Megváltozott a férfiak házasságszemlélete: háztartásbeli nőt szeretnének

Megváltozott a férfiak házasságszemlélete: háztartásbeli nőt szeretnének

Címlap / Életmód / Család / Megváltozott a férfiak házasságszemlélete: háztartásbeli nőt szeretnének

Nagyot fordult a világ az 1950-60-as évek óta, amikor az volt a természetes, hogy a nő gondozza a családi fészket és a gyerekeket, a férfi pedig pénzt hoz a házhoz – legalábbis azt hihetnénk. Míg egészen eddig a férfiak egyre inkább kezdték elfogadni, hogy a nőknek is vannak karriercéljaik, amiket nem feltétlenül tör derékba a gyerekvállalás, addig a fiatalabb generáció újra azt szeretné, hogy a nő ne dolgozzon, hanem maradjon otthon háztartásbelinek.

Az Egyesült Államok Kortárs Családi Tanácsának kutatása elég érdekes eredményeket hozott: míg 1994-ben a végzős középsulis fiatalok csupán 42 százaléka gondolkodott úgy a családmodellről, hogy a nő maradjon otthon, vezesse a háztartást, és ne dolgozzon, addig 2014-ben már az ugyanilyen korúak 58 százaléka vélekedett így. Az is kiderült, hogy a megkérdezettek 40 százaléka úgy gondolja, hogy a férfinak kell meghoznia a családban az összes fontos döntést.

A kutatás szerint a fiatal férfiak is egyre konzervatívabbak a családmodell tekintetében: 1994-ben még 88 százalékuk volt a klasszikus „majd apa jobban tudja” felfogás ellen, 2014-ben már csak 55 százalékuk.

De a nők is egyre inkább a klasszikus családmodell felé fordulnak, az 1994-es 85 százalék helyett 2014-ben már csak 72 százalékuk ellenezte azt.

Kép forrása: DmytroBandakBO/depositphotos.com

A The New York Times-nak nyilatkozó politikai szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy a fiatal férfiak úgy érzik, egyre kevésbé tartják kezükben a történéseket, és elveszítik a kontrollt a munkahelyük felett. Ezek a fiatal férfiak egy pénzügyi válság idején nőttek fel, látták, ahogy az apjuk elveszíti a munkáját, vagy legalábbis veszélybe sodorja azt a pénzügyi helyzet, most pedig azt veszik észre, hogy a nők egyre nagyobb szeletet vágnak le a munkahely-tortából. Persze az is előfordulhat, hogy az amerikai kormány családtámogató intézkedései is beleszólnak abba, hogy a fiatalok egyszerűbbnek látják a hagyományos családmodellt.

Persze ez nem azt jelenti, hogy lassan visszatérünk az ’50-es években divatos helyzetekhez – ha valaki jobban érzi magát az ilyen családokban, annak szíve joga otthagyni a munkahelyét, és csak a családdal foglalkozni, nem lesz tőle antifeminista.

Egészen addig, amíg a lehetőségek megmaradnak a nők számára, az az 58 százalék nyugodtan élheti úgy az életét, ahogy ő szeretné.

Kép forrása: grinvalds/Depositphotos.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!