valamilyen izgalmas mikrozöld. De kipróbálhatjuk smoothiek-ba, szendvicskémekbe, levesek feltétjeként, készíthetünk belőlük salátát, vagy csupán dekorációnak is használhatjuk.