Lelkünk békéje – a nyugalom forrása

Lelkünk békéje – a nyugalom forrása

Címlap / Életmód / Egészség / Lelkünk békéje – a nyugalom forrása

A lelki egészség több tényező harmóniájából fakad. Az egyensúly felbomlása akár súlyos lelki és testi betegségek kialakulásához vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet nem véletlenül tűzte zászlajára a jelmondatot: „Nincs egészség lelki egészség nélkül!”. A lelki jólét ugyanis a gyermekek egészséges fejlődéséhez ugyanúgy elengedhetetlen, mint a felnőttkori teljes élethez. 

Napjaink rohanó, és folytonos kihívásokkal teli világában a testi és lelki egészség megőrzésének sarkalatos pontja az, hogy meg tudjuk-e teremteni az egyensúlyt a feszültség és ellazulás, a munkánk által ránk rótt terhek és a szabadidős tevékenységek között.

Testi és lelki mivoltunkból, közvetlen emberi környezetünkből (család, barátok, munkatársak), hivatásunkból és munkánkból, a bennünket körülvevő, rendkívül összetett „védőhálóból” erőt és energiát tudunk tankolni.

Ez a háló azonban – a mindennapok tapasztalata szerint – bármelyik ponton könnyen sérülhet. A családi élet és a hivatás, a szabadidő és a munka folytonos egyensúlyozást igényel. Veszekedések, viták, betegségek, vagy súlyos veszteségek minden ember életének természetes velejárói.

Lelki életünk akkor kerülhet komoly válságba, ha a rést a hálón nem tudjuk „befoltozni”, vagyis a harmóniát nem vagyunk képesek helyreállítani.

Ez pedig testi egészségünkre is kihat. Számos példáját ismerjük: a lelki betegségek károsítják a szervezet védekező mechanizmusát, az immunrendszert, a táplálkozási zavar, mint pl. a bulimia, azaz kóros falánkság pedig akár életveszélyes következményekkel is járhat.

Minthogy napjainkra ismertté vált a legtöbb pszichés betegség kialakulásának kémiai mechanizmusa, ezért lehetőség van a kezelésükre, ehhez azonban fontos, hogy felismerjük, és időben megkezdjük a megfelelő terápiát.

A figyelmeztető jelzésekre érdemes figyelni: az örömtelenség, az állandó levertség, a kilátástalanság érzése, a szorongás, az önértékelés csökkenése, a bezárkózás mind azt mutatják, segítség kell.

Vény nélkül kapható orbáncfűtartalmú gyógyszer.

Ha már komolyabb a gond, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, ám mi magunk is sokat javíthatunk az állapotunkon. Bármilyen nehéznek tűnik, meg kell tanulnunk lazítani, meg kell tanulnunk olyan technikákat, amivel csökkenthetjük a stressz hatásait.

Lehet ez sport, jóga, zenehallgatás, kirándulás – mindenki másban találhatja meg a számára megfelelő megoldást. De a növényi hatóanyagok felhasználásával készült gyógyszerek is segíthetnek.

A Remotiv extra, mely orbácfű-kivonatot tartalmaz, mérsékli azokat a lelki tüneteket, amelyeket a stressz vált ki, jobban alszunk és a hangulatunk is javul a szedésével. 

Mindenki életében vannak nehezebb időszakok, amikor nem tudunk egyedül a gondjainkon felülkerekedni. Ha ezt felismerjük, már jó úton haladunk: a megfelelő szorongáscsökkentő megoldás megtalálásához pedig ne szégyelljünk akár segítséget is kérni.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást