Egészség / Életmód / Lélek

„Grounding”, azaz a Földhöz való kapcsolódás. 5 ok, amiért többet kellene mezítláb lennünk

„Grounding”, azaz a Földhöz való kapcsolódás. 5 ok, amiért többet kellene mezítláb lennünk

Mi a „grounding”?

A modern társadalom és a városi élet egyre távolabb sodor minket természetes élőhelyünktől, a természettől. Szintetikus anyagból készült cipőkben járunk és nem érezzük lábunk alatt a föld, a homok, vagy a fű puhaságát. Ha nagyritkán kimegyünk egy parkba, ott sem jut eszünkbe mezítláb sétálni vagy lefeküdni a fűbe, pedig fontos élettani hatásai vannak. A grounding – vagy másnéven „earthing” – a Földdel való kapcsolódás, mely összeköt minket a természettel.

Dr. Christian Gonzalez természetgyógyász szerint mikor talpunk – vagy bármely más testrészünk – a talajhoz ér, azonnal kapcsolódunk a Föld elektronikus töltéséhez. Ennek pedig széleskörű és kifejezetten pozitív terápiás hatása van ránk. Ugyan még kutatásokra van szükség ezen a területen, de egy 2018-as kísérlet szerint azok a masszázsterapeuták, akik rendszeresen gyakorolták a groundingot, megnövekedett energiaszintről számoltak be, illetve csökkent fáradtságról, stresszről és szorongásról. 

A grounding holiszkikus szakemberei szerint a Föld olyan, mint egy hatalmas elem, amit a Nap rendszeresen feltölt és energiáját a Föld villámok formájában nyeli el. Ez az energia adja a földi élet ritmusát és segít egyensúlyban tartani az ökoszisztémát.

A grounding vallja, hogy mikor testünk érintkezik a talajjal, a felszín elektronjai által energiát nyerünk a Földből.

A mozgalom hívei szerint ezáltal szervezetünkben enyhül a gyulladás, a fájdalom, jobban alszunk és pihenten, energiával telve ébredünk. 

diego_cervo/istockphoto.com

Hogyan működik?

Dr. Gonzalez szerint annak ellenére, hogy azt hisszük, anyagból vagyunk, az ember inkább energia és a Föld felszínén található elektronok impulzusa csodákra képes szervezetünkkel. Őseink mezítláb jártak, mi azonban cipőink által megakadályozzuk magunkat abban, hogy a gyógyító energiák elérjenek minket, a szintetikus anyagon ugyanis az nem hatol át. Ezen kívül magas épületekben élünk, ami még messzebb visz minket a talaj gyógyító hatásaitól. Dr. Gonzalez szerint könnyen elérhetjük, hogy segítsünk ezen és a Föld elektromos rendszeréhez csatlakozzunk.

Állítása szerint ugyanis már rövid idő is elég ahhoz, hogy érezzük a grounding pozitív hatásait, hiszen a kísérlet résztvevőinek agyában és izmaiban szinte egyből érezhető volt az elektromos változás. Napi kb. 30 percnyi grounding az ideális, csak arra kell ügyelnünk, hogy a felszín „vezetőképes” legyen, tehát fű, homok vagy föld, betonon nem működik. 

Tényleg hasznos?

A grounding hívei csodálatos gyógyulásokról számolnak be. Valakinek a hormonszintjét hozta rendbe, míg mások fogytak tőle. Dr. Gonzalez szerint ez nem meglepő, hiszen a grounding elsősorban a szorongás és a stressz tüneteit enyhíti, ami negatív hatással van a hormonrendszerre és ezáltal a súlyveszteségben is segíthet.

A holisztikus szakember szerint az izomfájdamat is enyhíti, az immunrendszert is erősíti és segít megszabadulni a napközben minket ért toxikus hatásoktól is.

A grounding nem csak abból áll, hogy a földdel érintkezünk, hanem közben a testünkre, környezetünkre koncentrálunk és nem negatív gondolatainkra, melyek a szorongást okozzák. Azokra is gondoltak, akik nem tudnak napi szinten földre, homokra vagy fűre állni, ülni, feküdni. Már grounding matracok is kaphatóak. Ezeket a matracokat be kell dugni a konnektorba és a Föld elektromos áramlását imitálják , így gyakorolhatjuk a grounding terápiát az íróasztalnál vagy az ágyban fekve is. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást