Miből, mennyit és mikor igyál kánikulában?

Miből, mennyit és mikor igyál kánikulában?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Miből, mennyit és mikor igyál kánikulában?

A folyadék támogatja a szervezet funkcióit, salaktalanít, segíti a karcsúság megőrzését és a fogyást. Naponta másfél liternél többet azonban nem ajánlatos inni, mert az egészségnek sem használ. Ha csak nem indokolt, például kánikulában vagy sportolásnál, akkor elegendő ez a mennyiség. Milyen következményekkel jár, ha túl sokat vagy keveset iszunk? Cikkünkből megtudod.

A túl sok folyadék is árthat

Amikor szilárd táplálékot veszünk magunkhoz, lényeges, hogy utána jelentős mennyiségben fogyasszunk folyadékot is. Az, hogy mennyi szükséges, elsősorban a táplálék víztartalmától függ.

Például a zöldségek többsége 90 százalék vizet tartalmaz, az alma 80 százalékot, a kenyér 40 százalékot. Ha ezen felül még másfél liternyi folyadékot is elfogyasztunk, dehidratálódhat a szervezetünk.

Túlterhelt vese

A vesénk óránként legfeljebb csak egy liter folyadékot képes kiválasztani. Ha ennél több megy át rajta, akkor túlterhelődik.

Amikor evés közben sokat iszol, felhígul a gyomorsavad, és megnő a kockázata annak, hogy a kórokozók a bevitt táplálékban nem pusztulnak el.

Evés előtt fél órával már nem kellene inni. Egy pohár borral vagy sörrel más a helyzet, mivel az alkohol kis mennyiségben fertőtlenít.

Ásványi sók

A víz mennyisége befolyásolja a sóháztartást. A túl sok víz kimossa a szervezetből a sót.

Bizonyos ásványi sók, például a nátrium és a kálium ilyenkor kiürülnek, pedig fontos alkotórészei a vérnek, ezért a következmény akár szívritmuszavar is lehet, a tüdőben összegyűlhet a víz, és leállhat a vese

Ezek tünete lehet az extrém szomjúság, a szédülés, a hányás, az erős fejfájás, a légzési nehézségek, majd a kóma és a halál. Nem kell megijedni, ugyanis a halálos kimenetelű vízmérgezés elég ritka. Akkor következhet be, ha valaki egy órán belül másfél liternél jóval több vizet megiszik.
Főleg hosszútávfutók esetében fordult elő már többször, hogy a kelleténél sokkal többet ittak. Azért, hogy ez ne következzen be, tesztelik őket: bizonyos időközönként leállítják őket, és megmérik a testsúlyukat, hogy megállapítsák, mennyi vizet veszítettek, és csak ennek megfelelő mennyiségű vizet ihatnak.

Ha kevés a folyadék

A kelleténél kevesebb folyadékbevitel szintén ártalmas lehet. Amikor pótlásra van szükségünk, a testünk jelez: szomjúságot érez, mert szerveink és ereink jeleket küldenek az agyunkba.
Ahogy idősödünk, a folyadékigényünk csökken, ezért ügyelnünk kell arra, hogy időnként igyunk, főleg akkor, ha a szánk kiszárad, és a vizeletünk sötétebb színű lesz. 
Egy egyszerű teszttel ellenőrizhetjük, hogy szükségünk van-e folyadékra. Csippentsük meg a kézfejünket a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal. Ha elengedéskor a bőrünk lassan ereszkedik vissza, az azt jelenti, hogy nem elég rugalmas, és nincs elég víz a szervezetünkben. 

Mit igyunk?

A belek óránként 8 dl víznél többet nem tudnak felszívni. Érdemes egyszerre csak fél litert inni, és utána a többit. A vízen kívül még jó szomjoltó az édesítetlen herbatea, a gyümölcslé és az alkoholmentes sör is. 
A sportolás vagy betegség közben jelentkező erős izzadás miatt fontos ásványi sókat veszít a szervezet. Ilyen esetekre az ásványvizet ajánljuk. 
Az izotóniás italok a sportolók számára nagy fizikai terhelésnél pótolják a szervezet által felhasznált vizet, szőlőcukrot, nátriumot és káliumot. Némelyikük fehérjét és vitaminokat is tartalmaz, amelyek segítik az izmok munkáját, így nemcsak a szomjúságot szüntetik meg, hanem energiát is szolgáltatnak. 
Az energiaitalok csak az éberséget fokozzák, a szomjúságot nem oltják, és ásványi anyagokat sem tartalmaznak, ezért értéktelenek. Ráadásul még veszélyesek is, alkohollal fogyasztva szívritmuszavart és veseleállást is okozhatnak.
Inkább egy alacsony koffeintartalmú kávét igyál, és utána egy-két pohár vizet, ha szomjoltó folyadék mellett élénkítőszerre is szükséged van.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást