Meghökkentően érdekes, mégis csodás szobanövény kompozíciók

Meghökkentően érdekes, mégis csodás szobanövény kompozíciók

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Meghökkentően érdekes, mégis csodás szobanövény kompozíciók

Ha már unod a szokásos cserép-kaspó kombinációt, és szeretnél egyedi megoldásokat megvalósítani az otthonodban, akkor az alábbi inspirációk garantáltan kedvedre lesznek. Nem csupán bonyolult és sok pénzt igénylő, hanem egészen olcsó, mégis fantáziadús kompozíciókat hoztunk neked – lapozd végig őket!

Dekorkaviccsal színezett

Aki kicsit is kedveli a kézműveskedést, dekorálást, annak garantáltan van otthon elfekvőben egy kevés dekorkavicsa.

Ez a kiegészítő számtalan téren megállja a helyét, a virágok dekorációját illetően ugyancsak könnyedén felhasználható.

Nincs is más dolgod, mint ültetés után a virágföldek felszínét megtölteni a színes, vagy éppen fehér, letisztult kavicsokkal, és máris sokkal különlegesebb hatásra tehetsz szert!

Mindössze arra kell figyelned, hogy megfelelő növényeket válogassunk össze, hiszen sok szobanövény nem hoz új hajtásokat, vagy nem érzi jól magát, ha kövekkel, dekorkavicsokkal van körülvéve. A kövirózsák és pozsgások viszont legtöbbször imádják az ilyen közeget.

Koszorúba rendezve

Ha már a pozsgásoknál tartunk, meg kell jegyeznünk, hogy a sziklakerti növényeknek van még egy óriási előnyük: alig, vagy egyáltalán nem igényelnek földet.

Ezt kihasználva akár ilyen csodás kompozíciót is készíthetsz a segítségükkel. Vásárolj, vagy készíts mohakoszorút, amibe vájj kisebb-nagyobb lyukakat olló, csavarhúzó segítségével. A résekbe szúrd bele a kövirózsákat, pozsgás növényeket, rendezd el őket ízlésesen.

Arra viszont figyelj, hogy rendszeresen permetezd tápoldatos vízzel az alapot és a növényeket is, hiszen azok nem tudnak a talajból vizet felszívni.

Amennyiben csak ideiglenes dekorációt szeretnénk készíteni, úgy a gyökereket levághatjuk, megigazíthatjuk. Így kétségtelenül szebb lehet a végeredmény, ám a növények nem fognak tudni növekedni, szaporodni.

Fellógatható növények

Gyakorlatilag bármilyen növényt fellógathatunk ezzel a módszerrel, de természetesen az egyébként is alálógó páfrányok, futó szobanövények igazán csodásan tudnak mutatni a kompozícióban.

Vegyük ki a cserépből a növényt, gyengéden formázzunk a gyökérzetből gömböt. Nedvesítsük be a virágföldet, amit ugyancsak gömb formában alaposan simítsunk rá a gyökérzetre.

Miután néhány centit haladtunk, borítsuk mohával a földet annak érdekében, hogy az ne potyogjon le a későbbiek során. Kötözzük át gyengéden, de határozottan a gyökérgolyót, így egyúttal rögzítjük is az egyelőre ingatag mohát.

Végül, de nem utolsó sorban a madzagokkal felülről is hurkoljuk át az egyedi küllemű növényünket, amit így a lakás bármelyik részén könnyedén alálógathatunk. Ugyancsak spray segítségével, rendszeresen permetezzük

Miniatűr terráriumok

Az egzotikus, trópusi növények egész biztosan remekül fogják érezni magukat a terráriumokban, ezért érdemes velük egy kísérletet tenni akkor is, ha nem tudunk otthon üvegházi körülményeket teremteni.

Tegyünk földet a terrárium aljára, ültessük el benne a választott növényünket. Fedjük be a talajt mohával, vagy további növényekkel, kövekkel, kagylókkal, egyéni dekorációkkal.

Ezt követően tegyük a terráriumokat, újragondolt akváriumokat, vázákat a lakás egy kiemelt helyére, hiszen megérdemlik méltó posztjukat.

Ezek a növényeket már öntözheted hagyományos módon is, de ne feledd, hogy a felesleg az üvegfalon keresztül nem tud távozni, szóval érdemes óvatosan locsolni. A napsütést illetően ugyanez a helyzet, a mini terráriumban fokozottan érvényesülnek a hőhatások.

Tálba rendezve

Az egyik legegyszerűbb, mégis legérdekesebb kompozíció során csupán egy széles, látványos tálra van szükségünk, amibe ízlésünknek megfelelően elrendezhetjük kedvenc növényeinket.

Mindössze a típusok megválogatására kell némi extra időt fordítanunk, hiszen nem lehet minden növényt összeboronálni, főleg nem azokat, amik nagyon eltérő igényekkel rendelkeznek, vagy más növényekkel intoleránsak. Ha azonban a fajtákat és a víz-, hőmérséklet-, fényigényeket egyezteted, akkor garantáltan nem foghatsz mellé.

Az ízléses kompozícióban elrendezett növények beragyogják környezetüket, ráadásul, ahogy növekednek, úgy vesznek fel folyton új formákat. Ráadásul, ha olyan szerencsés vagy, hogy egyszerre borulnak virágba, akkor ehhez hasonló látványt élvezhetsz majd!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást