Egészség / Életmód

Normális a menstruáció előtti impulzív evés? Utána jártunk!

Normális a menstruáció előtti impulzív evés? Utána jártunk!

A kontrollálhatatlan (na jó, nehezen kontrollálható) falás biztosan minden menstruáló nőnek ismerős: valamikor a menzesz előtti harmadik-negyedik napon kezdődhet, és az első néhány napjáig tart. Néhány ember csak kívánósabb ilyenkor, mint máskor. Vannak olyanok is, akik egész egyszerűen képtelenek nemet mondani a legváltozatosabb és legfurább ételekre.

Az olyan általános dolgoktól, mint a csokoládé vagy a fagyi, az olyan extrém megoldásokig is terjedhet a dolog, mint a nutellás uborka (tényleg van ilyen). De mi az oka ilyenkor ezeknek a falási rohamoknak? Mit lehet tenni ellenük, ha az ember lánya nem akarja megenni a fél hűtőt, vagy nem szeretné, hogy napokig hasfájással küzdjön még a PMS-en kívül is?

A PMS-sel, vagyis a premenstruációs szindrómával a nők 90 százaléka találkozik élete során valamikor.

A kívánósságon és a falási rohamokon kívül járhat még a dolog pattanásokkal, puffadással, székrekedéssel, hasmenéssel, fáradékonysággal, hangulatingadozással és mellfájdalommal is.

Ezek a változások általában teljesen normálisak, és csak akkor érdemes velük foglalkozni, ha extrém méreteket öltenek.

A tudományos kutatások azt mutatják, hogy az ösztrogén és progeszteron nevű hormonok ingadozása okozza a problémát – mármint azt, hogy ilyenkor szénhidrátban és cukorban gazdagabb ételeket kívánunk. Ezek az ételek ráadásul segíthetnek a hangulatingadozáson és a fáradtságon, persze csak átmenetileg. Az egyszerű szénhidrát ugyanis ugyan szinte azonnal ad némi energiát, de aztán vissza is húzza a vércukorszintet, ami megint csak fáradtsághoz és rosszkedvhez vezethet. 

Premenstruációs szindróma következményei
Charday Penn/istockphoto.com

Mit lehet tenni, ha kívánod az egészségtelen ételeket?

Elég sok mindent tehetsz azért, hogy felismerd és kezeld a helyzetet ilyenkor. Az egyik kétségkívül az, hogy tudatosan figyelsz magadra a menzesz előtti pár napban. Ha úgy érzed, hogy szíved szerint egy egész vízilovat felfalnál, próbáld meg tudatosítani magadban, hogy nem azért vagy kívánós, mert éhes is vagy, hanem azért, mert meg fog jönni. Sokat segíthet, ha evési naplót vezetsz, és ilyenkor azt is le tudod mérni, mennyire súlyosak a falási rohamaid.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást