Otthon / Kert és terasz

5 mérgező szobanövény: nagyon vigyázz velük!

Szobanövény

Ciklámen

A ciklámen gumója olyan mérget tartalmaz, ami hasmenést, hányást, de akár szédülés, légzési nehézséget, sőt súlyosabb esetben bénulást is okozhat. Egy egészen kis termetű kutya vagy macska esetében egy ilyen roham akár végzetes is lehet.

Ezért ha cikláment szeretnél tartani, győződj meg róla, hogy olyan helyre teszed, ahol nem fér hozzá az, akinek a botanikai ismeretei még nem elég alaposak ahhoz, hogy megkülönböztesse a húsgombócot a ciklámen gumójától.

Ha már megtörtént a baj, itass sok folyadékot a gyerekkel vagy a kisállattal, és azonnal induljatok az orvoshoz.

Filodendron

A filodendron anyósnyelvként is ismert, a növény tényleg mérgező, ráadásul még nem is kell megenni ahhoz, hogy bajt okozzon. A nagy, lelógó leveleket a kúszó-mászó kalandorok szívesen tépázzák meg, pedig a növény nedve bőrre kerülve irritációt, sokszor az égéshez hasonló, hólyagos sérülést is okozhat.

Szerencsére a legtöbb esetben a bő szappanos vizes lemosás segít, de ha a tünetek nem enyhülnek, esetleg a gyerek le is nyelt valamennyit a növényből, akkor haladéktalanul forduljatok orvoshoz.

Leander

A gyönyörű leander igazi mediterrán hangulatot varázsol az otthonodba, de a helyzet akkor forrósodik csak fel igazán, amikor valaki úgy dönt, közelebbről is megismerkedik a bájos virágokkal. A leander valóban veszélyes szépség, és kisgyerek vagy kisállat tartása mellett nagyon körültekintőnek kell lenned: a leander bármely részének elfogyasztása akár szívbénulást, extrém esetekben halált is okozhat.

Olvastad már?  Az 5 legjobb, házilag készíthető granola recept

Ha csak leandert akarsz átültetni vagy metszeni, azt is érdemes kesztyűben végezni, és utána ne felejtsd el nagyon alaposan megmosni a kezedet!

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2