Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

5 meghökkentő tény a zöld szemről – Erről még sosem hallottál

A zöld a legtitokzatosabb szemszín és az egyik legritkább is. Egy online kutatás szerint az emberek ezt a szemszínt tartják a legszebbnek, hiszen több mint 20 százalék tette le mellette a voksát. Második helyen a világoskék, majd zöldesbarna és a sötétkék következett. Meglepő módon a zöld még a szürke és az „ametiszt” színt is verte.

A sztárok közül többek között Adele, Emma Stone, Gigi Hadid, Kate Middleton és Scarlett Johansson rendelkezik csábos zöld szemekkel, amit a sminkesek előszeretettel hangsúlyoznak ki.

A társadalomnak mindössze 2 százaléka rendelkezik zöld szemmel, ennél kevesebb csak szürke szemből van.

Az alábbi öt meglepő tényt kevesen tudják a zöld szemről.

1. Igazából senkinek nincs zöld szeme

A zöld szemet csak zöldnek látjuk, senkinek sincs zöld írisze. A biológusok elmondása szerint a zöld szín valójában három adottság szerencsés együttállásának eredménye, ami nem más, mint a világosbarna pigmentáció, sárgás lipokróm pigment, és az úgynevezett Rayleigh szórás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a fény hullámhossza keresztülmegy a szemen és a hátulján nyelődik el. Ugyan a Rayleigh szórás felelős a kék szemért is, de a zöld szem mégis egészen különleges, mert a kék hullámhossz és a sárgás pigment együttes eredménye.

2. Több zöld szemű nő van, mint férfi

A tudomány még nem talált rá magyarázatot, hogy miért van ez, de tény, hogy a nőknél sokkal nagyobb a zöld szem előfordulása, mint a férfiaknál. Míg közöttük csak 12 százalék, a nők között csaknem 20 százalék a zöldszeműek száma.

Izlandon különösen nagy a különbség, ott csaknem kétszer annyi zöldszemű hölgy él, mint férfi és hasonló az arány Hollandiában is.

A kutatók egyetértenek abban, hogy további felmérés szükséges a témában, mivel ennek okát még nem sikerült kideríteniük.

3. Bármilyen rasszú ember lehet zöldszemű

Természetesen Európában él a legtöbb zöldszemű ember, de a biostatisztikusok szerint a Földön bárhol találhatunk zöldszemű embereket. Ázsia 4,4 milliárd lakosa közül azt hinnénk, hogy mindenkinek barna szeme van, azonban Észak-Nyugat Kínában van egy falu, ahol szinte mindenkinek kék és zöld szeme van illetve sokaknak szőke haja.

A DNS tesztek kimutatták, hogy 56 százalékban kaukázusi, azaz fehér génekkel rendelkeznek, aminek oka a legnagyobb valószínűséggel az, hogy annak idején kontaktusba kerültek egy római légióval. Ez a kínai falu természetesen elszigetelt eset, de tény, hogy zöld szemű embereket Afrikában ás Dél-Amerikában is találunk.

4. A zöldszemű nők jobban bírják a szüléssel járó fájdalmakat

A zöldszemű nők gyakran érzékenyek az erős napfényre, viszont van egy szuperképességük: egy 2014-es kutatás a Pittsburghi Egyetemen arra az eredményre jutott, hogy a kék és zöld szemű hölgyek jobban viselték a szülés viszontagságait. A résztvevőket két csoportra osztották, barna és zöldesbarna szeműekre és kék- és zöldszeműekre.

A felmérés alatt a sötét szeműek csoportja kevesebb alvásról, magasabb szorongás-szintről és erősebb fájdalomról számolt be, míg a világos szeműek könnyebben vették a szüléssel járó megpróbáltatásokat. 

5. Vannak tipikus személyiségjegyeik

A zöld szeműekről a legtöbb embernek az ugrik be, hogy vonzóak és szexisek. Mikor egy kutatás során azt kérték a résztvevőktől, hogy írják le, hogy szerintük mik a zöld szemhez köthető legjellemzőbb tulajdonságok, egyharmaduk írta, hogy „kreativitás és lázadás”. A kutatók azt állítják, hogy a társadalom szerint a zöld szemű embereket a titokzatosság lengi körül és a közhiedelem szerint önállóak, intelligensek és határozott személyiségek. Kiszámíthatatlanok, de türelmesek, nehéz kihozni a sodrukból és jól viselik a nyomást.

Szerinted igaz ez a zöldszeműekre?

Képek forrása: Photosebia/Depositphotos.com