Miért szükségtelen léböjtkúrázni?

Miért szükségtelen léböjtkúrázni?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Miért szükségtelen léböjtkúrázni?

Ne higgy el mindent, amit az újságokban olvasol, vagy a tévében látsz: valójában a léböjtkúra egyáltalán nem segít a testeden, sőt, ellenkezőleg: igencsak káros lehet.

Ezzel érvelnek a nagyok

Azok, akik a léböjtkúra mellett teszik le a voksukat, azt mondják, hogy azért jó, mert egyfajta újraindítást ad a szervezetnek, megtisztítja a méreganyagoktól, és kicsit pihenteti a folyamatos emésztésben.

Amikor ugyanis csak zöldség- és gyümölcsleveket fogyasztasz, nyilvánvalóan kevesebbet kell dolgoznia a szervezetednek, hogy az amúgy is folyékony táplálékot feldolgozza. A léböjtkúra mellett érvelők azt állítják, hogy erre a szervezetednek nagy szüksége van, hiszen előbb-utóbb elfárad az emésztésben, így pedig újult erővel kezdhet neki a munkának újra.

Sok-sok félinformáció

Ez azonban így, ebben a formában hatalmas butaság. Az emésztőrendszered nem véletlenül van úgy kitalálva, hogy nagyjából 70-80 évig folyamatosan működjön – gondolj csak bele: a szívizmaidnak sincs szüksége pihenésre, pedig folyamatosan dolgoznak.

Az emberi szervezet egy nagyon jól kitalált rendszer, aminek alapvetően nincs szüksége külső beavatkozásra, kivéve, ha nagyon kevés olyan tápanyagot viszünk be, amitől egészségesen működik – ilyenkor jönnek képbe a különböző vitaminok és tabletták, de ez megint teljesen más téma.

Méregtelenítés és egyéb őrültségek

A léböjtkúra másik „természetes velejárója” a méregtelenítés: a szervezetből ennek hatására állítólag kiürülnek a méreganyagok, és lenullázódik a szervezet méregszintje. Ezzel az az alapvető probléma, hogy aki odafigyel, és minimális egészségtelen kaját eszik, annak nincs is szüksége méregtelenítésre, mivel a szervezet a méreganyagokat alapból kiválasztja, és kilöki magából.

A méregtelenítés leggyakoribb fajtája egyébként az 1920-30-as években az Egyesült Államokban elterjedt kolon-terápia – ijesztően hangzik, de csak arról van szó, hogy a vastagbelet először enyhe hashajtókkal, majd ezekkel a zöldség- és gyümölcslevekkel átmossuk. Az utóbbi időben újra fellendült ennek a divatja, pedig valójában tényleg semmi szükség rá.

Mi mérgezheti a testünket?

A mindennapi életben tényleg elég sok méreganyag kerülhet a szervezetünkbe, ha nem figyelünk oda tudatosan, mit eszünk és mit iszunk.

A nikotinon és az alkoholon kívül a mesterséges ételadalékok, a sok E-betűs hozzávaló, az ízfokozók és tartósítószerek is mind méregként hatnak a testünkre.

Ezeket a méreganyagokat a vese és a máj szűri ki és távolítja el a szervezetből – a léböjtkúra-pártiak pedig azt gondolják, hogy ezeknek a szerveknek segítség kell ahhoz, hogy ezt megtegyék. Csakhogy a máj például tökéletesen megvan a méregtelenítés nélkül is, hiszen kémiai folyamatainak hála öntisztító, így magától is jól működik. A vesével is hasonló a helyzet: a vizeleten keresztül választja ki a méreganyagokat, amiket gyakorlatilag kipisilsz, így maguktól elhagyják a szervezetedet.

Mikor egészséges az emésztésünk?

Az egészséges emésztést valójában egy dolog határozza meg: a bélben található baktériumok aránya. Ezen se nem segít, se nem ront a léböjtkúra, maximum annyi hatása lehet, hogy pár napig könnyebben jár vécére az ember.

Ezek a baktériumok tisztítják ki a beleket, és ha baj van, ezen vajmi keveset segít bármiféle méregtelenítés. Egy léböjtös béltisztítás után maximum a nem megfelelő emésztés tünetei csökkennek, de az alapvető probléma megmarad, amivel érdemes orvoshoz fordulni.

Mik a veszélyek?

A léböjtkúra veszélyei egyértelműek: minél tovább csinálod, a szervezetedet annál inkább megvonod a szükséges tápanyagoktól. Ha edzel például ebben az időszakban, a testednek rengeteget kell dolgoznia, hogy izmot építsen rád, mivel nem viszel be fehérjét (gyakorlatilag semennyit), és az alacsony kalóriabevitel miatt rögtön az izmaidból fogja nyerni az energiát is, így azok is olvadni fognak le rólad.

Azon túl, hogy teljesen felesleges ezt tenned a szervezeteddel, még károsítod is, és ha sokáig böjtölsz, a tested pánik üzemmódba áll át, és ha rendes kalóriákhoz jut, úgy raktározza majd el őket, hogy észre sem veszed a felcsúszó 2-3-4-5 kilót. Hiszen azt fogja hinni a szervezeted, hogy bármikor jöhet megint egy éhezős időszak, és be szeretne tárolni zsírból rá, hogy legyen mit elégetnie az energiáért.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást