Megviselte a nyár a bőrödet? Őszi tippek az üdeséghez

Megviselte a nyár a bőrödet? Őszi tippek az üdeséghez

Címlap / Stílus / Arc / Megviselte a nyár a bőrödet? Őszi tippek az üdeséghez

Szép barnára sültél a szikrázó napsütésben, sőt olykor még meg is pirultál a strandon ejtőzve? Eljött az ideje, hogy szemrevételezd, milyen kárt tett az UV-sugárzás a bőrödben, és megtedd a szükséges lépéseket a ragyogás visszanyerésére – persze, a bronzos árnyalat minél huzamosabb megőrzésével.

Hidratálj gazdagon!

A napfény és a leégés is aláássa a bőr védőgát-funkcióját.

Ha kevésbé tudományosan akarunk fogalmazni, mondhatjuk, hogy a természetes nedvességétől megszabadítva kiszárítja szegényt, s csökkenti a legfelső rétegének víztartalmát.

A bőrgyógyászok niacinamid tartalmú hidratáló krémeket javasolnak a rugalmasság visszanyerésére.

Az említett B-vitamin származékot egyébként étrend-kiegészítő formájában is beviheted a szervezetedbe, de mindenképpen konzultálj dokival, hogy egyáltalán szükséged van-e erre.

A drogériák gazdag választéka mellett érdemes mérlegelned a gyógyszertárak kínálatát is, hiszen ott sokkal több extra igényre való kencével találkozhatsz – kevesebb adalékanyaggal.

Radírozz alaposan!

Ha a bőröd száraz és hámlik, nemcsak annak tudható be, hogy a nap kiszívta belőle a nedvességet.

Az alacsony hidratációs szint ugyanis gátolja a természetes megújulási folyamatot – annyiban biztosan, hogy az elhalt hámsejtek nem tűnnek el olyan gyorsan, mint más évszakban.

Emiatt érdesnek, durvának tűnhet a bőröd felszíne.

Határozott és durva luffa-szivacsos mozdulatok helyett azonban inkább adj egy esélyt a gyengédebb kémiai hámlasztásnak, lehetőleg gyümölcssavas arc- és testradír alkalmazásával.

Extrém érzékeny bőr esetén is van megoldás, de ahhoz mindenképpen konzultálj bőrgyógyásszal! A radírozás után még nagyobb szerep jut a hidratálásnak.

Le a pattanásokkal!

Amennyiben nem-komedogén naptejet használtál az arcodra – tehát olyat, ami nem tömíti el a pórusaidat, valószínűleg nincs nálad nagyobb probléma.

Ha viszont nem fordítottál kellő figyelmet a dologra, nyár végére sajnos akár akné is kialakulhatott nálad.

Az ideiglenes problémát szalicilsav tartalmú készítményekkel tudod elhárítani, illetve mindenképpen ajánlott ősszel egy kozmetikai nagykezelés.

Annak érdekében, hogy jövőre ne kelljen hasonló gonddal szembesülnöd, vásárolj majd speciális arcnaptejet, amiből már színezett vagy mattító változatot is kaphatsz, hogy egész nyáron tündökölhess!

Spájzolj be antioxidánsokból!

Az UV-sugárzás kimeríti a bőr természetes antioxidáns-raktárait, ami miatt a hámréteg sajnos fogékonyabb lesz a szabadgyökök miatti károsodásra.

A C- és az E-vitamin egymás hatását erősítve hozzájárul, hogy az egyensúly helyreálljon.

Fogyassz minél több zöld teát, kivit, illetve leveles zöldeket, például spenótot, kelt és fejes salátát!

Persze, különféle vitaminos szérumok közül is válogathatsz az üzletekben, amelyeket használati utasítástól függően az éjszakai hidratálókrém alá vagy ahelyett kell majd felkenned.

Nem csupán optikai csalódás, ha azonnal látható pozitív hatást érzékelsz!

Pigmentációs változások

A szeplők és a májfoltok mind sötétebbé válhatnak a napfény hatására.

A bőrgyógyászok a tretinoin és a hidrokinon hatóanyagok együttes alkalmazásával szokták orvosolni a problémát, szélsőségesen erős elszíneződés esetén pedig savas hámlasztást vagy lézeres kezelést javasolnak.

Rendkívül fontos azonban, hogy minden pigmentációs változást megmutass a szakorvosnak, mert ki kell zárni annak az esélyét, hogy rosszindulatú elváltozásról, tehát bőrrákról van szó.

A bőrszínt befolyásoló készítmények használata egyébként is szakértői felügyeletet igényel – ne akarj úgy járni, mint azok az afroamerikai lányok, akik internetről rendelt termékekkel próbálják kifehéríteni magukat, aztán meggyűlik a bajuk a krónikus bőrgyulladással!

Amit nem tudsz helyrehozni

Muszáj megemlítenünk, hogy bár sokat tehetsz a bőröd ragyogásának helyreállításáért a nyár lezárultával, az UV-sugárzás voltaképpen sejt szinten károsítja a hámréteget, ennélfogva nincs lehetőség a 100%-os helyreállításra.

Semmiképpen se dőlj be az olyan kozmetikumok reklámjának, amelyek kapcsán azt ígérik, hogy „kijavítják” a bőr DNS-ét! Ez biokémiai lehetetlenség.

Annyi valóságalapja van mindössze, hogy bizonyos helyi kenőcsök tényleg csökkenthetik a rákos sejtburjánzás kialakulásának kockázatát, ám egyelőre még csak klinikai tesztelési fázisban létezik ilyen.

Fogadd el, hogy a bőröd évről évre veled együtt változik – és hogy pont a napfény az, ami elsőszámú tényezőként hozzájárul ehhez.

.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást