Miért bocsátanak meg könnyebben a nők? Ezekért nézik el a hűtlenséget olyan sokan

Miért bocsátanak meg könnyebben a nők? Ezekért nézik el a hűtlenséget olyan sokan

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Miért bocsátanak meg könnyebben a nők? Ezekért nézik el a hűtlenséget olyan sokan

Rengeteg kapcsolatnak egy félrelépés tesz pontot a végére, és nem csak azoknak, amik aktuálisan még komolytalanok – a hűtlenség éppúgy jellemző lehet az évtizedekig tartó házasságokban. Ám készült egy olyan kutatás, ami rávilágított arra, hogy a nők sokkal békülékenyebbek, mint a férfiak, akik jellemző módon azonnal szedik a sátorfájukat, ha hűtlenség áldozatai lesznek. De miért?

A kutatást ezúttal nem tudósok végezték, hanem ügyvédek, akik a családjogokra és a válásra szakosodtak. A felmérésük alapján arra jutottak, hogy alapvetően három dolog felelős a félrelépésért: valamilyen szenvedélybetegség, ami alapjaiban teszi tönkre a családot, a pénzügyi kérdések (ami természetesen kapcsolódik az előző ponthoz is), és a harmadik ok, a hűtlenség. Erre egyébként más, korábbi kutatások is rávilágítottak már, tehát sok új nem derült ki az ügyvédi iroda felméréséből. Azonban ők nem csak ezzel a három tényezővel foglalkoztak, hanem azt is észrevették, hogy a nemek másként reagálnak a felmerülő problémákra.

Úgy tűnt, a nők sokkal nagyobb arányban próbálják megmenteni a kapcsolatot félrelépés esetén, szemben a férfiakkal, akik inkább szedik a sátorfájukat.

Ők jóval ritkábban képesek szemet hunyni a történtek felett, és arra is kisebb arányban törekszenek, hogy valamilyen formában (pl. párterápia) megpróbálják megmenteni a kapcsolatot.

Miért bocsátanak meg könnyebben a nők? Ezekért nézik el a hűtlenséget olyan sokan

Szeretünk csukott szemmel járni

Az ügyvédek megemlítették, hogy a nők többsége gyakorlatilag szemellenzővel jár, és egyszerűen nem akarják észrevenni az égbekiáltó jeleket sem. Úgy tűnik, sokan egyáltalán nem akarják megtudni, ha a férjüknek viszonya van – ennek részben a feltétlen bizalom lehet az oka, amiről azt gondolnánk, nem alapvető manapság. A másik pedig az, hogy egyszerűen nem akarunk szembenézni a problémákkal, egészen addig, amíg azok teljesen nyilvánvalóvá nem válnak.

Az iroda szerint egészen addig találunk magyarázatokat, amíg – akárcsak a filmekben – rá nem nyitunk a férjünkre a szeretőjével, vagy közös ismerősök fel nem hívják a figyelmünket arra, mi zajlik a hátunk mögött.

De miért bocsátanak meg a nők könnyebben?

A századforduló után történt valami, ugyanis a nők csaknem felével lettek megbocsátóbbak, szemben a férfiakkal, akik jó 30%-kal nagyobb arányban döntöttek a válás mellett. A nők változása talán összeköthető azzal, hogy elkezdtük egészen másként nevelni a gyermekeinket.

Sokkal fontosabb lett a kötődő nevelés, a pozitív tulajdonságok, életesemények előtérbe helyezése, és ebbe az idilli képbe bizony nem fér bele a szülők válása.

A rendszeresen hűtlenkedő apa persze egyáltalán nem mutat jó példát, és nem szolgálja a gyerekek javát, ha a család ilyenkor is együtt marad. Azonban, egy-egy eltussolható félrelépést – az egység érdekében – sokkal könnyebben megbocsátanak a nők, hiszen ők egész biztosan első helyre teszik a gyermekek érdekeit. Ez egy nagyon erős érv, még az ügyvédi iroda szerint is.

Miért bocsátanak meg könnyebben a nők? Ezekért nézik el a hűtlenséget olyan sokan

Továbbá lényeges szempont, – és ez sajnos hazánkra is különösen jellemző – hogy a nők gyakran kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Az alacsonyabb fizetés, a munkába való nehéz visszatérés sok esetben kényszerhelyzetet szül, és a nők kénytelenek dönteni a büszkeségük és a megélhetőségük között – legalábbis egy ideig.

Még egyedül csak-csak megoldják a helyzetet, de akkor már nagyon problémás lehet a dolog, ha gyerekek is vannak a családban, és az ő elhelyezésüket is meg kell oldani.

Egyéni kérdések is közrejátszanak, mint amilyen pl. az önbizalom kérdése. Sok fiatal, de főleg sok középkorú érzi úgy, hogy nem, vagy csak nagyon kis eséllyel találna magának új partnert, akár az idővel megváltozott külseje, akár a gyermekei, anyagi helyzete miatt, vagy pusztán azért, mert immáron ő is elvált nőnek számít. Erre az egészre rátesz egy lapáttal, hogy egyértelműen félünk a változástól, főleg akkor, ha az alapjaiban rengeti meg az életünket.

Ezzel szemben a férfiak gyakran könnyebben kezdenek új életet, hiszen ők sokszor „hétvégi apukák” lesznek, középkoruk után is nemzőképesek, és általában többet keresnek, tehát egyszerűbben boldogulnak az ilyen kérdésekben.

Persze, esetükben is akadnak nehezítő körülmények, sokuknak éppen az okozza a patthelyzetet, hogy a tartásdíj kifizetése után egyszerűen nem tudják érdemben ellátni magukat.

Képek forrása: VitalikRadko/Depositphotos.comAllaSerebrina/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást