Párkapcsolat / Szerelem

Mennyi idő kell, hogy felépüljünk egy szakítás után?

Mennyi idő kell, hogy felépüljünk egy szakítás után?

11 hét alatt felépülhetünk egy szakítás után – állítják tudósok. Gary Lewandowski és Nicole Bizzoco 155 embert kérdezett meg arról, mennyi idő kellett nekik ahhoz, hogy újra a saját életüket éljék, kilábaljanak a szakítás utáni állapotból, és azt tudják mondani: „Sokat tanultam magamról” vagy „Sokat fejlődött a személyiségem”.

Szakítani a szerelmünkkel az egyik legnehezebb dolog a világon. Egy kapcsolat vége, még ha nem is tartott hosszú ideig, fájdalmas és felkavaró. Az embernek nincs kedve semmihez, és fogalma sincs, hogy mikor lesz ennek az érzésnek vége. Vajon mennyi idő kell, hogy felépüljünk egy szakítás után? Mikor leszünk képesek újra ugyanúgy érezni, mint azelőtt, és ugyanúgy élvezni az életet, mint a szakítás előtt?

Joshua Rawson-Harris/unsplash.com

Foglalkozz az érzéseiddel!

A gyógyulás ideje és módja egy párkapcsolat elvesztése után egyénenként változó. Egy 2013-as tanulmány szerint legalább egy év kell ahhoz, hogy a váláson túltegyék magukat a felek. Íme néhány azok közül a tényezők közül, amelyek hatással vannak a felépülési idő hosszúságára, és tippek, amelyek segíthetnek újra reménytelivé tenni az életed egy szakítás után.

Noha többnyire nincs hatásunk arra, hogy mi történt, a szakítás körülményei mindenképp befolyással vannak arra, hogy meddig és milyen mértékben hat rád a kapcsolat lezárása.

Roberto Nickson/unsplash.com

Fájdalom, frusztráció, szomorúság – ez mind teljesen rendjén való érzés a szerelmünk elvesztése után, de egy traumatikus megcsalás vagy érzelmi abúzus esetén jóval tovább tarthat az érzelmi felépülés, mint ha csak arról van szó, hogy nem jöttetek ki jól egymással.

A trauma után ráadásul speciális segítségre is szükség van, különösen, ha depressziós vagy, esetleg olyan dühös, hogy nem tudod kontrollálni magad. Ilyenkor szinte elengedhetetlen, hogy olyan szakemberhez kerülj, aki segít a gyógyulásban. 

Ne siettesd a dolgokat!

Joshua Rawson-Harris/unsplash.com

Szakítás után szükség van a gyászra. Elveszíteni valakit olyan, mintha egy részed meghalna, mégis tovább kell élned támogatás, gondoskodás nélkül. Felépülni a szakításból pont olyan, mintha a gyász stádiumain mennél végig.

A továbblépést általában segíti, ha elfogadod a szakítás tényét, és gyógyító szokásokat gyakorolsz. Ha el tudod fogadni, mi történt, és tudsz az érzéseiden dolgozni, képes vagy megérteni, hogy lehetsz még boldog, akkor a fájdalom intenzitása is csökkenni kezd.

Ha nehéz hozzászokni a szakítás tényéhez és összeszedned magad, keress olyan ismerősöket, barátokat, akik támogatnak a gyógyulásban. Lehet ez egy közeli barát, egy bizalmasod, a szüleid, a testvéred, csak az a lényeg, hogy legyenek veled megértőek, kedvesek, az igazat mondják neked, és segítsenek abban, hogy ne veszítsd el a reményt a jövőt illetően. Beszélj nekik a kapcsolatodról, hogy új megvilágításba kerülhessen, és megtaláld az erősségeidet, levond a következtetéseket, a tanulságokat.

Írd le!

cottonbro/pexels.com

Szintén segíthet, ha megfogalmazod és leírod a kapcsolatod pozitív aspektusait, ezáltal a pozitív érzelmeket erősíted, és jobban érzed magad tőle. Ha ezen túl vagy, keress új lehetőségeket a másokkal való kapcsolódásra. A világon annyi jó dolog van, ne temesd el magad a szomorúságban. Kirándulj, szórakozz, barátkozz!

És bocsáss meg az exednek! Azzal semmit sem nyersz, ha továbbra is haragszol rá, ez csak egy teher marad, amit hordoznod kell. Ha viszont megbocsátasz neki, megszabadulsz a negatív érzésektől, megtanulsz erősnek lenni, ha bántanak, és emlékezni fogsz mindig rá, hogy az életedet nem mások irányítják, csakis te magad.

Érdemes a 11 hetes időszakot szem előtt tartani, mert segíthet keretet adni ahhoz, hogy a dolgokat a helyükre tedd, de ne siettess semmit, és ne gondold, hogy addig mindenképp fel kell épülnöd. Azt tedd, amit jónak érzel! Ha magadra figyelsz, képes leszel előbb-utóbb továbblépni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást