5 meglepő tünet, ami depresszióra utalhat

5 meglepő tünet, ami depresszióra utalhat

Címlap / Életmód / Egészség / 5 meglepő tünet, ami depresszióra utalhat

Csak az lehet depressziós, akinek állandóan rossz a kedve? A mentális probléma ennél sokkal összetettebb, így még számos panasz jelezheti, hogy valami nincs rendben. Ezek közül gyűjtöttük össze a legjellemzőbbeket.

Emésztési problémák

Bizonyára észrevetted már, hogy az emésztésed milyen érzékenyen képes reagálni a hangulatodra és az érzéseidre.

Ha az utóbbi időben sokszor tapasztaltál émelygést, hasfájást, hasmenést vagy székrekedést, és ennek látszólag semmilyen táplálkozásbeli oka nincs, fennáll az esélye annak, hogy a panaszaid lelki eredetűek.

Persze, krónikus tünetek esetén mindenképpen javasolt a kivizsgálás, ám addig is rájöhetsz magadtól, mi a helyzet: ha ugyanis relaxáció, meditáció, más stresszoldó technika, esetleg természetes hatóanyagú feszültségoldó (például orbáncfű-kivonatot tartalmazó) készítmény alkalmazása mellett elmúlnak az emésztőrendszeri gondok, nem kérdés: valóban a fejedben kell rendet tenni, hogy a kellemetlenségektől megszabadulj.

Alvászavarok

A depresszió mentális betegség, ám az előzőek alapján már tudhatod, hogy a testet is igencsak érintheti.

A sokak által figyelmen kívül hagyott alvási problémák a legjellegzetesebb tünetei közé tartoznak.


Álmatlan éjszaka? Csak rosszul aludtál, vagy alvászavarod van?


Amennyiben tehát nehezebben merülsz álomba, gyakran felriadsz éjjelente, s úgy érzed, a rászánt idő ellenére nem jutsz elegendő pihenéshez, előfordulhat, hogy depresszió áll a háttérben.

Fontos tudnod, hogy a másik véglet – tehát a hirtelen alvásigény-növekedés – mögött is állhat ugyanez a probléma.

A helyzet megoldása azért is lényeges, mert a baj kihat a napközbeni teljesítményre, illetve a mindennapi életre.

Mellkasi fájdalom

A hirtelen fellépő mellkasi fájdalom akár súlyos szív- vagy tüdőprobléma tünete is lehet, ezért elkerülhetetlen, hogy orvoshoz fordulj vele.

Meglepően sokan élnek azonban krónikus „szívfájdalommal”, amelynek félnek megtudni az okát, vagy pedig átestek a szükséges vizsgálatokon, ám semmilyen szervi okot nem találtak náluk.

Depresszió esetén sajnos kifejezetten gyakori, hogy a szervezet mentális okból kifolyólag súlyos testi tüneteket produkál, amelyek akár valós betegséggé is fajulhatnak az évek során.

Ezt bizonyítja, hogy a depresszióban szenvedőknél lényegesen magasabb az infarktus kockázata.

Állandó fáradtság

Olyan fáradt vagy, hogy alig jut energiád a mindennapi feladatok ellátására? Hiába aludtál eleget, mosott rongyként ébredsz?

Ez akár annak a jele is lehet, hogy depresszióval küzdesz.

Egy kutatás szerint a hangulatzavarral élőknél négyszer magasabb a megmagyarázhatatlan fáradtságérzet előfordulása, az állandó kimerültségről beszámolóknál pedig háromszoros a depresszió kialakulásának veszélye.

A két állapot tehát szorosan összefügg, illetve kölcsönhatásban állva súlyosbítja egymást.

Tegyél meg mindent a nyugalom és a pihenés érdekében!

Izom- és ízületi fájdalom

A fájdalom és a depresszió ugyancsak kapcsolatban áll egymással. A krónikus fájdalommal élőknél sokkal magasabb a hangulatzavar kialakulásának kockázata.

Az is tény, hogy maga a depresszió fizikai fájdalmakhoz vezethet, mert mindkét betegség az agy ingerületeket továbbító vegyületeivel, az úgynevezett neurotranszmitterekkel van összefüggésben.

Az egyensúly helyreállítása a szintetikus antidepresszánsok mellett természetes hatóanyagú készítményekkel (például orbáncfű-kivonattal), illetve tudati technikákkal is történhet.

A statisztikák szerint a depressziósoknál háromszoros a krónikus fájdalom veszélye, ezért mielőbb szükség van a megfelelő kezelésre.

Akármelyik tünetet észleled magadon vagy a szeretteiden, ne szégyelljetek segítséget kérni és igénybe venni – a depresszió ma már nem tabutéma, s nem bélyeg!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!