Mennyire vagy kütyüfüggő? Így kezeld a digitális stresszt!

Mennyire vagy kütyüfüggő? Így kezeld a digitális stresszt!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mennyire vagy kütyüfüggő? Így kezeld a digitális stresszt!

Manapság már egyre többet és többször használunk különböző kütyüket a mindennapokban, a munkánk során, azaz az élet szinte minden percében. Ha már nem is emlékszel, hogy mikor volt olyan, amikor nem volt nálad legalább egy napig a mobilod, vagy egyszerűen megijeszt a gondolat is, akkor lehet, hogy te is küzdesz a digitális stressz jelenségével. Lássuk hogyan tehetsz ellene!

A jelenség

Többféleképpen lehet hívni a digitális stressz jelenségét, a lényeg ugyanaz, ha ebben a pillanatban legalább két-három kütyü körbevesz és háromnál több ablakod van egyszerre megnyitva, akkor ismerős lehet a multitasking fogalma.

Egy időben nagyon népszerű volt, sőt mindenki arra buzdított, hogy végezz egyszerre több feladatot, hiszen így produktívabb és gyorsabb leszel.

De valóban jobban dolgozol úgy, ha egyszerre többfelé kell figyelned?

Hol a fókusz?

A multitasking persze nem az új mumus, hiszen az egyszerűbb, rutinszerű feladatok ellátásánál és az alapvető információk feldolgozásánál szuperül használhatod, azonban, ha nagyobb figyelmet igénylő feladatokra kerül a sor, akkor jobb, ha a figyelmed egy vagy maximum két dologra összpontosul.

Amikor éppen dolgozol és egy plusz inger éri az agyad (például rezeg a telefonod), akkor elterelődik a figyelmed, a teljesítményed lecsökken és sokkal lassabban végzel majd, hiszen ide-oda kell majd ugrálnod a feladatok között.

Mindennapi tevékenységek

Ha belegondolsz, szinte minden hétköznapi tevékenység során használsz valamilyen technikai kütyüt, pötyögsz a laptopodon vagy éppen telefonálsz.

Amikor utazol vagy éppen valóban fontos, használd a mobilod, hiszen sok időt spórolhatsz vele, de a következő helyeken biztosan semmi szükséged rá, így akár félre is teheted néhány percre: amikor a családoddal vagy a barátaiddal vagy, a fürdőszobában, a lépcsőn, a moziban, vezetés közben, edzés alatt, evés közben vagy az ágyban lefekvés előtt.

Tervezz

Így olvasva már nem is fest olyan jól az a kép, ahogy éled az életed, így biztosan azon gondolkozol, hogy milyen apróságokkal változtathatnál ezen egy kicsit.

Ha munka közben előre megtervezed, hogy egy-egy feladatra körülbelül mennyi időt szánsz, bizonyos időközönként beiktatsz szüneteket, amikor sétálsz, kávézol, csekkolod a mobilod vagy az olvasatlan üzeneteidet, akkor máris hatékonyabb lehetsz.

Az is hasznos, ha a hasonló feladatokat csoportosítod és egymás után végzed, így az agyadnak nem kell folyamatosan átállnia, így tovább aktív és friss maradhatsz.

Detox

Ha igazán bevállalós vagy, akkor kipróbálhatsz egy detox napot vagy hétvégét is, amikor minden kütyüt félreteszel és megfogadod, hogy egyszer sem nyúlsz majd a telefonodért, nem lehet majd téged elérni, a laptopot is jó messzire elteszed és egy kis időre visszarepíted magad a technológiamentes korba.

Eleinte nehéz lesz, talán folyamatos hiányérzeted is lesz, hiszen már úgy hozzádnőttek ezek az eszközök, hogy szinte nem is tudsz ezek nélkül élni.

Ha kibírod az első néhány órát, hidd el, utána még élvezni is fogod, úgyhogy ne add fel.

Legközelebb már az egész nyaralásod alatt kell kipróbálnod!

Szuper hatások

A mindennapokban persze nem kell teljesen kiiktatni ezeket az eszközöket, hiszen ha jól használod őket, akkor megkönnyítik az életed.

Ha tartasz egy kis szünetet és odafigyelsz, akkor nem csak jobban fogod érezni magad a bőrödben, de a kapcsolataid is erősödnek majd, jobban tudsz majd aludni éjszaka, tisztábban és kreatívabban tudsz majd gondolkozni és számos izgalmas dolgot veszel majd észre a környezetedben, amire eddig fel sem figyeltél volna.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást