Életmód / Család

Mennyi idős a kutyád? Egy friss kutatás szerint nem héttel kell szorozni az évek számát

Mennyi idős a kutyád? Egy friss kutatás szerint nem héttel kell szorozni az évek számát

Gyorsabban öregszenek, de eltérő ütemben

A Guardian magazinban jelent meg a cikk, ami közelebbről is beszámol azokról a friss kutatási eredményekről, amit a kaliforniai San Diego Egyetem Orvostudományi karának kutatói készítettek. Az eredmények csaknem 100 labradortól származnak, a kölyökkortól kezdve egészen az idős állatokig – az ő genetikai adataikra támaszkodtak a kutatók.

A vizsgálatok során a kutyák DNS-ének bizonyos részeit hasonlították össze az emberével, és ebből kiderült, hogy az egyéves kutya messze nem hétéves gyermeknek, sokkal inkább egy harmincéves felnőttnek felel meg.

Ez elsőre furcsának tűnik, de ha belegondolunk abba, hogy a legtöbb kutya féléves kora körül válik ivaréretté, akkor máris sokkal logikusabban hangzanak az eredmények: a jelenlegi adatok szerint emberévben mérve ez kb. 15 évre tehető, ami máris tökéletesen beleillik a képbe. A kutyák genomján bizonyos metilcsoportok sokkal gyorsabban halmozódnak fel az első életéven belül, és ez azt sugallja, hogy a kutyák az embernél jóval gyorsabban öregszenek.

Ám itt jön a csavar!

Az emberi élettel összehasonlítva, ez az öregedés az évek múlásával lassul. Tehát, ahogy nem felel meg a héttel való szorzás, úgy az sem igaz, hogy harminccal kellene szoroznunk a kutyáink éveit – a jelenlegi eredmények szerint egyszerűen nem tudjuk a kutyák és az emberek életét egy egyszerű matematikai művelettel összehasonlítani.

Az eredmények azt sugallják, hogy egy egyéves kutya „emberi életkora” körülbelül 30, míg négyéves korában „emberi évben” mérve, körülbelül 54 éves lenne, 14 éves korára pedig egy 70-es éveiben járó embernek felelne meg.

A kutatócsoport szerint a munkát meg kell ismételni más kutyafajtáknál, de úgy vélik, hogy a fiatal és az idős kutyák esetében az életkori viszony tükrözi az emberi életben is meglevő párhuzamokat, mérföldköveket, mint pl. a kisgyermek- és a kamaszkor. A mérések szerint a kölyökkutyák héthetesen egy kilenchónapos csecsemőnek felelnek meg, amikor is előtörnek az első tejfogak, de a labradorok átlagélete, a 12 év megfelel a világszerte várható emberi élettartamnak, azaz a 70 évnek.

Kutyák élettartama

Nem az emberi élet rövidített változata

Természetesen, ahogy az emberek, úgy a kutyák esetében is felborul a rend, ha valamilyen betegség, vagy hormonális változás közbeszól az állat egészségét illetően. Más körülmények is befolyásolhatják az eredményt, ugyanis míg egy 30 éves embernek egy egyéves kutyához hasonló „életkorú ”sejtjei lehetnek, sok kutya nem fog teljes mértékben felnőni egyéves korára.

Végső konzekvenciaként tehát levonhatjuk, hogy a kutyák fejlődése nem egyszerűen az emberi fejlődés rövidebb változata, ezért nehéz egyértelmű, megcáfolhatatlan összefüggést találni a kutya és az ember kora között.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást