Top 10 megoldás pollen allergia ellen

Top 10 megoldás pollen allergia ellen

Címlap / Életmód / Egészség / Top 10 megoldás pollen allergia ellen

Tudjuk, hogy valóban léteznek hatásos gyógyszerek szénanáthás allergia ellen, de a tüsszögő, viszkető és könnyező tünetek ellen egy csomó egyéb megoldás is létezik:

Gyógyszerek

Manapság gyógyszerek széles skáláját szerezhetjük be a szénanátha tüneteinek enyhítésére. A leggyakoribbak az antihisztamin tartalmú gyógyszerek, amelyek nagyrésze álmosságot okoz, de sok változatban már nem létezik ez a mellékhatás.
Azoknak a betegeknek, akiknek azonnali kezelés kell a tünetek enyhítésére, a gyógyszeres megoldás orrsprével párosítva az ajánlott.

Méz

Egy 1995-ben végzett tanulmány szerint azok a betegek, akik pollen-érzékenyek kisebb százalékban tapasztalnak szezonban szénanáthás tüneteket, ha előzőleg helyi pollen mézet fogyasztottak.
Ez azt jelenti, hogy a méz egyfajta védőoltásként működik a szénanáthások számára, kis mennyiségben a szervezetbe juttat pollent, ezért ez már nem okoz allergiás tüneteket. 

Csalán

A szárított csalánból kivont tabletta enyhíti a szénanáthát, ugyanis erősíti az immunrendszert.
Számos kísérlet bizonyítja, hogy a csalán csökkenti (a prosztaglandin nevű vegyi anyagok jelenlétét enyhíti) az allergiás reakciókat. Ez persze még önmagában nem szünteti meg a szénanáthát, de enyhíti a tüneteket.

Önhipnózis

Egy 2005-ben végzett két éves britt tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az önhipnózis segíthet a szénanáthán. A betegek egy szénanátha szezonban 2-5 önhipnózis foglalkozáson vettek részt, és a csoport szignifikáns javulást mutatott az első évben.
A második évben újabb csoporttal végeztek önhipnózis foglalkozásokat és hasonló mértékű javulást mutattak, mint a előző évben a másik csoport.

Kerüld a pollent

Azzal, hogy megakadályozzuk, hogy a pollen az orrunkba kerüljön elkerüljük a tünetek megjelenését. Tanulmányok szerint egyes krémek, mint például a vazelin, blokkolja a pollenek továbbhaladását az orrlyukakba, ezért csökkenti a tüneteket.
Ne felejtsünk hajat mosni egy szabadban töltött nap után, illetve háziállataink szőrét lemosni ha a szabadban tartózkodott.

Kapszaicin

A chilli paprikából kivont vegyi anyag megszünteti a szénanátha tüneteit. Normális esetben orvosi felügyelet mellett spré formájában juttatható be a szervezetbe orron keresztül. A kapszaicin gyors és tartós enyhülést okoz.
Az orvosi felügyelet azért szükséges, mert az orr membránok érzékennyé válhatnak a chillitől és akár hólyagosodást is kialakulhat.

Papsajt (Petasites hybridus)

A papsajt növény köztudottan enyhíti a szénanáthát.
A tanulmányok mintegy fele biztató eredményekre jutott, természetesen még több kutatásra van szükség, mígnem megtalálják azt a papsajt kivonatot, amely hatásosan enyhíti a szénanátha tüneteit.
Mindenképp ajánlott rendszeresen étrendünkbe vonni a csalánnal együtt.

Akupunktúra

Az akupunktúra számos betegséget képes gyógyítani, de még nem létezik egyértelmű bizonyíték arra, hogy milyen eredménye van a pollen allergia kezelését illetően.
Egy 2006-os britt tanulmány szerint lehet pozitív hatása, ha a hagyományos kínai orvoslással kombinálják. A szezon előtt, de közben is végezhetők akupunktúrás kezelések.

Hagyma

A benne levő kvercetin segít kivédeni a szénanáthát.
A hagyma különösen magas koncentrációban tartalmazza ezt a vegyi anyagot, ezért bátran fogyasszuk nagy mennyiségben (nincs bizonyíték arra, hogy a sok hagyma fogyasztása káros lenne).

Nyelvalatti immunterápia

Egy gyakori módszer a szénanátha enyhítésére. Nyolc héttel a szezon indulása előtt kell ebben a kezelésben részesülni.
Egy viszonylag új jogorvoslati módszer a szublinguális immunterápia (csepp a nyelv alá), amelynek során a szer a szájban levő membránokon keresztül hatol be a szervezetbe és készíti fel a szervezetet a pollen-támadásra.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!