Mi mindenre jó a süngomba?

Mi mindenre jó a süngomba?

Címlap / Életmód / Egészség / Mi mindenre jó a süngomba?

Gyomorpanaszok, emésztő- és idegrendszeri problémák esetén is érdemes kipróbálni először azokat a gyógyhatású készítményeket, amelyek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak. Ezekkel kevésbé terheljük meg a szervezetünket, ugyanakkor nagyon hatásosak, ha jól használjuk őket. (x)

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

Ilyenek a gyógygombák. A Vitalitás Webáruház süngombát tartalmazó készítményei a fent említett panaszok mindegyike ellen bevethetők, de számos egyéb betegség esetén is pozitívan hatnak. Ezeket vesszük most sorra, és mutatunk néhány terméket is a webshopból.

Cukorbetegség esetén pozitív eredmények

Tudtuk-e azt, hogy szinte minden étkezési gombát bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek? Ennek az az oka, hogy alacsony a szénhidráttartalmuk, bővelkednek élelmi rostokban, és nem emelik meg a vércukorszintet. A süngomba ehhez még azzal is hozzájárul, hogy α-glukozidáz enzimgátló hatóanyagával le is lassítja a cukor emésztését és a májban történő glükózképződést is. Vércukorszint-szabályozó hatása tovább fokozható, ha a gyapjas tintagombával kombináljuk.

Hatékony idegvédelem

A süngomba táplálja, védi és regenerálja az idegrendszert. Mind az sclerosis multiplex, mind az Alzheimer-kór esetén pozitív eredményeket mutat a fogyasztása. Pszichés problémáknál, apátiánál, szorongásos tüneteknél és depressziónál is enyhíti a panaszokat. A stressz okozta negatív hatásokat is csökkenti. 

Az emésztőrendszer támogatása

Számtalan kultúrában használják a süngombát az emésztés javítására, bár kutatásokkal nincs még alátámasztva ez a jellegű pozitív hatása. Ugyanakkor a vizes kivonatát alkalmazzák a tápcsatornai gyulladásoknál, többek között a Crohn-betegségnél is. Mivel antibakteriális hatóanyagai is vannak, hatékony lehet a Helicobacter pylori ellen, ami köztudottan számtalan gyomorbetegség kiváltója. 

Eredményes bőrvédelem és tumorellenes hatás

Mivel a süngomba kiváló antioxidáns, segít a bőrünket is karbantartani. A kísérleti eredmények agytumor és leukémia esetében is abszolút ígéretesek.

Hogyan adagoljuk?

Felnőtteknek napi 30 gramm az ajánlott fogyasztási mennyiség főzött gombából, míg a szárított verziójából és gombaporból pedig 3-5 gramm. 

A Vitalitás Webáruházban folyékony oldat, koncentrátum, kapszula és gombapor formájában is elérhető, így mindenki megtalálja azt, amire szüksége lehet. Láthatjuk, hogy gyógyhatása vitathatatlan, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a süngomba étkezési célokra is ajánlott. Pirított fokhagymával vagy rizottóként is sokan kedvelik, különleges gasztronómiai élményt nyújt a fogyasztása. Vannak, akik vegán steakként emlegetik. 

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy gyógykészítményként alkalmazhatjuk-e, kérjük ki dietetikus tanácsát, és ha javasolja, építsük be az étrendünkbe!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!